کتاب اقدامات دولتهای ایران در طول جنگ جهانی دوم (دولت انتقال)، اثر مریم وفایی پور؛ در این کتاب سه جلدی سعی شده به بررسی اقدامات دولتهای ایران در جنگ جهانی دوم در سه جلد پرداخته شود. لذا بر آن است که چگونگی تعامل دولتهای ایران با دولت متفق بپردازیم و این که همزمان با جنگ جهانی دوم چه اقداماتی در ایران انجام شد و این اقدامات تا چه حدی متاثر از اوضاع جهانی جنگ و در راستای حفظ منافع متفقین و دولت درگیر جنگ بود. دولتهای ایران در جنگ جهانی دوم چه موضعی داشتند و در این راستا چه اقداماتی انجام دادند و تاثیر اقدامات آنها در شکلگیری تحولات داخلی چگونه بود؟
فروغی هر چند که تشخیص داده بود، بحران بسیار سخت و شدید و زمامداری در آن اوضاع و احوال بسی دشوار است معذلک به شاه قول مساعدت داد و در روز پنج شنبه 6 شهریور 1320 هیئت دولت جدید به شرح زیر به وسیله آقای فروغی به مجلس شورای ملی معرفی شد. نخست وزیر: محمدعلی فروغی، وزیر خارجه: علی اصغر سهیلی، وزیر دادگستری: مجید آهی، وزیر پست و تلگراف و تلفن: ابراهیم اعلم، وزیر فرهنگ: اسماعیل مرآت، وزیر راه: محمد سجادی، وزیر کشور: جواد عامری، کفیل وزارت جنگ: سرلشکر احمد نخجوان، کفیل وزارت بازرگانی: صادق وثیقی، کفیل وزارت دارایی: عباسقلی گلشائیان، رئیس اداره کل کشاورزی: مصطفی قلیدام. فروغی برنامه دولت خود را به شرح زیر به مجلس ارائه کرد.
1ـ در سیاست خارجی دولت مصمم است با رعایت کامل مصالح کشور همکاری نزدیک با دولتهایی که منافع ایران با منافع آنها ارتباط دارد داشته باشد. 2ـ اصلاح و رفع نواقص قوانین دادگستری برای تکمیل امنیت قضایی و نیز تجدیدنظر در قوانین دیگری که با مقتضیات امروز وفق می دهد. 3ـ تجدیدنظر در سازمان قوای تأمینیه کشور. 4ـ اصلاحات در امور اقتصادی و مالی کشور از قبیل تعدیل مالیاتها به منظور تخفیف تحمیل مالیاتی، تجدیدنظر در بودجه کشور برای جلوگیری از هزینههائی که با مقتضیات کنونی کشور وفق نمیدهد. افزایش حقوق خدمتگزاران دولت از کشوری و لشکری. تجدیدنظر در مقررات بازرگانی، الغای انحصارهای غیر ضروری و اهتمام در پایین آوردن هزینه عمومی زندگی. 5ـ توجه مخصوص به پیشرفت کار کشاورزی و بهبود زندگی کشاورزان. توسعه امور آبیاری منع کشت و استعمال تریاک، تجدیدنظر در قوانین عمران و اجرای برنامه کشاورزی 6ـ ترقی و تکمیل صنایع به قدر امکان با تمایل به این که کارخانهها به دست افراد و شرکتهای غیر دولتی اداره شود و انجام در بهبودی زندگی کارگران. 7ـ تکمیل راهها و راهآهن در حدود استطاعت کشور. 8ـ اصلاح قانون سازمان کشور با رعایت احتیاجات و توجه به این که اهالی در اداره امور محلی خود بیشتر شرکت داشته باشند. 9ـ تکمیل و ترقی تأسیسات فرهنگی و اهتمام در اصلاح اخلاق عمومی.