کتاب اخلاق سیاسی در اسلام، اثر سیدکاظم سیدباقری؛ درصدد تبیین و تحلیل اخلاق سیاسی، از منظر درجهی دو، به عنوان گرایشی بینارشتهای در اندیشهی سیاسی اسلام است و در جستوجوی استخراج معیارها، مبانی، اصول، کارکردها و اهداف این گرایش است.
هدف اخلاق و اخلاق سیاسی، رساندن انسان به کمال و مقام خلیفة اللهی است و در این مسیر، رهایی از طاغوت درون که میتوان از آن به آزادی معنوی تعبیر کرد و رهیدن از طاغوت بیرون که رسیدن به حقیقت آزادی سیاسی -
اجتماعی است، اموری بنیادین به شمار میآیند.
گفتار پنجم - رهایی از طاغوت درون و برون
در اخلاق سیاسی اسلام، یکی از عمدهترین اهداف، رهایی انسان از رذالتها، رسیدن به حقیقت آزادی و آراستگی او به فضائل است که برجستگی دارد. حقیقت مطلب آن است که رهایی از درون آغاز میشود و سپس به جامعه میآید.
اخلاق سیاسی، در گام اول هدفش آن است تا با حضور ارزشهای اخلاقی در جان و نهان شهروندان و کارگزاران حکومت اسلامی، زمینهی رهایی سیاسی - اجتماعی آنان را فراهم سازد. در این نگرش، انسان نمیتواند و حق ندارد که خود را بندهی دیگری سازد، حال شیطان باشد که طاغوت درون است یا مستبدین باشند که طاغوت بیرونند. اخلاق سیاسی، به انسانها آموزش میدهد تا سیاستورزی را همراه با ارزشهای اخلاقی تجربه کنند. هم رهایی درونی داشته باشد و هم آزادی اجتماعی.. .