آیین اعتدال
پیامی برای آشتی مذاهب
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب آیین اعتدال
کتاب آیین اعتدال ترجمۀ کتابی است از شیخ حیدر حبالله با نام «رسالة سلام مذهبی» که در سال 2015 در بیروت منتشر شد. این کتاب به همت اتحادیه امت واحده با ترجمۀ محمدجواد حسینزاده توسط انتشارات شهید کاظمی به چاپ رسیده است. نویسنده به دلیل نگرانی از وضعیت اسفناک جهان اسلام در نتیجۀ اختلافهای مذهبی به دنبال ارائه راهحلی برای برونرفت از وضعیت موجود است. راه حلی که با معیار قرار دادن عقلانیت و انصاف ارائه می شود و سعی در تعدیل و اصلاح خطاهای همۀ طرفهای درگیر در این جنگ خانمان سوز و منجلاب فروکاهنده دارد.
خصوصیات کتاب حاضر را میتوان اینگونه برشمرد:
- کوشیده است تا در قبال هر آنچه سبب تفرقه یا خاستگاهی برای آن است راهکاری فکری -اجتماعی ارائه نماید.
- کوشیده است تا درهر مبحث با دیدگاهی عقلانی و تحلیلی دین را شناسایی و آنرا برای مبارزه به مصاف عوامل اختلاف در امت ببرد.
- کوشیده است تا به عقلانیاندیشی و اخلاقیاندیشی در قبال امت و مسائل آن دعوت کند.
- کوشیده است تا به پاره ای از تعاملات و اندیشههای منفی یا خنثی در قبال مسائل امت به نوعی انتقاد کند.
گزیده کتاب آیین اعتدال
در باور امامیه، خداوند دارای صفات کمال است؛ مانند: علم، قدرت، حیات، اراده، سمع، بصر، خلق، ازلیت، صمدیت و غنا. همچنین صفات ذات خداوند خارج از ذات او نبوده، بلکه عین ذات اوست و دوگانگی و چندگانگی میان ذات و صفات در حیطه ذهن و مفهوم است. از این رو، خداوند جزئی به نام قدرت و جزء دیگری با نام علم ندارد، بلکه قدرت او عین و همان علم اوست و هر دو عین ذات او میباشند. اما صفات فعل خداوند مانند: خلق و رزق صفاتی هستند که با توجه به افعال خداوند برداشت میشوند. برای مثال، هنگامی که خداوند خلق میکند، متصف به صفت خلق میشود، ازاینرو، امامیه صفات خداوند را به صفات ذات و صفات فعل تقسیم نموده، معتقدند که صفات ذات از قبیل علم و قدرت، عین ذات و جداییناپذیر از آن است، اما صفات فعل، صفاتی هستند که از فعل خداوند انتزاع میشوند. برای نمونه، خداوند قبل از خلق، خالق نبوده، بلکه قادر بر خلق بوده است و پس از خلق، متصف به خالقیت شده است.