کتاب تاریخ اندیشه سیاسی در اسلام و مغرب اسلامی نوشته محمد ضریف و ترجمه علیرضا بهرامی میباشد و انتشارات سدید آن را به چاپ رسانده است.
این کتاب در دو مجلد به رشته ی تحریر درآمده است. در جلد نخست، نویسنده در قالب عنوان کلیات توضیحاتی مهم و درخور توجه درمورد مباحث مربوط به اندیشهی سیاسی را ذکر و در ضمن آن پیرامون جغرافیای مغرب اسلامی مطالبی ارزنده بیان کرده است. در ادامه، نویسنده بحث اصلی خود را آغاز کرده و با عنوان «استقرار حکومت»، در چهار بحث کلی «بنیانهای مادی حکومت»، «توجیه حکومت»، «ماهیت و چیستی حکومت» و «تزکیه ی حکومت» با ذکر عناوینی مهم در هر دوره ی تاریخی مغرب، نظرات متفکران این منطقه را درمورد مهمترین بحث سیاسی آن دوره ذکر کرده است.
اندیشهی سیاسی بخشی از علم سیاست یا جامعهشناسی سیاسی است که مباحث آن با دو رویکرد بررسی میگردد:
دیدگاه سنتی و کلاسیک، که پیرامون مفهوم دولت بحث میکند. دیدگاه نوین که اندیشهی سیاسی را گستردهتر از مباحث علم سیاست مطرح نموده و موضوع این بحث را با بحثهای وسیعتر از مفهوم ظاهری حکومت پیوند می زند.
با توجه به این دو دیدگاه در ابتدا لازم است که به این دو سئوال پاسخ دهیم که چه رابطهای بین علم سیاست و تاریخ اندیشهی سیاسی برقرار است؟ و زمینهها و ابزار اندیشهی سیاسی چیست؟