کتاب معراج السعاده نوشته ی ملا احمد نراقی (قدس سره)، در بین کتب اخلاقی، نامی آشنا و اثری بسیار گرانقدر است، توسط نشر جمال چاپ و منتشر شده است.
ملاّ احمد نراقی در حلقه نورانی آن سلسه از فقیهان شیعه قرار داد که در طول تاریخ با افکار و اندیشه های نو و پویا ، انقلاب بزرگ فقهی و فرهنگی ایجاد کردند و کارآمدی فقه شیعه و کارآیی اسلام و تشیع را برای همیشه تضمین نمودند و به اثبات رساندند و بر همین سبب نیز خود در تاریخ زنده و جاوید به یادگار ماندند. از این عالم گرانقدر اثری چون معراج السعاده به جای مانده است.
کتاب معراج السعاده یکی از مهم ترین کتاب های اخلاقی است که نفوذگاه های شیطان را به آدمی می شناساند و راه نجات از آلودگی های اخلاقی را به انسان نشان می دهد. می توان در این ارتباط به سخن آیت الله بهجت که یکی از شخصیت های بزرگ عرفانی - اخلاقی به شمار می آید اشاره کرد: از آیت الله بهجت پرسیدند: چه برنامه ای برای سیر و سلوک معرفی می کنید؟ ایشان فرمودند: روزانه نصف صفحه از کتاب شریف معراج السعاده را بخوانید و به آن عمل کنید.
معراج السعاده، ترجمه کتاب جامع السعادات به زبان فارسی است که به درخواست فتحعلی شاه قاجار با اندکی اضافات در باب عدالت و اخلاق اجتماعی و سیاسی تألیف شده است. ملاّ احمد نراقی در کتاب معراج السعاده در بحث عدالت ، وقتی از اقسام آن سخن به میان می آورد ، مهم ترین و بهترین نوع عدالت را، عدالت حاکمان و پادشاهان و مسئولان جامعه یاد می کند، زیرا وی بر این باور است که عدالت اینان با عدالت فردی و اجتماعی رابطه سببی و مسببی دارد و این عدالت منشأ و علتِ سایرِ عدالت ها است. اگر عدالت حاکمان تحقق یابد از باب «اَلنّاسُ فِی دِینِ مُلُوکِهِمْ» عدالت در میان مردم و جامعه تحقق و گسترش خواهد یافت و به همین سبب این عدالت، اشرف و افضل عدالت ها به شمار می آید .
این کتاب، به پنج باب و چندین فصل با عناوین زیر تقسیم شده است:
باب اوّل: بیان بعضی مقدمات نافعه، از حالات نفْس و منفعت فضایل اخلاق
باب دوم: سبب انحراف اخلاق از جاده پسندیده و حصول اخلاق ذمیمه
باب سوم: در بیان محافظت اخلاق حمیده از بیرون رفتن از حدّ اعتدال
باب چهارم: در تفصیل انواع اخلاق و بیان شرافت فضایل و کیفیّتِ اکتسابِ آن ها
مقام اوّل: عدالت
مقام دوم: در بیان معالجه اخلاق ذمیمه ای که متعلّق است به قوّه عاقله
مقام سوم: بیان صفات رذیله و اخلاق جمیله که متعلّق به قوّه غضبیّه است
مقام چهارم: بیان آنچه متعلّق است به قوّه شَهَویّه، از رذایل صفات و کیفیت
مقام پنجم: صفاتی که متعلّق است به سه قوّه عاقله، غضبیّه، شَهَویّه یا به دو قوّه
باب پنجم: اسرار و آداب عبادات
نسخه ی چاپی کتاب معراج السعاده را می توانید از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب خریداری کنید و از خواندن آن لذت ببرید. همچنین می توانید معراج السعاده pdf را از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کنید.
شبهه ای نیست در این که فقر با صبر و رضا و قناعت، افضل و بهتر است از غنای با حرص و امساک و بُخل. همچنین شک نیست که غنای با سخاوت و بذلِ مال در راه خدا و تعمیرِ طریقِ آخرت، بهتر است از فقر با حرص و شکایت. ولی در دو موضع اختلاف است:
اوّل این که: آیا فقیرِ صابرِ راضی، که به اندک چیزی قانع باشد و نارضایی از فقر خود نداشته باشد بهتر است، یا غنیّ سخی، که مال خود را در راه خدا بذل نماید؟ برخی اوّل را ترجیح داده اند، و برخی دومی را. این سخن در صورتی است که آن غنی هم دلبستگی به مال نداشته باشد و وجود و عدمِ آن نزد او مساوی باشد؛ و علامتش این است که، اگر آنچه دارد، از دست او در رود، مطلقا در دلش تفاوتی به هم نرسد و اصلاً حُزن بر او دست ندهد و آن فقیر هم به این نحو باشد که، اگر ثروتی به او عاید شود، با بی چیزی نزد او تفاوتی نکند. امّا با وجودِ علاقه و محبّتِ غنی به مال، سخنی نیست که هر چه عطا و بذل در راه خدا کند، فقیرِ راضی افضل است؛ و اگر فقیر هم علاقه به دنیا داشته باشد، هر کدام علاقه و محبّت او کمتر است، او افضل و بالاتر است.
سخن در غنیّ سخی و فقیر راضی است، که هیچ یک را دلبستگی نباشد؛ و حق آن است که فقیر، به مراتب افضل و بالاتر است، و هر قدر که غنی عطا و بذل کند، مرتبه آن فقیر برای او نیست.
همچنان که روایت شده: «روزی پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم به اصحاب خود فرمود: بهترین مردم کیست؟ عرض کردند: مال داری که حقّ خدا را به جا آورد. حضرت فرمود: این، خوبْ مردی است، ولی او مرادِ من نیست. عرض کردند: پس بهترین مردم کیست؟ فرمود: فقیری که به قدرِ قوّه خود عطا کند.»
کتاب معراج السعاده pdf و یا به عبارتی نسخه ی الکترونیک آن را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس آن را در کتابخوان فراکتاب مطالعه کنید.
مشخصات کتاب معراج السعاده در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | جمال |
نویسنده: | ملا احمد نراقی |
تعداد صفحه: | 880 |
موضوع: | فلسفه و معرفت، اخلاق، زندگی نامه ائمه و بزرگان |
قالب: | الکترونیک و چاپی |
نظر دیگران //= $contentName ?>
با سلام. پیشنهاد می شود که اول کتاب گام های سلوک خانده شود از نوشته (حسن قدوسی زاده ) مقدمه سیروسلوک است. و ...