مجموعۀ به دانشآموزان متن استخراجشده از نوار درسهای اخلاق علامه کرباسچیان برای شش سال دبیرستان است که در طول سال تحصیلی ۵۲-۱۳۵۱ ضبط و با کمک تنی چند از شاگردان استاد استخراج شده و پس از اصلاحات و بازنگری استاد و ویرایش مختصر بهشکل حاضر درآمده است. این مجموعه که در شش دفتر تقدیم علاقهمندان میگردد؛ به ترتیب به سال هفتم دبیرستان تا دوازدهم تعلق دارد.
علامه با دانشآموزان دبیرستان هر سال یک کلاس اخلاق داشت که از سال هفتم تا دوازدهم به فراخور سن و مسائل مبتلابه آن، موضوع و سطح مباحث تفاوت میکرد. به نظر میرسد درس اخلاق استاد عمیقترین و شاید از جهاتی اصلیترین محور تربیت دینی در مدرسۀ علویِ آن زمان باشد. اهمیت این مطلب را میتوان با نگاهی گذرا به تحولات دانشآموزان و پیگیری منشأ این تحولات و توفیقات برمبنای سخنان خود آنان سنجید.
کلاس اخلاق استاد نه مکانی برای شنیدن پند و اندرز صِرف، که محلی برای چیدن برنامۀ عملی زندگی و نگریستن به دورنمای مسیرهای مختلف و انتخاب بهترین مسیر بود. دانشآموزان آموختههای این درس را با پیگیریهای استاد، در زندگی روزمره پیاده میکردند و شخصیت آنان از این طریق شکل میگرفت. جالب اینجاست که علامه نهتنها در این راه نقش معلم و مربی دانشآموزان را داشت، بلکه بهواسطۀ آنان، بر خانوادههایشان نیز تأثیرات مطلوب خود را میگذاشت. درباره درس اخلاق و محتوا و شیوههای استاد در این زمینه سخن بسیار است که به تفصیل در مقدمه کتاب توضیح داده شده است. امید است مربیان خصوصاً معلمان درس اخلاق و مهارتهای زندگی، با بهرهگیری از این مجموعه بتوانند انسانهایی شایسته تربیت کنند و موجبات رشد و تعالی جامعۀ اسلامی را فراهم آورند و گامی در جهت تحقق حکومت عدل جهانی ولیعصر (عج)، آن بزرگ مربی عالم بشریت بردارند. کتاب به دانشآموزان (جلد چهارم) آموزههای اخلاقی ایشان برای پایه دهم است.
در امراض روحی هم اول انسان باید زشتی عملی را بداند، بعد با نفس مخالفت کند و آن کار را انجام ندهد، ولی بعضی افراد دچار ضعف نفساند و همین باعث میشود بلااراده و برای خوشامد مردم دنبال کارهایی بروند که قبح و زشتیاش را میدانند.
فرد میداند راه درست این است، ولی چون مردم از آن طرف میروند از آنها متابعت میکند و خودش هم میداند که اشتباه میرود. در واقع ضعف نفس باعث میشود انسان مردم را چیزی بداند.