کتاب تعلیم و تربیت اسلامی با قلم علی شریعتمداری به رشته تحریر درآمده و توسط انتشارات امیرکبیر نیز منتشر و روانه بازار کتاب شده است.
احکام اسم به طور کلی برای اصلاح و تربیت افراد و اجتماعات وضع شده اند؛ بنابراین اگر کسی بخواهد دربارە تعلیم و تربیت اسمی بحث کنند، باید مکتب اسم را به طور کلی و از هر جهت بررسی کند و اشارات تربیتی را در هر زمینه استخراج نماید. انجام این کار با توجه به گستردگی قلمرو آن عملاً مشکل است؛ اما توجه به پاره ای از جنبه های حیات انسانی مثل، رشد و تکامل فردی، اصلاح جامعه، ایجاد مناسبات اساسی میان افراد، حل مشکلات فردی و جمعی، تقویت ابعاد اساسی شخصیت انسان و اموری از این قبیل پژوهشگران را به طرح و بررسی ویژگی های تعلیم و تربیت اسمی و هدف ها و روش های اساسی این مکتب ترغیب می کند.
تعلیم و تربیت اسلامی کتابی است که سعی کرده است به این موضوع بپردازد.
در چاپ جدید کتاب تعلیم و تربیت اسلامی، در بخش «ویژگی های نظام تربیتی اسم»، جنبە الهی تربیت اسمی و در بحث راجع به ابعاد شخصیت انسان، بعد معنوی یا الهی شخصیت آدمی افزوده شدند. در بخش «هدف ها»، تغییراتی در تربیت ذکر هدف ها به عمل آمدند. در قسمت «روش های تربیتی اسم»، دعا و نیایش به عنوان یکی از روش های اساسی تربیتی مطرح شده اند و نکته هایی در زمینە تلفیق عقل و ایمان به آن اضافه شده اند.
در بحث راجع به تعلیم و تربیت اسمی توجه به این حقیقت ضروری است که اسم به عنوان یک نظام، در هر زمینه جنبە تربیتی دارد. اصول اعتقادی مکتب اسم، یعنی توحید، نبوت، معاد، امامت و عدل، همه نقش تربیتی دارند. قرآن مجید از لحاظ تربیتی در معنای وسیع بهترین و کامل ترین کتاب تربیتی برای انسان است. گفتار ائمه و به طور کلی اخبار و احادیث صادرشده از پیامبر اکرم و ائمە اطهار همه جنبە تربیتی دارند. فروع اسم و از جمله دعا و نیایش اساس تعلیم و تربیت اسمی را تشکیل می دهند.
عناوین بخش های کتاب تعلیم و تربیت اسلامی از قرار زیر است:
انقلاب فرهنگی و آموزشی، دو ویژگی اساسی انسان، نظام تربیتی اسلام، آموزش در اسلام: گرایش های عمده در تعلیم و تربیت، هدف های تربیتی در اسلام
تلفیق ایمان و عقل
معمولاً در فرهنگ مسیحی میان عقل و ایمان مرزی کشیده می شود. بسیاری از متکلمان مسیحی و دانشمندان در کشورهای غربی قلمرو عقل و ایمان را از یکدیگر جدا می کنند. پس از پیدایش تضاد میان پاره ای از نظریات علمی و عقاید بیان شده در کتاب تورات و انجیل، پاره ای از متکلمان و فیلسوفان مسیحی برای از میان بردن تضاد میان علم و مذهب مسیح، طرق بررسی این دو موضوع را از یکدیگر متمایز ساختند. امر علم و فلسفه را به عقل و روش عقلانی واگذار کردند و امر مذهب و اخلاق و به طور کلی ارزش ها را به ایمان و احساس و برداشت شخصی محول نمودند. نتیجە این تفکیک حفظ عقاید علمی و منطقی و در عین حال حمایت از عقایدی بود که ظاهراً جنبە دینی دارند و در عین حال با مبانی علمی و منطقی سازگارند.
همان طور که می دانیم، بسیاری از مسیحیان اعتقاد به تثلیث و وحدت دارند. از یک سو به وجود خدا و عیسی و روح القدس معتقدند و از سوی دیگر این سه موجود را موجودی واحد تلقی می کنند. این جمله غالبا از زبان پاره ای از کشیشان در این مورد شنیده شده است که: «من مسئلە تثلیث و وحدت را درک نمی کنم (جنبە عقلانی)؛ ولی به آن اعتقاد دارم (جنبە ایمانی).»
همین امر را دربارە ارزش های اخلاقی مطرح می سازند. خوب و بد را امری ایمانی یا امری که بر احساس و برداشت شخصی مبتنی است فرض می کنند؛ اما قضایای علمی را احکام عینی تلقی می نمایند. در کتاب های فلسفی و نوشته های متکلمان مسیحی از دو نوع حکم یا قضاوت بحث به عمل می آید: حکم عینی یا قضاوت علمی و حکم ارزشی یا قضاوت ارزشی.
امری ممکن است از لحاظ عقلانی بد باشد؛ ولی فرد آن را خوب تلقی کند. با جدا کردن حکم ارزشی از حکم عقلانی یا علمی، جروبحث بین دانشمندان و ارباب کلیسا از میان می رود. اکنون باید دید آیا واقعاً می توان میان این دو نوع قضاوت فرق گذاشت؟
نسخه چاپی کتاب تعلیم و تربیت اسلامی را می توانید از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب سفارش داده و خریداری کنید.
نسخه الکترونیک کتاب تعلیم و تربیت اسلامی را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس در کتابخوان فراکتاب به مطالعه ی آن بپردازید.
مشخصات کتاب تعلیم و تربیت اسلامی در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیر کبیر |
نویسنده: | علی شریعتمداری |
تعداد صفحه: | 228 |
موضوع: | اخلاق، سبک زندگی اسلامی |
قالب: | چاپی و الکترونیک |