کتاب ترمیم یک روح مجروح مهارتهایی درباره سلامت روح جلد از 38 از مجموعه مهارتهای طلبگی نوشته عباسعلی واشیان نکاتی را درباره سلامت روحی و روانی با توجه آموزههای اسلام و قرآن کریم بیان میکند. این کتاب توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.
توجه به شاخصهای سلامت روحی روانی به ما کمک میکند تا در سیره و سبک زندگی و رفتار خود، تغییراتی ایجاد کنیم ، برخی از آنها را تقویت یا برخی را ترک عادت کنیم. نمونههای آن صبر، محبت، نشاط، امید، تصور صحیح از خود، واقعگرایی، خوشبینی و پرهیز از سوظن است.
توجه به سلامت و بهداشت روح و روان ما در کنار توجه به ساختار جسمی برای ما اهمیت دارد. در نگاه سازمان جهانی بهداشت بین مذهب و معنویت و سلامت روح و روان و جسم ارتباطی تنگاتنگ برقرار است. باورهای مذهبی و داشتن ایمان ما به خدا و اعتقاد به یک مبدا حقیقت و یک قدرت مافوق و مطلق، قدرت تحمل ناکامیها را برای ما بالا میبرد.
در قرآن کریم، کلماتی همچون «نفس»، «فواد»، «قلب» و «روح» وجود دارد. در پیامهای انسانساز دین، آلودگی به گناه ، معصیت و آسیبهای اخلاقی با اصطلاح بیماری دل در مقابل تقوای دل و سلامت معنوی آمده است و انسان سالم آراسته به سلامت روح و روان و دور از آلودگیهای روحی مثل گناه است. حضرت علی(ع) فرمود: «برای دردهایتان، از قرآن سلامت بخواهید و با قرآن سخن بر سختیها یاری جویید.». اصولی کاربردی همچون مثبتاندیشی، امیدافزایی با توکل بر خدا و نفی ناامیدی و رضایت از زندگی، تعامل با عالم هستی و تعامل با جوامع بشری با نتیجه اعتدال درونی با ذکر خدا و پرهیز از بیماریهایی همچون یاس، دلهره، اضطراب، سردرگمی و افسردگی و امید به رحمت الهی است.
در خصوص شاخصهای سلامت روح و روان و روشهای رسیدن به آن، با وجودی که برخی از روانشناسان با رفتارشناسی و روشهای تجربی، سلامت ما را تنها به سلامت رفتار ربط میدهند و نداشتن آن را، بیماری عقلی و روانی میدانند.