کتاب اخلاق تجارت نوشته جواد ایروانی توسط انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی منتشر شده است. پیوند میان اخلاق و فعالیت های اقتصادی - به ویژه داد و ستد - از تفاوت ها و تمایزات اساسی مکتب اقتصادی اسلام از دیگر مکاتب اقتصادی است.
آموزه های اسلامی، بر پایۀ زیرساخت های فکری و باورهای دینی، در کنار وضع احکام و قوانین مناسب برای ساماندهی و سالم سازی فعالیت های اقتصادی، از عناصر اخلاقی نیز بهره برده تا با ضمانت درونیِ اجرای قوانین و کمک به رشد اقتصادی و رفاه عمومی، راه را برای خوشبختی و کامیابی انسان هموار سازد.
از نگاه اسلام، اخلاق و اقتصاد بر یکدیگر تأثیری دوسویه دارند آن سان که نهادینه شدن فضیلت های اخلاقی در فرهنگ جامعه، زمینه ساز رشد و رفاه اقتصادی است؛ و در برابر، بهبود وضع معیشتی بستری مناسب را برای بالندگی و رشد ارزش ها می گستراند.
روشن است که از اهداف مهم دادوستد درآمدزایی است لکن این مسأله جای گفتگو دارد که سود مشروع در دادوستد چه مقدار است و آیا سودهای کلان یا کمتر از عرف بازار مجاز و رواست؟ در تبیین این مسأله، ضروری است گفته شود که نرخ سود، بر پایۀ هزینه ها و تأمینِ منافعِ تولیدکننده، توزیع کننده، و مصرف کننده معین میگردد، به گونه ای که عدالت رعایت شود. امیر مؤمنان در این باره می فرمایند:
«وَلْیَکُنِ الْبَیْعُ بَیْعاً سَمِحاً بمَوازینِ عَدْلٍ وَ أَسْعارٍ لاتُجْحِفُ بالْفَریقَیْنِ»
«باید خرید و فروشْ آسان صورت پذیرد و با میزان عدل انجام گیرد، با نرخ هایی که نه به زیان فروشنده باشد و نه خریدار».