کتاب جهاد فرهنگی؛ (چیستی فرهنگ و چگونگی به بار نشاندن کار فرهنگی) نوشتهٔ ابراهیم کلانتری است و نشر معارف آن را منتشر کرده است.
کتاب جهاد فرهنگی که برآمده از احساس وظیفهٔ دینی، ملی و انقلابی و حاصل تجربهٔ طولانیمدت نگارنده در عرصهٔ فعالیتهای فرهنگی است، میکوشد ابتدا نگاهی ژرف به ماهیت فرهنگ و مختصات آن داشته باشد و سپس نوع تقابلی که میان فرهنگ غربی و فرهنگ ایرانی اسلامی برقرار است و همچنین زیرساختهای گوناگون مرتبط با این حوزه را ارائه دهد. آنگاه با رویکردی عملیاتی، به بررسی چگونگی بهبار نشاندن فعالیتها و تلاشهای فرهنگی مؤثر بپردازد و به این ترتیب، سربازان و جهادگران این عرصهٔ خطیر را در جهاد مقدس فرهنگی یاری کند، بهویژه گروهها، تشکلها و مراکز جهادی و مردمی خودجوش و تکلیفمدار.
چرا باید در عرصهٔ فرهنگ جبههای بیندیشیم و کار کنیم؟
«ما در مقابلمان، یک جبههٔ فرهنگی سیاسی غرب وجود دارد که در دل آن جبهه، باز یک جبههٔ سرمایهداری خطرناک و آدمخوار وجود دارد. باز در کنار این، یک جبههٔ صهیونیستی با اهداف مشخص وجود دارد. باز در کنار این، یک جبهه با ارتجاع فکری و خوکصفتی در زندگی بشری وجود دارد. سلاطین و مسئولان امور خیلی از حکومتها، زندگی حیوانیشان مثل خوک و اهدافشان اهداف دشمنان و فکرشان فکرهای متحجر [است] که اینها، همه، یک مجموعهای تشکیل دادند در مقابل ما، یک جبهه هستند. ما اگر بخواهیم در مقابل این جبهه کار کنیم، هم باید تنوع داشته باشیم، هم ابتکار داشته باشیم، هم باید انگیزه داشته باشیم [و] هم باید برنامه داشته باشیم. [باید] کارمان برنامهٔ هدایتشده باشد.
و این نمیشود، مگر با تشکیل «جبهه». اینطرف هم بایستی جبهه تشکیل داد. از افراد و حتی مجموعهها، بهتنهایی کار برنمیآید. باید یک کار وسیع جبههای انجام داد. این کار هم جز با حضور مردم امکان ندارد؛ یعنی ابتکارات مردم خیلی از کارها را میکند»