کتاب سلفیه گذشته حال آینده، مجموعه مقالات پژوهشی پیرامون جریان سلفیه، اثر حمید ایماندار و حسین مظفری می باشد و توسط موسسه چاپ و انتشارات دانشگاه جامع امام حسین(ع) نیز منتشر شده است.
سَلَفیّه یا سَلَفیگَری اندیشه و جریانی اجتماعی و مذهبی میان اهل سنت است که راه حل مشکلات مسلمانان را پیروی از شیوه سَلَف (مسلمانان متقدم) میداند. سلفیه با استناد به حدیثی از پیامبر اسلام(ص)، سه قرن نخستین اسلامی را بهترین قرون اسلامی تلقی میکند و برای کسانی که در این دوره زندگی کردهاند، مرجعیت فکری قائل است.
بهباور سلفیان، قرآن و سنت پیامبر تنها با تفسیر صحابه، تابعین و تابعین تابعین معتبر است. آن ها عقل را حجت نمیدانند و برای فهم آموزههای دینی تنها بر آیات قرآن و احادیث تکیه میکنند.طبق برداشت سلفیه از اصل توحید، بسیاری از مسلمانان مشرکاند.
کتاب سلفیه، گذشته، حال و آینده برگرفته از مقالات پژوهشی است که در هفت فصل به بررسی و تحلیل این جریان فکری از زمان شکل گیری آن تا کنون و نیز مقایسه آن با شاخهای جدید به عنوان نوسلفیان که از سلفیه مشتق شده است پرداخته و در نهایت روال فعالیت و تاثیرات این جریانات فکری بر دنیای اسلام را در آینده بررسی کرده است.
در عصر حاضر نقش بسیاری از دیدگاه ها و برداشت ها و اعتقادات سلفیه در گرایشات اهل سنت بسیار چشمگیر و پررنگ است، از طرفی حضور گسترده و فعال سلفیان در کشورهای مختلف اسلامی که غالبا ارتباط گسترده با حمایت های مالی قدرت های سیاسی داخل و خارج منطقه از این جریان فکری دارد؛ نشان دهنده این است که این جریان برای پیشبرد اهداف سیاسی بسیاری از کشورها نقش اصلی و مهمی را ایفا می کند. از این رو مطالعه در باب این جریان فکری و شناخت بیشترآن اهمیت فوقالعاده زیادی دارد.
کتاب سلفیه، گذشته، حال و آینده، به بررسی ریشههای شکل گیری سلفیه و گروه های مختلف سلفی می پردازد و بعد از آن چالش های متاثر از تغییرات فکری بسیاری از اعضا و بزرگان این جریان فکری را که سبب انشقاق این جریان به گروه ها و جریانات فرعی زیادی شده است را بررسی و بیان می کند که عوامل انشقاق جریان سلفیه چه چیزهایی بوده اند و نقش کدام مولفه ها در این انشقاقات پررنگ تر بوده است، بعد از آن تعدادی از جریان های سلفیه ونوسلفیه مثل: جامیه، اخوان المسلمین، حدادیه را معرفی کرده و اهداف و خط فکری آن ها را تجزیه می کند تا به ریشه، علت انشقاق و خط فکری آن ها برسد؛ سپس تاثیرات انشقاق جریان سلفیه در مناسبات سنی_ سلفی در عصرحاضر را بررسی کرده و نتیجه می گیرد با توجه به چالش های پیش روی سلفیه این جریان فکری و شاخه های منشق شده ی آن چه نقشی در تحولات آینده جهان اسلام دارد.
یکی از مظاهر تقابل سلفیه با قاطبه مسلمین، تاکید آن ها بر مسئله توحید ربوبی والوهی و شرک آمیز خواندن لوازم عملی این اعتقاد، ذیل مناسکی چون توسل و استغاثه به اولیا الهی است.
سلفی ها، مشرکان قریش را معتقد به توحید ربوبی (توحید خلق و تدبیر) دانسته و معتقدند: آن ها در مسئله توحید الوهی و به عبارتی دیگر توحید عبادی مشرک بوده اند. این تلقی خاص بر پاره ای از مبانی خاص استوار است که از این قرارند: نخست این که استغاثه به مخلوقات و طلب اموری که آن ها را توان انجام آن را ندارند، نوعی شرک ربوبی است. دوم این که واسطه قرار دادن مخلوقی در پیشگاه الهی حتی به فرض عدم اعتقاد به ربوبیت و قدرت غیرعادی وی نیز عبادت غیر خدا بوده و از مصادیق شرک به شمار می رود. این همان معنایی است که نزد مسلمانان به توسل نام بردار است. سلفی ها با تاکید بر تضاد مناسکی چون استغاثه و توسل به اولیا با اصل توحید این دو امر را جزو نواقص اسلام دانسته و مسلمانان را به واسطه این امر تکفیر می کنند. طبق برداشت سلفیه از اصل توحید، بسیاری از مسلمانان مشرکاند.
نسخه الکترونیک کتاب سلفیه، گذشته، حال و آینده را می توانید از طریق اپلیکیشن فرا کتاب خریداری نمایید و پس از دانلود در کتابخوان فراکتاب مطالعه کنید و با مطالعه آن این جریان فکری را بیشتر بشناسید.
مشخصات کتاب سلفیه، گذشته، حال و آینده در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | دانشگاه جامع امام حسین (ع) |
نویسنده: | حمید ایماندار، حسین ظفری |
تعداد صفحه: | 272 |
موضوع: | سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، اعتقادی، دین پژوهی |
قالب: | الکترونیک |