نظر شما چیست؟

کتاب جغرافیای روستایی ایران نوشته ی محمدرضا رضوانی می باشد و توسط موسسه چاپ و انتشارات دانشگاه تهران منتشر و در دسترس علاقه مندان به کتاب های تاریخ و علوم انسانی قرار گرفته است. کتاب جغرافیای روستایی ایران یکی از منابع مناسب برای «دانشجویان رشته های جغرافیا، جامعه شناسی، توسعه روستایی و ... » است.

معرفی کتاب جغرافیای روستایی ایران

اراضی و بخش های نواحی روستا و آبادی ها به علت بازده و راندمان های گوناگون و با ارزش «اقتصادی، اجتماعی، فرهنگ و محیط زیستی» آن از ارزش بسزا و بالایی برخوردر است. این اراضی و بخش ها به خصوص در سال های پیشین، متاثر از عامل های «درونی و بیرونی» معیار و میزان های گوناگون «فضایی» دستخوش تغییر و دگرگونی های وسیع، شتابان و ژرفی در اندازه های گوناگون گشته و بر بازده و شکل های آن اثر گذاشته است.
در کتاب پیش رو به تحلیل خصوصیات، دگرگونی ها و راندمان و بازده ای شکل های «فضاهای» روستا و آبادی ها و عامل ها متاثر بر آن می پردازد.
کتاب جغرافیای روستایی ایران یکی از منابع مناسب برای «دانشجویان رشته های جغرافیا، جامعه شناسی، توسعه روستایی و دیگر رشته های مرتبط در مقاطع مختلف تحصیلی» می باشد.

دانلود کتاب جغرافیای روستایی ایران

نسخه الکترونیک کتاب جغرافیای روستایی ایران را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کنید و سپس در کتابخوان فراکتاب آن را مورد مطالعه قرار دهید.

خلاصه کتاب جغرافیای روستایی ایران

کتاب جغرافیای روستایی ایران در هشت فصل به نگارش درآمده و شامل عناوین و موضوعاتی نظیر؛ «گونه شناسی روستایی، تحولات کالبدی سکونت گاه های روستایی، متنوع شدن اقتصاد نواحی روستایی، پویایی جمعیت و اشتغال روستایی، پویش فضایی–زمانی سکونت گاه های روستایی، سابقه و سیر تحولات روستا نشینی در ایران، تعریف و مفهوم روستا، مفاهیم و رویکردهای نو در جغرافیای روستایی» می باشد که به بررسی و تحلیل آن ها و موضوعاتی همچون؛ « تغییر و دگرگونی، داده های کیفی، دوگانگی شهر و روستا، طیف روستایی - شهری، شاخص ترکیبی روستا، روند افزایش شهرهای کشور، نوسازی و فرودست سازی روستا، گونه شناسی آبادی ها، روند تخلیه ی آبادی ها و روستاها، ادغام فیزیکی، تنوع اقلیمی، جنگل و مرتع، ساختار بوم شناختی عرصه های روستایی، کیفیت مسکن روستایی، گونه شناسی بوم شناختی و کالبدی» و غیره می پردازد.

فهرست کتاب

پیشگفتار مولف
مقدمه مولف
فصل اول: مفاهیم و رویکردهای نو در جغرافیای روستایی
فصل دوم: تعریف و مفهوم روستا
فصل سوم: سابقه و سیر تحول روستانشینی در ایران
فصل چهارم: پویش فضایی-زمانی سکونتگاه‌های روستایی
فصل پنجم: پویایی جمعیت و اشتغال روستایی
فصل ششم: متنوع شدن اقتصاد نواحی روستایی
فصل هفتم: تحولات کالبدی سکونتگاه‌های روستایی
فصل هشتم: گونه‌شناسی روستایی

