کتاب سفر خروج نوشته عبدالرحمان شرقاوی و با ترجمه غلامرضا امامی به نگارش درآمده و توسط انتشارات امیرکبیر نیز منتشر و روانه ی بازار کتاب شده است.
شرقاوی همان گونه که در عبارت تقدم نام کتاب سفر خروج آورده است، مصیبت امام حسین(ع) را همراه با حرارت اشک ها و آمیخته با آه و ناله های مادرش، در حالی که هنوز در آغوش وی بود، می شنید. در میان انبوه مـردم مصر که شب و روز، مقام امـام حسین(ع) را می ستودند، عـزت و عظمت او را می دید. وی در چهرە آمدگان و رفتگان، نشانه های پند و عبرت را می دید، و از دهانهایشان صدای دعا و صلوات به گوشش میرسید.
شرقاوی میدید که در دلهای عاشقان حسین(ع) افتخار عشق او و اهل بیت او جای گرفته و نیز کینە دشمنان حسین(ع)، نفرت از آن ها و محکوم کردن تجاوز و جنایت آن ها رسوخ کرده است.
شرقاوی در کودکی و نوجوانی این صحنه ها را دید و زمانی که بزرگ شد به مطالعە این مصیبت در کتاب های تـاریخ نـگـاران و راویان دانشمند و فقیهان مـحـدث پـرداخـت. دلش به سختی شکست و به شدت متأثر شد. دوران کودکی اش را در آغـوش مـادر به یاد آورد. وی به این نتیجه رسید که اندوه امـروز بر شکنجهها و آوارگیهایی که اهلبیت پیامبر کشیدهاند، خوشههای همان بذرهای غم و اندوهی است که مادرش با گریهها و گفتههایش، در دل او کاشته بود.
در نمایشنامە سفر خـروج مهارت شرقاوی در جان بخشی به حوادث آشکار می شود. حرکت و پویایی در آن برانگیخته می شود، به گونه ای که شخصیت ها همان گونه که بوده اند به صحنه می آیند. در کف برخی از آن ها شمشیر و در دست برخی دیگر نیزه است. آنان سوار بر اسب های چابک به پیش می تازند. اسب هایی که زمین های هموار را درمی نوردند و گـرد و غبارشان به آسمان سر می کشد. به ناگاه تاریخ از میان قبرها و طاق های روزگاران دور رخ می نماد و همه چیز رویاروی دیده به حرکت می آید.
این ها همان گروهی هستند که به نبرد با امام حسین(ع) و حتی پیروزی بر او و کشتن وی اصرار ورزدند. این قوم گرد آمده بودند و نقشه ها کشیده بودند و کارها، کینه ها، پاداش ها، و هدیه ها را بین خود تقسیم کرده بودند. برخی از آن ها دست به کار شدند و برخی دچار تردد گشتند. به بعضی از آن ها وعده دادند و برخی دیگر را تهدد کردند که آن ها همە جاهلیت را به زندگی خود برگردانند....
خواننده در حالی ایـن کتاب را به پایان می برد که خـود را اسیر اندوهی عمیق و تصوراتی نگران کننده و پرشان می یابد.
شرقاوی هنگامی که این مصیبت را دریافت و حقیقت آن را درک کرد دست به کاری نو زد و به راستی درک حقیقت چیزی، خود یک ابداع و شاهکار است.
او در گزنش بیان خود برای تبیین این حادثه، در ایجاد تصاویر پویای حادثه آفر ین و در رسـانـدن حق مطلب دربــاره هریک از شخصیت های ایـن نمایشنامه بــرای رقـم زدن سرنوشت خـود و مشارکت در آفرینش حوادث، ابتکاری نو به کار بست.
شرقاوی در این نمایشنامه، هر حرکت و سکونی را به دقت در جای خود قرار داده و در لباس نظم دهنده ای خلاق ظاهر می گردد. در پایان که از بیان مصیبت ها بر امام حسین(ع) و خاندان عصمت فارغ می شود، در شکل گیری این نتیجه و پیام در ذهن خواننده ابتکار به خرج می دهد و به ز یبایی نشان می دهد قومی که با امام حسین(ع) جنگیدند، جنایت آن ها فراتر از هر مصیبت و فاجعه ای است که بر این امت فرود آمده و هر بلا و مصیبتی که بر سر این امت پدید آید، ریشه در جنایت کربلا دارد.
نسخه الکترونیک کتاب سفر خروج را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس در کتابخوان فراکتاب به مطالعه ی آن بپردازید.
مرد: آن طفل گریه می کرد، ولی من شمشیر را در قلبش فروکردم.
حسین(ع): {رو به مرد} بیا... بیا اینجا؛ حالت بهتر می شود.
سعید: حال عاشق فقط با وصال معشوق بهتر می شود.
حسین(ع): جلو بیا ای جنگجوی بیابان ها.
مرد: {در جایش ایستاده.} من از بیابان عبور می کنم و جسد او را می برم.
حسین(ع): نامت چیست ای بندە خدا؟
مرد: آیا از من می پرسی؟ آیا کسی بر روی زمین وجود دارد که مرا نشناسد؟
سعید: خدایا ... او همان کسی است که در زمـان معاویه قاتل شیعیان علی(ع) بود. او کسی است که با سپاه انبوهی به مدینه آمد و بعد از آن که مردم با امام حسن(ع) بیعت کرده بودند برای معاویه بیعت می گرفت. تعدادی از مردم را بر سر مزار پیامبر کشت. او کسی بود که سربازان شام را به جان زنان مدینه انداخت.
حسین(ع): خداوند به فریاد آن خون خوار برسد... چه خون ها که ریخته است.
شرقاوی چهرە برجستە ادبیات معاصر عرب، شاعر، ادیب، روزنامه نگار، نویسنده، نمایشنامه نویس و اندیشمند اسلامی معاصر مصری است.
شرقاوی در ۱۰ نوامبر ۱۹۲۰م. در روستای «دالتون» شمال قاهره زاده شد. تحصیلاتش را در زادگاهش ادامه داد و در سال 1943 از دانشکدە حقوق دانشگاه فؤاد اول فارغ التحصیل شد.
نخست به وکالت در دادگستری پرداخت، اما شوق او به نوشتن سبب شد که در مجله «الطلیعه» و «فجر» و پس از انقلاب مصر در روزنامه های «شعب» و «جمهوریت» به نگارش بپردازد.
از کارهای برگزیده او نمایشنامه های «مصیبت جمیله» در بـاره زندگی جمیله بوحیرد بانوی مبارز شهیر الجزایری و «عقاب سرخ» است.
در زمینە زندگینامه ها کتاب های «محمد(ص) پیامبر آزادی» و «علی(ع) پیشوای پرهیزگاران» او شهره است. سفرخروج، میراث هنری و شاهکار ادبی اوست که با نگرشی نو به حادثە کربلا پرداخته است.
نسخه چاپی کتاب سفر خروج را می توانید از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب سفارش داده و خریداری کنید.
مشخصات کتاب سفر خروج در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیرکبیر |
نویسنده: | عبدالرحمان شرقاوی |
مترجم: | غلامرضا امامی |
تعداد صفحه: | 309 |
موضوع: | نمایشنامه، زندگی نامه ائمه و بزرگان |
قالب: | چاپی و الکترونیک |