کتاب عصر پارتیان نوشته سارا استوارت و وستا سرخوش کرتیس میباشد که با ترجمه خسرو خواجهنوری و آیدا کریمیکندرود وارد بازار کتاب شده است. این کتاب از مجموعه «اندیشه ایرانی» میباشد.
مجموعه «اندیشه ایرانی» مشتمل بر یازده مجلد زیر است که توسط انتشارات آی بی تاوریس در لندن به زبان انگلیسی به زیور طبع آراسته شده است. این یازده جلد عبارتنداز:
مولفان این مجموعه که از محققان برجسته، تاریخنگاران، باستانشناسان، جامعهشناسان تاریخی و پژوهشگران هنر هستند، تلاش نمودند تا نگاه تازهای به اندیشه ایرانی در طول تاریخ این مرز و بوم بیاندازند. این مجموعه اطلاعات ارزشمندی در حوزه مطالعات تاریخ و فرهنگ ایران از دوران باستان تا اوایل قاجار را در دسترس پژوهشگران و علاقمندان به اینگونه آثار قرار میدهد. هدف این مجموعه بازشناسی اندیشه ایرانی در طول تاریخ ایران از دوران باستان تا اوایل دوره قاجار است و در پی آن پیوندی بین علم تاریخ با علومی همانند جامعهشناسی، باستانشناسی، علوم اجتماعی، اقتصاد، الهیات و هنر که نتیجه آنها ارائه بهترین و ارزشمندترین آثار تألیفی در زمینه تاریخ ایران خواهد بود.
بیشک سلسله پارتیان از شاخصترین سلسله های تاریخ ایران باستان محسوب میشوند. این دودمان ایرانی از سال ۲۴۷ پیش از میلاد تا ۲۲۴ پس از میلاد در فلات ایران به حکمرانی میپرداختند. آنان یکی از طولانیترین حکمرانیها را صورت دادند که نزدیک به پنج قرن به طول انجامید. کتاب عصر پارتیان به بررسی احیای هویت ایرانی در عصر پارتیان و روابط ایرانیها و هندیها در دوره اشکانیان میپردازد. مؤلفان همچنین به شناخت ما در مورد ایالت فارس در عصر سلوکیان و اشکانیان میافزایند و گوشههای تاریک این قضیه را بر ما روشن میسازند. روابط ایران و روم یکی از مهمترین رخدادهای تاریخ جهان به حساب میآید، چرا که تنها حکومتی که توانست در یک جنگ کلاسیک ارتش روم را شکست دهد، همانا پارتیان بودند. استراتژی نظامی پارتیان منحصربهفرد و هوشمندانه بود و سالها بعد به جنگهای چریکی و مواجه نشدن مستقیم با دشمن را به نام ایشان، پارتیزان نامیدند. وانگ تائو محقق چینی با استفاده از اسناد و مدارک موجود چین باستان به بررسی روابط سلسله هان در این کشور و پارتیان میپردازد و اطلاعات ارزشمندی در اختیار خوانندگان قرار میدهد که مشتمل بر اطلاعات راهها و مسیرهای تجاری و ... میباشد. مقاله پایانی این کتاب به اهمیت متن وندیداد در این دوران پرداخته و ویژگیهای آن را مورد بررسی قرار میدهد.
اردوان بر سرزمین ماد و همچنین شوش مسلط بود و نام او بر سنگ یادبودی مربوط به ۲۱۵ میلادی از شوش، قابل رؤیت است. حکاکیهای روی این سنگ پادشاه را در حالی به تصویر کشیده که بر تختی نشسته که جانواران اسطوره بالداری آن را نگه داشتهاند. این شاهنشاه در حال انتقال حلقه قدرت به خواساک، ساتراپ شوش است. در نهایت اردوان در سال ۲۲۲۴ میلادی از اردشیر فرزند بابک که پادشاهی محلی بود، شکست خورد.
این جنگ تاریخی که «هرمزگان» نامیده شد، در حکاکیهای باستانی ساسانی در فیروزآباد در جنوب شیراز که مبارزه دو سوارکار با نیزه را به تصویر کشیده، نشان داده شده است. در اینجا پارچه روی زین با خورجین پادشاه پارتی برکنار شده، همان طرح تاج و جغهای را دارد که برتاج یا کلاه سلطنتی رقیب کشته شده که در حکاکیهای اردشیر در نقش رستم زیر پای اسب بر زمین افتاده، مشاهده میشود.