برشی از متن کتاب جغرافیای روستایی ایران

۹-۳ دیدگاه نوسازی و تحولات روستایی ایران

به طور مشخص، از حدود سال های دهه ی ۱۳۴۰ به بعد و حتی شاید از همان آغاز تحولات روستایی و شهری در ایران که همزمان روستاها در حال ویرانی بودند و شهرها در حال گسترش بودند، جریان دیگری نیز به طور موازی و همزمان در روستاها در حال شکل گیری بود. این جریان عبارت بود از «نوسازی روستایی». نوسازی روستایی عبارت بود از گسترش مجموعه ی نهادها، خدمات و فعالیت ها و فرایندهای متجدد و امروزی مختلف در ابعاد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی روستاهای ایران. این نوسازی روستایی از طریق گسترش مدارس روستایی آغاز شد. از سال های ۱۳۱۰ به بعد، به تدریج روستاهای ایران دارای مدارس ابتدایی و سپس راهنمایی شدند.
ارتش ملی همزمان با مدارس، دومین نهاد مهمی بود که در فرایند نوسازی روستاهای ایران تأثیر گذاشت. جوانان روستایی ناگزیر بودند در هجده سالگی با ایفای خدمت سربازی دوساله، نسبت به ارزش های نوین درباره ی شیوه ی زندگی آموزش ببینند.
سومین نیروی بزرگی که به تدریج روستاها را دگرگون کرد و از همان سال های نخست نوسازی روستایی، روستاییان آن را تجربه کردند گسترش مؤسسه ها و مراکز جدید اداری و خدماتی در روستاها بود. توسعه ی دفاتر پست در سراسر روستاهای ایران در آن روزها، مانند گسترش اینترنت در روزگار ما، در نوسازی روستاها نقش کلیدی داشت. دفاتر پست نه تنها زمینه ای برای گسترش ارتباطات شهر و روستا بودند، بلکه تعریف تازه ای از کاربردهای سواد را برای روستاییان ایجاد کردند.
در سال های ۱۳۴۰ به بعد، در نتیجه ی تحولاتی که دولت محمدرضا پهلوی برای توسعه ی روستایی انجام داد، مانند تأسیس سپاه بهداشت و اصلاحات ارضی و سیاه دانش، روند نوسازی روستایی در ایران شتاب بسیاری گرفت. سپاهیان بهداشت پزشکان، پرستاران و بهداشتیاران جوانی بودند که باید دوران سربازی خود را در روستاها می گذراندند. این گروه تحصیل کرده به عنوان عالی ترین قشر اجتماعی نوین و عالی ترین نمایندگان علم و فناوری و شهرهای جدید، وارد روستاها شدند تأسیس خانه های بهداشت روستایی و قوانین بهداشتی جدید، مانند از میان برداشتن حمام های خزینه ای، منع استفاده از توالت های سنتی و بسیاری از رویه های جدیدی که سپاه بهداشت در روستاها ایجاد کرد، تغییراتی را در نوسازی فرهنگی روستاییان به همراه داشت.
نویسندگانی مانند آل احمد و افراد دیگر به نقد سیاست های نوسازی پهلوی پرداختند. اما فارغ از ارزشیابی ایدئولوژیک و قضاوت درباره ی خوب یا بد بودن این موارد، شاید بتوان گفت که شیوه ی زندگی روستایی کاملاً تحت تأثیر اصلاحات ارضی و پیامدهای آن، دگرگون شد.

خرید کتاب جغرافیای روستایی ایران

می توانید نسخه الکترونیکی کتاب جغرافیای روستایی ایران را از طریق اپلیکیشن فراکتاب خریداری و دانلود کنید و پس از دانلود در کتابخوان فراکتاب به مطالعه آن بپردازید.

دانلود کتاب جغرافیای روستایی ایران

مشخصات کتاب جغرافیای روستایی ایران در جدول زیر آورده شده است:

مشخصات
ناشر: موسسه چاپ و انتشارات دانشگاه تهران
نویسنده: محمدرضا رضوانی
تعداد صفحه: 401
موضوع: جامعه شناسی، مطالعات تاریخی و محیطی
قالب: الکترونیک

 

صفحات کتاب :
401
کنگره :
‏‫‭GF۱۲۷‬‬
دیویی :
‏‫‭۹۱۵/۵‬‬
کتابشناسی ملی :
9314891
شابک :
978-964-0375-18-1
سال نشر :
1402

کتاب های مشابه جغرافیای روستایی ایران