کتاب مهارت نظم و انضباط نوشته علی جلائیان اکبرنیا توسط انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی منتشر شده است.نظام هستی، قوانین الهی و احکام شرعی بر اساس نظمی شگفت آور سامان یافته است.
در آموزههای دینی بر این اصل پافشاری شده و در رأس ارزشهای اسلامی جای گرفته است . آنچه در این نوشته می آید جمع بندی و ارائه آیات و روایاتی است که به گونهای با این موضوع مرتبط می باشند.
«نظم» به معنای ترتیب، آراستگی، سامان و پیوستگی است. این واژه در لغت به رشته درآوردن مهرههای جواهر، هم ردیف کردن چیزی با چیز دیگر یا ضمیمه بعضی از آن به بعض دیگر میباشد. ترتیب دادن به هر امری، و از آن میان وزن و ترتیب دادن به سخن «نظم» خوانده شده است. به نخی که جواهر یا هر چیز دیگری را به نظم درآورد «نظام» گفته میشود. اگر کسی در راستای امور خویش استوار نباشد، گفته میشود: امورش نظام ندارد.
«انضباط» به معنای سامان گرفتن و نظم داشتن است. با توجه به معنای یادشده برای «نظم» و «انضباط» می توان گفت «انضباط» برایند «نظم» می باشد. نظم و ترتیب بین گروه های مختلف جامعه و افراد آن و به دیگر تعبیر «نظم و انضباط اجتماعی» در بسیاری از ارزش های دینی نهفته است و امر به آن ها امر به نظم است. لذا می توان گستره نظم اجتماعی را در زوایای ارزش هایی چون عدل، وفای به عهد، نماز جماعت و... دنبال نمود و بیان داشت که هرگونه انحراف از آموزه های اعتقادی، فقهی و اخلاقی دین اسلام گونه ای از بی نظمی است.