کتاب پیشرفت اسلامی اثر محمدجواد رودگر در انتشارات امیرکبیر به چاپ رسیده است. پیشرفت اسلامی، حرکتی مستمر و نوشونده از وضع موجود به سوی وضع مطلوب در همه جنبهها و ابعاد وجودی اعم از مادی و معنوی است تا آرامش و آسایش در متن زندگی اسلامی تعریف و تحقق یابد.
پیشرفت اسلامی برساخته از منابع و مبانی وحیانی است تا صیرورت و تصعید وجودی به سوی «حیات طیبه» بر محور انسانشناسی تمامعیار و مبتنی بر بینشها، گرایشها، توانشها و کنشهای واقعگرایانه انسان شکل و شاکله یابد. بنابراین تعریف، تدوین و طراحی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اسلامی مترتب بر تبیین هویت و ماهیت انسان از منظر آموزههای وحیانی و نگاه نظاممند به اوست، زیرا انسان ترکیبی از مثلث مبارک: طبیعت، غریزه و فطرت است و نگاه جزیرهای به او عامل نقص در انسانشناسی و الگوی طراحی شده مبتنی بر آن میباشد.
در الگوی پیشرفت تحلیل درست و دقیق وضعیت موجود و مطلوب و آنگاه یافتن راهبردهایی برای عبور از وضع موجود به سوی وضع موعود یک ضرورت است و فهم عمیق معنا و مبنای پیشرفت با شناخت عوامل و موانع آن میتواند نقشی سازنده بلکه کارآمد در تعریف و تحقق پیشرفت همهجانبه باشد. بنابراین در جریان الگوی پیشرفت اسلامی و فرایند تولید آن مقولاتی مورد نیاز است همچون:
بدین سبب لازم است تحقیقاتی در این مسائل مهم و بنیادین صورت گیرد؛ لذا آنچه در کتاب پیشرفت اسلامی مشاهده و مطالعه میکنید، حاوی مباحثی است که درصدد است تا مفهوم و معنای مبنای انسانشناسی، جامعه مطلوب، مؤلفههای پیشرفت اسلامی، برخی راهبردهای انسانشناسانه و ... را بیان و تبیین کند. این کتاب حاوی مقالاتی است که طی سالهای اخیر در همایشهای الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت در تهران و قم ارائه و یا در قالب تکنگاشتهایی تحقیق و تدوین شده است و به همت موسسه انتشارات امیرکبیر به چاپ رسیده است.
الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت مقولهای حیاتی در مهندسی حیات فردی-اجتماعی و راهبردی زیرساختی در تکوین و تکامل تمدن نوین اسلامی است. الگوی یاد شده از یک سو موسوم به «اسلامی» است تا مبانی و منابع تولد و تعالیاش برگرفته از اسلام بوده و بر جهانبینی و ایدئولوژی اسلامی با درونمایه توحیدی تکیه نماید و از سوی دیگر تغذیهکنندهاش مکتب وحیانی با بنمایه عقلانیت و عدالت از جهتی و معرفت و معنویت از جهت دیگر میباشد.
اینک با توجه به ماهیت و هویت الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت که با ماهیت و هویت انسان در اسلام پیوند مستحکم و ناگسستنی دارد. معلوم میشود که شناخت منزلت و موقعیت ممتاز انسان در هندسه هستی به صورت جامعنگرانه و کارآمد امری ضروری است. چه اینکه با درک و دریافت وجوه وجودی انسان در اسلام راز خلقت و غایت آفرینش او شناخته و متصدیان در تدوین الگو گرفتار امور حاشیهای جزئی و اعتباری نشده و اصالت را به روح و فطرت عقلانیت و معنویت تکامل و پیشرفت همهجانبه خلاقیت و ابتکار بر مدار انسانیت قرار میدهد.