کتاب اقتصاد سیاسی دولت اعتدال و توسعه، اثر سعید محمدی و مجید بذرافکن؛ در تلاش است از منظر نگاه بیرونی دولت یازدهم به مسائل مختلف، سیاست اقتصادی این دولت در طول دوره چهار ساله (1396 1392) تحلیل و عملکرد آن در بخشهای مختلف به بحث گذاشته شود. این کتاب توسط دانشگاه جامع امام حسین (ع) منتشر شده است.
در بیانات رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت الله خامنه ای چنین آمده است: «معنای شعار دولت اسلامی این است که ما می خواهیم اعمال فردی، رفتار با مردم، رفتار بین خودمان و رفتار با نظام های بین المللی و نظام سلطه ی امروز جهانی را به معیارها و ضوابط اسلامی نزدیکتر کنیم.»
جمهوری اسلامی ایران در مسیر خطیر دولت سازی اسلامی، مسیری را پیموده و طبیعی است که گام های فراوانی برای رسیدن به چشم انداز نهایی خود دارد. براین اساس، به نظر می رسد شاخه ای از مطالعات کلان در دانشگاه ها و گروه های نخبگانی باید به دولت پژوهی در بستر جمهوری اسلامی ایران اختصاص یابد و در آن، تخصص های متنوعی برای این هدف مهم و سرنوشت ساز به کار گرفته شود. چرا که مقوله دولت و دولت سازی به اجزای مختلف زندگی انسان مربوط است و می بایست برای مطالعه چنین پدیده ای نیز با رویکردهای مختلف به سراغ آن رفت.
مطالعات دولت پژوهی در زمینه معیشت و اقتصاد، می بایست بر عناصر متعددی توجه داشته باشد که مهمترین آن، پیشرفت عدالت محور است و نتیجه آن، کارآمدی دولت اسلامی می باشد. براین اساس لازم است مسائل اصلی حوزه اقتصاد سیاسی و پیشرفت در دولت اسلامی مورد بررسی قرار گیرد.
کتاب اقتصاد سیاسی ایران در دولت یازدهم کوشیده است بخشی از این مسیر را با تمرکز بر حوزه تجربه نگاری بپیماید و صدالبته به عنوان تلاشی اولیه برای ادبیات سازی و کوششی آغازین برای ایجاد روایت کلان در این حوزه محسوب می شود.
سیاستهای اقتصادی در کشورهای مختلف به تبع عوامل گوناگونی شکل میگیرند و تأثیرات خاص خود را برجای میگذارند. معمولا این سیاستها را دولتها اتخاذ میکنند و متناسب با مشی سیاسی و اقتصادی هر دولت، اهداف مشخصی دنبال میشود.
در ارتباط با موفقیتها و ناکامیهای دولت یازدهم به تفصیل در پژوهش بحث شده، اما نکته اساسی که در این پژوهش به آن اشاره شده نسبت و ارتباط سیاست اقتصادی دولت یازدهم با الگوی اقتصاد مقاومتی است.
در اینجا الگوی اقتصاد مقاومتی به عنوان رویکرد بدیل توسعه در جمهوری اسلامی آورده و عملکرد دولت از جهات نظری و عملی با شاخصهای اقتصاد مقاومتی مقایسه شده است. این پژوهش یکی از مجموعه کارها در ارتباط با دولت یازدهم است که تلاش کرده محورهای مهم این سیاست در بخشهای مختلف را به بحث بگذارد.
