کتاب کیش پارسایان، اثر علی اکبر رشاد؛ به مباحث دروس استاد مجتبی تهرانی پرداخته و شامل دو دفتر با عناوین؛ «دفتر اول: پیام رسانی و دفتر دوم: صفات مومنان» است که هر کدام دارای فصلهایی میباشد که به بررسی و تحلیل موضوعات و عناوینی نظیر؛ «ماهیت ایمان، مراتب ایمان و کفر، عوامل کاهش و افزایش ایمان، آثار فردی و اجتماعی ایمان، اقسام صفات و حالات مومنان، صفات و نشانههای مومنان در قرآن، شرح خطبهی همام» و غیره میپردازد.
فصل چهارم: آثار فردی و اجتماعی ایمان
ایمان آثار فردی و درونی و اجتماعی و برونی بسیاری دارد که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
آثار فردی ایمان
ا. لذت معنوی و انبساط روحی: ایمان در وجود انسان، لذتی وصفناپذیر ایجاد میکند، البته همهی مرتبه از ایمان با چنین لذتی همراه نیست. لذات انسان در عالم دنیا دو دسته است:
الف_ لذاتی که اعضا و جوارح ظاهری از ارتباط با عالم ماده کسب میکنند. چشم از دیدن زیباییها، گوش از شنیدن صدای خوش و شامه از
رایحهی دلانگیز لذت میبرد.
ب_ لذاتی که مادی نیستند و ابزار و آلات کسبشان نیز اعضای محسوس نیست. که این نوع لذایذ نیز گاه به امور دنیوی تعلق دارند مانند لذت شهرت و مقام، لذت احساس موفقیت و یا به امور معنوی مربوطند مثلاً در بُعد انسانی
لذت خدمت به همنوع.
و یا دلبستگی به خدا و رسول (ص) و اولیای الهی که گاه به مرتبهای میرسد که در انسان لذت شعفانگیز و ویژهای پدید میآورد. میان لذتهای مادی و معنوی از دو جهت اختلاف است:
۱- لذات معنوی قویتر و ژرفتر از لذایذ مادی هستند.
۲- لذتهای معنوی پایدارترند.
در روایات از این نوع لذات معنوی گاهی به «طعم ایمان یا حلاوت ایمان» تعبیر کردهاند و این البته از باب تشبیه معقول به محسوس است و الا حقیقت آن، فوق این معانی است.. .