کتاب ناودان آسمان، اثر سید محمدجواد وزیری فرد توسط انتشارات رسم وفا منتشر شده است. توبه و استغفار مهمترین و ضروریترین قدم انسان برای شروع و تداوم حرکت او به سمت کمالات و جدا شدن از عالم ماده و خاک است که همواره اولین دستور از سلسله دستورهای اساتید اخلاق و عرفان و سیر و سلوک نیز بوده است.
کتاب ناودان آسمان، شرحنامهای عرفانی از حضرت آیتالله سعادتپرور در باب توبه و استغفار است. استاد بزرگوار آیتالله سعادتپرور که از بزرگترین اساتید معنویت و عرفان و شاگرد بارز علامه طباطبایی در این امور بود، در ضمن نامهای به یکی از شاگردان خود، ضرورت توبه و ویژگیهای توبه صحیح و پایدار به همراه راه و روش آن را بیان فرموده است. کتاب ناودان آسمان شرح مؤلف بر این نامه است.
نویسنده در این کتاب به نکات بسیار مهمی در باب توبه و استغفار مثل ضرورت توبه، جبران گذشته، جبران حقالله و حقالناس، مراقبه و معنای آن، لزوم استمرار توبه و مطالبی از این دست اشاره کرده است. اگر دوست دارید دربارهی توبه و استغفار بیشتر بدانید، کتاب ناودان آسمان گزینهای مناسب برای مطالعه میباشد.
توجّه به القائات شیطان
انسان نباید فریب شیطان را بخورد، زیرا شیطان به شیوههای مختلف سعی میکند انسان را بفریبد و از طاعات خدا دور کند. همیشه نمیگوید: «نماز نخوان، عبادت نکن، این کار خیر را انجام نده»؛ گاهی میگوید: «این چه دعاخواندنی است؟! دعای بدون حال چه اثری دارد؟! شأن دعا را پایین نیاور! حال نداری نخوان»! یا میگوید: «باید این دعاها و نمازهای غیر واجب را بخوانی و قرآن زیاد تلاوت کنی» و به این صورت انسان را به افراط وا میدارد تا انسان از نفس بیفتد و خسته شود و به کلی دست از این امور بکشد. در مرحله بعد و وقتی که دید انسان آن عمل را ترک کرد، میگوید: «نگفتم نمیتوانی؟! من میدانستم تو مرد این میدان نیستی. این کارها برای انسانهای خاص و بیکار است.
تو خیال کردی میتوانی شبیه آخوند ملاحسینقلی همدانی شوی؟ رها کن! خودت را معطل نکن. برو به زندگیات رسیدگی کن». شیطان نخست انسان را مقدس میکند و او را تشویق میکند که کارهای خودسرانه و بیش از ظرفیت خویش انجام دهد و بعد خودش میگوید: «معلوم بود که تو نمیتوانی. این کارها چه فایدهای دارد که خودت را با آنها سرگرم کردهای». این تشویقهای شیطان به این خاطر است که میداند که این فرد بعد از مدتی دست از این کارها میکشد و متوقف شده و ناامید میشود. نا امیدی سهمگینترین تیر شیطان برای به انحراف کشیدن انسان است. انسان در مقابله با این فریب باید هوشیار باشد و در پاسخ به او بگوید: «اکنون که فهمیدم تو نمیخواهی من در این مسیر باشم، من به کوری چشم تو این راه را ادامه خواهم داد».
گاهی همین نیت که انسان میخواهد بینی شیطان را به خاک بمالد، به انسان نشاط و توان میدهد. هر چند نباید از ابتدا به حرف شیطان گوش داد و در زمین او بازی کرد و باید توجه داشت که او همواره در پی نا امید کردن است. اگر انسان برای کسب نشاط در پی انجام عبادات باشد و برای به دست آوردن حال خوش معنوی عبادات را انجام دهد، دچار نوعی شرک شده است.