اقتصاد سیاسی کتابی است که در 8 فصل با عناوین زیر، به این مهم می پردازد:
فصل اول؛ رویکردهای نظری اقتصاد سیاسی توسعه
فصل دوم؛ فضای فکری حاکم بر دولت یازدهم
فصل سوم؛ دولت یازدهم؛ معاهده برجام
فصل چهارم؛ دولت یازدهم: تولید، کشاورزی و محیط زیست
فصل پنجم؛ دولت یازدهم: عدالت اجتماعی و اقتصادی
فصل ششم؛ دولت یازدهم: انرژی (نفت و گاز)
فصل هفتم؛ دولت یازدهم: اقتصاد مقاومتی
فصل هشتم؛ دولت یازدهم: برنامه ششم توسعه
5ـ شاخص های تغییر در سیاست خارجی دولت یازدهم
یکی از شاخص های مهم تغییر در سیاست خارجی کابینه یازدهم، «انتخاب از میان گزینه های موجود» در مقایسه با انتخاب های کابینه قبل بود. برای نمونه در سیاست هسته ای، اگر گزینه های انتخاب را به سه گزینه اصلیِ تسلیم (تعلیق کامل غنی سازی اورانیوم، تعطیلی مراکز هسته ای و خاتمه دادن به تحقیقات مرتبط با دانش هسته ای)، تحدید (محدودسازی فعالیت های مربوط به هسته ای، کاهش سطح غنی سازی اورانیوم، پذیرش بازرسی های بین المللی و...)، تلفیق (همکاری با خارج در زمینه هسته ای برای مثال غنی سازی تا 3 درصد در داخل و تهیه میله سوخت از خارج) و همچنین تفریق یا تعارض و تقابل (غنی سازی نامحدود اورانیوم، خروج از ان پی تی یا تهدید به خروج، عدم پذیرش نسبی یا بازبینی های مکرر آژانس بین المللی انرژی اتمی و بی اعتبار خواندن قطعنامه های شورای امنیت) بدانیم، دولت یازدهم از میان گزینه های مذکور، گزینه تحدید فعالیت های هسته ای را برگزیده است. البته بنا به تحلیل منتقدان دولت و بسیاری از مردم، دولت یازدهم با اصرار برای مذاکره با غرب، بیشترین آسیب را به کشور وارد کرده است؛ زیرا طرف مذاکره با تفسیر این مسئله به عنوان ضعف و چاره نهایی که ایران باید به آن تن دهد، به حداکثر بهره برداری سیاسی و مادی از این مسئله در مذاکرات پرداخت. (دهقانی فیروزآبادی و عطایی، :1393 105).
شاخص دیگری که در قالب دولت یازدهم دچار تغییر و تحول شد، جهت گیری دولت یازدهم در قبال سایر اعضای نظام بین الملل بود. در این رابطه نیز دولت یازدهم از میان گزینه های موجود در تعامل با دنیای بیرونی از جمله غربگرایی (اروپاگرایی و آمریکاگرایی)، جهان سوم گرایی (شامل رابطه با کشورهای جنوب و جهان سوم)، شرق گرایی (شامل رابطه با کشورهای چین و ژاپن) و روسیه گرایی، محور سیاست خارجی خود را تعامل و ائتلاف با گزینه اول، یعنی کشورهای اروپایی و آمریکا قرار داده است؛ در حالی که در دولت های نهم و دهم، محور رابطه جهان سوم گرایی و ایجاد تعامل و اتحاد با کشورهای آمریکای لاتین و آفریقا بود (صبوری و صالحیان، :1392 178ـ 170).
می توان کتاب حاضر را یکی از بهترین کتاب اقتصاد سیاسی دانست که به بررسی سیاست های اقتصادی دولت یازدهم پرداخته و نقاط ضعف و قوت آن را بیان نموده است.
کتاب های دیگری نیز با این عناوین و محتوای این چنینی، می توانید از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب بیابید و از آن ها نیز بهره مند شوید.
نسخه الکترونیک کتاب اقتصاد سیاسی را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس آن را در کتابخوان فراکتاب مورد مطالعه قرار دهید.
مشخصات کتاب اقتصاد سیاسی در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | دانشگاه جامع امام حسین (ع) |
نویسنده: | سعید محمدی، مجید بذرافکن |
تعداد صفحه: | 236 |
موضوع: | علوم سیاسی |
قالب: | الکترونیک |