0.0از 0

پیوند با خویشاوند

نگاهی اخلاقی به پیوند با خویشاوند و حقوق همسایه

اسلام و معارف
دسته بندی
سدید
ناشر
۳۳٬۰۰۰
خرید
  • الکترونیکی
  • معرفی کتاب
  • مشخصات کتاب

معرفی کتاب پیوند با خویشاوند

کتاب پیوند با خویشاوند؛ نگاهی اخلاقی به پیوند با خویشاوند و حقوق همسایه که به همت موسسه فرهنگی هنری سبل‌السلام منتشر شده است یکی از کتاب‌های مجموعه پله پله تا ملاقات خدا از انتشارات سدید است که با هدف ترویج ارزش‌های اخلاقی اسلام منتشر می‌شود.

مجموعه پیش‌رو که با اقتباس از بیت مشهور مولوی «پله پله تا ملاقات خدا» نام گرفته، درباره اخلاق اسلامی است. این مجموعه سعی در جبران کمبود منابع معتبر و متقن برای تعالیم اسلام ناب به خصوص برای مخاطبان دانشجو و طلبه نموده است. به این طریق که با تکیه بر منابع اسلامی و با نگاه اسلام ناب محمدی، تعالیم و دستورات اخلاقی اسلام را در قالبی زیبا به مخاطب ارائه کرده است.

هدف این کتاب، به پیروی از آیات و روایات اخلاقی، آن اسـت کـه مخاطـب را ابتـدا بـه تأمـل در موضوعـات اخلاقی و همچنیـن تفکـر در ضعف‌هـا و لغزش‌هـای شـخصی خـود فـرا بخوانـد و در مرحلـه بعـد بـا پیشـنهادهای جزئـی، زمینـه را برای عمل به تعالیم اخلاقی مرتبط و شایسـته فراهم کند.

گزیده کتاب پیوند با خویشاوند

فرض کنیم ماشین زمان اختراع شود و در آن بنشینیم و به زمان جاهلیت قبل از اسلام برگردیم و مدتی در آن دوران باشیم و دوباره به زمان کنونی بیاییم. فرض.

اگر از ما بپرسند ابعاد انحطاط فرهنگی مردم آن دوران را توصیف کنید، چه چیزی خواهیم گفت؟

اصلاً با تصور و اطلاعاتی که از آن زمان داریم به سؤال فوق جواب دهیم.

احتمالا به این مصادیق انحطاط فرهنگی اشاره می‌کنیم: برده‌داری، خوردن گوشت سوسمار، جنگ‌ها و خون‌ریزی‌های فراوان و ...

*

اما مولای ما امیرالمؤمنین علی علیه السلام در خطبهٔ قاصعه، انحطاط فرهنگی آن‌ها را چنین توصیف می‌کند:

آن‌ها در بلایی سخت و در جهالتی فراگیر فرو رفته بودند. دختران را زنده به گور و بت‌ها را پرستش می‌کردند و قطع رابطه با خویشان و غارت‌گری‌های پیاپی در میانشان رواج داشت.

فی بلاء اَزْلٍ و اطباقِ جهلٍ مِنْ نباتِ مَوْؤودةٍ و اصنام معبودة و ارحامٍ مقطوعةٍ و غاراتٍ مشنونةٍ (نهج البلاغه، خطبهٔ ۱۹۲)

*

نکته این جاست که آیا زشتی قطع رابطه با خویشاوندان برای ما جا افتاده که در بیان انحطاط فرهنگی به آن اشاره کنیم. آیا این گناه را در ردیف زنده به گور کردن دختران و بت‌پرستی می‌دانیم؟

***

تصور ما دربارهٔ ارتباط با خویشاوندان و قطع این ارتباط، غلط است. در ادامه چند حدیث درباب قطع رحم می‌خوانیم شاید این تصور قدری اصلاح شود.

امام باقر علیه السلام از علی علیه السلام نقل فرمود که سه گناه است که مرتکب شوندهٔ آن‌ها هرگز از دنیا نخواهد رفت مگر این‌که وبال آن گناهان را ببیند: ستم، قطع رحم و قسم دروغ که با آن قسم، شخص به جنگ خدا برود.

ثَلَاثُ خِصَالٍ لَا یَمُوتُ صَاحِبُهُنَّ أَبَداً حَتَّی یَرَی وَبَالَهُنَّ الْبَغْیُ وَ قَطِیعَةُ الرَّحِمِ وَ الْیَمِینُ الْکَاذبَةُ یُبَارِزُ اللَّهَ بهَا (کافی، ج ۲، ص ۳۴۷)