0.0از 0

پرچم های برافراشته

معرفی اجمالی برخی از موثرترین جنبش ها و جریان های فکری معاصر

رایگان
خرید
    • معرفی کتاب
    • مشخصات کتاب

    معرفی کتاب پرچم های برافراشته

    جهان اسلام طی دهه­‌های اخیر آبستن تحولات و انقلاب­‌های بزرگ فکری، فرهنگی و اجتماعی بوده است که جنبش‌ها و جریان‌های فکری معاصر در جهان اسلام، نقش به سزایی را در این تحولات ایفا کرده‌­اند. جنبش­‌هایی که تاثیرات فراوانی را در کشورها و حتی فراتر از مرزهای جغرافیایی در جهان اسلام و در سطح بین‌المللی به­ همراه داشته­‌اند. از این‌رو تحلیل صحیح از وقایع و تحولات جهان اسلام در عصر حاضر و پیش­‌بینی مسیر حرکت توده­‌ها، ملل و جریان‌های موثر در آینده در گرو شناخت صحیح از ریشه­‌ها، تفکرات، شخصیت‌ها و اهداف این جنبش­‌ها و جریان‌های فکری است. یکی از راه­‌های شناخت عمیق‌تر این تفکرات و شخصیت‌ها، مراکز مطالعاتی و فرهنگی جهان اسلام است. این مراکز که تنها چند دهه از زمان فعالیت­ آن‌­ها می­‌گذرد ولی توانسته­‌اند تاثیر فراوانی در فضای فکری و فرهنگی جهان اسلام بگذراند.

    در همین راستا کتاب پرچم‌های برافراشته، اثر احمد ربیعی‌فر و محمد ابراهیم‌نژاد؛ در بخش اول کتاب کوشیده شده است که علاوه بر ارائه شناخت نسبت به مهم­‌ترین عوامل، ریشه­‌ها و عقاید موثرترین جنبش­‌ها و جریان­‌های فکری معاصر در جهان اسلام، شخصیت­‌های عمده در این جریان­‌ها نیز معرفی شده و مهم‌­ترین اقدامات و اهداف هر جنبش ارائه گردد که هر بخش شامل مقدمه­‌ای جهت معرفی کلی جنبش، بررسی زمینه­‌های تاسیس جنبش و ارائه اطلاعاتی کلی از مهم‌­ترین اهداف، اقدامات و رهبران هر جنبش است. شایان ذکر است که در برخی از این جنبش­‌ها مانند جنبش انصار بیت‌المقدس در مصر به دلیل تازه تاسیس بودن این جنبش­‌ها، از برخی سایت­‌های اینترنتی جهت استناد استفاده شده است که این امر به دلیل نبود مدرک مکتوب در این زمینه در زمان نگارش این کتاب بوده است. در بخش دوم کتاب به معرفی مهم‌ترین مراکز فکری و فرهنگی جهان عرب پرداخته شده است. ملاک انتخاب این مراکز میزان تاثیرگذاری این مراکز در سطح منطقه است. در این بخش تلاش شده علاوه بر معرفی، گرایش­‌های سیاسی و زمینه­‌های فعالیت این مراکز نیز نشان داده شود. ضرورت شناخت این مراکز از آنجاست که تحقیقات و پژوهش‌های انجام شده در این مراکز به صورت مستقیم بر اصحاب رسانه و حتی سیاستمداران تاثیرگذار است.

    گزیده کتاب پرچم های برافراشته

    شیعیان لبنان

    شیعیان لبنان در سال ۱۹۲۰ میلادی، یعنی در دوران استعمارگری فرانسه، همچون سنی‌ها و مارونی‌ها بخشی از دولت بزرگ لبنان نبودند؛ بلکه از طریق‌الحاق سرزمینشان به لبنان، تبدیل به شهروندان دولتی جدید شدند که هویتشان تحت سیطره‌ی مسیحیان ماورنی و امپریالیسم غربی بود. شیعیان لبنان، علما و نخبگان بزرگی را به جامعه‌ی اسلامی تقدیم کرده‌اند، اما در عین حال، در سده‌های اخیر به عنوان یک اقلیت مذهبی تنها در جنوب لبنان و در مناطق امن و دور افتاده‌ای مانند جبل عامل و دور از دسترس حکام مرکزی زندگی می‌‌‌کردند. دور افتادگی و صعب‌العبور بودن این مناطق، سطح پایین زندگی و فقر اقتصادی را بر این دسته از ساکنان لبنان تحمیل کرده بود و در نتیجه، دوری از فضای سیاسی را نیز برای آنان به همراه داشت.

    در سال ۱۹۴۳، بر اساس توافقی شفاهی میان سران سنی و مارونی لبنان، که حائز اکثریت در این کشور بودند، قرار شد میزان قدرت سیاسی گروه‌های مختلف مذهبی، متناسب با میزان جمعیت آنان باشد. بنابراین بر اساس نخستین آماری که درباره‌ی جمعیت ساکنان لبنان در زمان سرپرستی فرانسه در سال ۱۹۳۲ اعلام شده بود، مارونی‌ها، اهل سنت و شیعیان، به ترتیب بیشترین جمعیت را داشتند. از این‌رو ریاست‌جمهوری به مارونی‌ها، ریاست دولت به اهل سنت و ریاست مجلس به شیعیان رسید.. .