کتاب روزشمار تاریخ ایران نوشته جواد هروی می باشد و توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شده است. این کتاب یکی از کتاب های کرونولوژیک می باشد که می توان نیاز خواننده به کتاب های مختصر و مستند در حجم کم را برآورده سازد. در واقع کتب کرونولوژیک، کوتاهترین و بهترین راه و مجال برای پاسخگویی به سؤالات تاریخی است
در کتاب روزشمار تاریخ ایران سعی شده است تا تنها به رخـدادهای ولایـت ایـران در یک مرزبندی فرضی، آن هم به شکلی کاملاً مستند پرداخته شـود؛ از سـویی دیگـر، در عباراتی کوتاه و با پرهیز ازجمله آرایی و اطناب کلام و زیاده گویی تلاش شده اسـت تـا متنی روان و مختصر به خواننده ارائه گردد. در این راستا، کتاب حاضر مقصودی جز هدف مزبور را در مقطع زمانی میان روزگار ساسانیان تا پیدایی سامانیان، که از حساسیت و اهمیت زایدالوصفی برخوردار است تعقیب نمیکند.
نویسنده کتاب روزشمار تاریخ ایران، تألیف چندین اثر مرتبط با این دوره را دارد و به عنوان پژوهشگر برتر و استاد نمونه کشور شناخته شده است. با این وجود بدون هیچ ادعایی، به نگارش این اثر مستند با رویکردی نقادانه و با پرهیز از هرگونه تحلیل مبادرت ورزیده است تا فرصت لازم جهت مداقه خوانندگان داده شود.
روزشمار، گاه شمار و یا کرونولوژی را می توان طبقه بندی حوادث تاریخی براساس زمـان بـروز وقـایع بـه صـورت مختـصر دانـست کـه از پیـشینه طـولانی در سـنت تاریخ نگاری برخوردار است.
سال شمارها و گاه شمارهای رسمی در میان ملل متمدن جهان باستان و تمدن های بزرگی چون ایران و اسلام، نمونه های این گونه آثار قلمداد می گردند.
محدوده زمانی مورد بررسی در کتاب روزشمار تاریخ ایران نیز دربردارنده دو قرن بحـث انگیـز در تاریخ ایران را شامل می شود که ازسوی محققـان بـه دو قـرن سـکوت، دو قـرن شورش یا دو قرن طلایی تعبیر شده است. این نگرش های متفـاوت و حتـی متـضاد حاکی از ناشناخته بودن این دوران از روزگار تاریخ ایران بعد از اسـلام دارد. بنـابراین مطالب این پژوهش از درگذشـت یزدگردسـوم ساسـانی در سـال 31 هجـری آغـاز می گردد و تا تثبیت و استقرار خاندان سامانی در منطقه خراسان بزرگ در سـال 204 هجری ادامه می یابد.
حوادث ایران در سال 100 ه ق. / 718 ـ 719 م.
● ولایت عبدالرحمن بن نعیم غامدی بر سپاه خراسان و عبدالرحمن بـن عبـداالله قشیری بر خراج خراسان.
● خوارج اهواز و عراق مورد مباحثه و مناظره قرار گرفتند و عمربن عبدالعزیز آنان را مجاب ساخت تا این که دست از شورش برداشتند و مدتی آرام گشتند.
● عمربن عبدالعزیز، یزیدبن مهلب را فراخواند و به زندانش انداخت و از دیگـر سـوی نیز جراح بن عبداالله حکمی که برای امارت خراسان برگزیده بود بدان جا امارت یافت.
● امارت جراح بر خراسان حدود یکسال و پنج ماه بـه طـول کـشید تـا این کـه عمربن عبدالعزیز او را فراخواند و بدین دلیل که از نو مـسلمانان جزیـه مـی سـتاند. پس عبدالرحمان بن نعیم را به نماز و جنگ در خراسان و عبدالرحمان قشیری را به خراج گماشت.
● عبدالرحمان بن نعیم بیست و شش ماه ولایتدار خراسان بود.
● دولت عباسیان آغاز گردید و محمدبن علی بن عبداالله بن عباس، محمدبن خنـیس و ابوعکرمه سراج، حیان عطار و ابی ابراهیم بن سـلمه را سـوی خراسـان فرسـتاد. ولایتـدار خراسان در این زمان جراح بن عبداالله حکمی از سوی عمربن عبدالعزیز بود.
● عمربن عبدالعزیز، عمروبن مسلم(برادر قتیبه بن مسلم) را بـر مرزهـای شـرقی سیستان و خراسان و بر پهنه مرزهای سند و هند گمارده بود.
● چون جراح بن عبداالله برکنار شد، عبدالرحمان بن عبداالله قـشیری بـه سیـستان امارت یافت. پس از اندک زمانی، معارک بن الصلت به سیستان فرسـتاده شـد و ایـن همه کمتر از یک سال بود تا عمربن عبدالعزیز درگذشت.
نسخه الکترونیک کتاب روزشمار تاریخ ایران را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس در کتابخوان فراکتاب به مطالعه ی آن بپردازید.
مشخصات کتاب روزشمار تاریخ ایران در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیرکبیر |
نویسنده: | جواد هروی |
تعداد صفحه: | 139 |
موضوع: | تاریخ، تاریخ اسلام، تاریخ ایران |
قالب: | الکترونیک |