کتاب اخلاق الاهی "جلد1" (درآمدی بر اخلاق و مباحث خرد)، اثر ایت الله مجتبی تهرانی؛ به ترتیب زیر تدوین و آماده سازی شده است: پیادهسازی درسها شفاهی، پردازش ابتدایی، بازنگاری ادبی، مصدریابی، تکثیر و تکمیل مستندات، مراجعه و افزایش احادیث عامه، ساماندهی و ساختاربندی.
اخلاق جمع خُلق و خُلق در لغت به معنی خوی و طبع است که به آن طبیعت ثانویه هم گفته میشود. خُلق به معنی صورت باطنی و خَلق به معنی صورت ظاهری است.
کتاب اخلاق الهی در دو بخش که هر کدام دارای سه فصل میباشد، آمیزهای از اخلاق نبوی و عرفان علوی است که با اتکا به منطق اجتهاد، از زلال آیات و روایات برگرفته و با رعایت نیاز نسل امروز، سامان یافته و از جویبار لسان معظمله در کام تشنهی طالبان سلوک فرو میریزد.
۳_ ۱ _۲ _۲. اخلاق شک
تا زمانی که شک به نتیجهی قطعی برسد، کم یا زیاد، مدتی از وقت انسان را میگیرد. انسان دورهای را تجربه میکند که نسبت به عقاید گذشتهی خود مردد شده و هنوز عقیدهی جدیدی که به طور قاطع بپذیرد، پیدا نکرده است. اکنون پرسش این است: در این مدت وظیفهی انسان چیست؟ آیا میتواند به این بهانه که نسبت به عقاید پیشین خود مردد شده، آن عقاید را که غالبا توسط مردم یک جامعه پذیرفته شدهاند، به باد انتقاد و احیانا استهزا بگیرد و به اصول عملی و اخلاقی مبتنی بر آنها بیاعتنا
باشد؟
به نظر میرسد تجویز این آزادی، نظام جامعهی انسانی را گسیخته میکند. برای احتراز از چنین پیامد سویی، مراعات چند اصل اخلاقی ضروری است. ما مجموعهی این اصول را که اخلاق شک نامیدهایم، با استفاده از سخنان غزالی و دکارت، به اختصار رسیدگی میکنیم.
۱_۳ _۱ _۲ _۲. کتمان
یکی از اصول اخلاقی در دوران شک؛ کتمان و راز داری است. به این معنی که انسان تا وقتی که به نتیجهی روشنی نرسیده، نباید شک خود را علنی کند. غزالی دربارهی خود در زمان شک نوشته است: پس دردم بیدرمان شد و نزدیک دو ماه طول کشید که من مذهب سفسطه داشتم، ولی به زبان نمیآوردم.. .