کتاب فقر؛ ضابطه حرکت بر صراط مستقیم سخنرانی شهید دیالمه است که توسط انتشارات دفتر نشر معارف منتشر شده است. جاده « احیای اندیشه دینی» بیش از آنکه نیازمند سن و عمر طولانی باشد نیازمند درکی عمیق از سیره و سلوک پیامبر رحمت(ص)، ائمه هدی(ع)، دست پروردههای آنان و علمای این مکتب است.
لذا میتوانی در این جاده جا پای جوانی انقلابی و مخلص چون شهید دکتر دیالمه را نیز مشاهده کنی و طنین صدای دردمندش را در این راه بشنوی. دیالمه با نگاه جامعی که به ضعفهای فکری و انحرافات موجود در جامعه آن روز داشت چاره را در دو حرکت همسو دید: 1. تدوین مفاهیم صحیح دینی و تبیین آن برای نسل جوان. 2. به نقد کشیدن افکار و اندیشههای انحرافی و التقاطی.
«معیاردهی» ویژگی برجسته کلاسهای درس شهید دیالمه است که مخاطبانش را با شاخصها و موازین دینی آشنا کند تا در دام گروهها و جریانهای ضداسلامی مطرح آن روز جامعه گرفتار نشوند. شهید دیالمه در این مباحث بر آن است تا به صراط مستقیم از زاویهای نو بنگرد و ضرورت ضابطهمند بودن این مسیر را در نگاه یک مسلمان روشن سازد. هدف شهید نشان دادن ظرافت این راه و ضرورت الگوبرداری دقیق از رفتار و منش و به عبارتی سبک زندگی پیامبر و معصومین(ع) است و از همین رو است که بیشتر از ضوابط این راه سخن میگفت…
اگر انسان در مسیر حرکتش در این راه به زاهد بودن احتیاج دارد، پس باید زهد اسلامی را بشناسد. همچنین اگر نیازمند اعتقاد به قضا و قدر در شکل تکوینی و تشریعی آن است و اگر لازم است نیروهایش را در نقطۀ ثقلی در وجودش به نام خلوص جمع کند و در مفهوم قرآنی متوکل هم باشد، امروز می بینیم که باید «فقیر» هم باشد؛ یعنی در مفهوم ایدئولوژی اسلامی. البته کاربرد واژۀ ایدئولوژی برای اسلام، غلط مرسوم و مصطلحی است؛ زیرا وقتی می گوییم «ایدئولوژی اسلامی»، قائدتا برخی از ابعاد اسلام را حذف کرده ایم؛ ولی درعین حال، این غلط رایج و مصطلحی است که امروزه به کار می برند.