از تولد اولین گوشی تلفن همراه تا به الان روز به روز شکل گوشیها تغییر کرده و به صورت متنوعتری وارد بازار شدهاند. امروزه با حضور گوشیهای هوشمند و انواع امکانات آنها خصوصا شبکههای فضای مجازی، معیار رفتارهای نیک و بد پیچیدهتر شده است؛ در چنین فضایی داشتن معیار مشخص میتواند چالشآفرین باشد. بنابراین، مسئله اخلاق کاربردی تلفن همراه بیش از پیش ضروری به نظر میرسد. قلمرو اخلاق کاربردی تلفن همراه به تمام موقعیتهایی که انسان مسئولیت اخلاقی دارد، دارای گستردگی است.
امیر نوری زاده در کتاب موبایل دوست من بنا برآن گذاشته است که در باب اخلاق کاربردی تلفن همراه برای شما سخن بگوید.
آسیبهای تلفن همراه و عوامل آن
آسیبشناسی به زبان ساده به معنای مطالعه و شناخت ریشهها و علتهای نابهنجاریهای مربوط به گرایشها، افکار، گفتار و رفتارهای یک پدیده است. در رابطه با فضای مجازی آسیبشناسی اصولا درصدد مطالعه و بررسی دقیق عوامل زمینهساز، پدیدآورنده یا ثباتبخش روحی و جسمی کاربران فضای مجازی، مطرح میشود. چنین مطالعاتی با هدف تکمیل و تأمین فرایندهای سهگانه شناسایی، تشخیص، پیشگیری یا درمان صورت میپذیرد و برآیند آن پیشنهاد راهحلهای مناسب برای دفع یا رفع آفات و آسیبهای مربوطه است.
یکی از ویژگیهای افراد امروزی، همزاد بودن آنها با تلفن همراه است؛ شکی نیست که این تکنولوژی نوین ارتباطی، کارکردها و نکات مثبت فراوانی دارد. با وجود این نکته مهمی که میبایست در ارتباط با موبایل به آن توجه کرد این است که اشخاص با دو دنیای واقعی و مجازی مواجه شدند. زندگی در هرکدام از این دو دنیا با خود نکات فراوانی را به ارمغان آورده است؛ نداشتن مهارت کافی در این خصوص میتواند آسیبهای آشکار و پنهان فراوانی داشته باشد.