سید علی خامنه ای – رهبر معظم انقلاب اسلامی

آیت‌الله سید علی خامنه ای در ۲۹ فروردین ۱۳۱۸ش (۲۸ صفر ۱۳۵۸ق/ ۱۹ آوریل ۱۹۳۹م)، در خانواده‌ای روحانی در مشهد زاده شد.

آیت‌الله سید علی حسینی خامنه‌ای دومین رهبر جمهوری اسلامی و از مراجع تقلید شیعه است. او پیش از انتخاب به سمت رهبری در سال ۱۳۶۸ شمسی، دو دوره رئیس جمهور و مدتی نیز نماینده مجلس شورای اسلامی بوده است. منصب امامت جمعه تهران از سوی امام خمینی نیز از مناصب شرعی اوست. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی از روحانیون موثر مشهد به شمار می‌رفت.

اندیشه‌‌های آیت‌الله خامنه‌ای در قالب مجموعه‌ای مفصل به نام حدیث ولایت جمع‌آوری شده است. کتاب‌های متعددی نیز به صورت موضوعی از سخنان و پیام‌های مکتوب وی گردآوری و منتشر شده است. چندین اثر مکتوب شامل تالیف و ترجمه از وی منتشر شده که طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن مفصل‌ترین کتاب، و صلح امام حسن مشهورترین ترجمه اوست.

مخالفت صریح با قمه‌زنی و برخی شکل‌های عزاداری، و تحریم توهین به مقدسات اهل‌سنت از فتاوای معروف و مؤثر ایشان در جهان اسلام به شمار می‌رود. اصطلاحات تهاجم فرهنگی، بیداری اسلامی و اقتصاد مقاومتی از مفاهیمی است که در پی سخنرانی‌ها و تاکید‌های ایشان وارد ادبیات سیاسی و اجتماعی ایران شده است.

آیت‌الله خامنه‌ای علاقمند به ادبیات است و با سبک‌های ادبی آشناست. ایشان اشعاری نیز سروده و تخلص «‌امین‌» را برگزیده است. مطالعه کتب معتبر تاریخی بخشی از برنامه مطالعاتی دائمی وی است، به طوری که به مباحث و موضوعات تاریخ معاصر احاطه دارد.

زندگی نامه آیت‌الله خامنه‌ای

سید علی حسینی خامنه‌ای فرزند مرحوم حجت‌الاسلام ‌و المسلمین حاج سید جواد حسینی خامنه‌ای، در فروردین‌ماه سال ۱۳۱۸ شمسی برابر با ۱۳۵۸ قمری در مشهد مقدس چشم به جهان گشود. او دومین پسر خانواده بود و زندگی مرحوم سید جواد خامنه‌ای هم مانند بیشتر روحانیون و مدرسان علوم دینی، بسیار ساده: «پدرم روحانی معروفی بود، اما خیلی پارسا و گوشه‌گیر [...] زندگی ما به‌سختی میگذشت. من یادم هست شب‌هایی اتفاق می‌افتاد که در منزل ما شام نبود. مادرم با زحمت برای ما شام تهیه میکرد. . [...] آن شام هم نان و کشمش بود.»

بانو میردامادی (۱۲۹۳ش ـ ۱۳۶۸ش)، مادر آیت‌الله خامنه‌ای بانویی زاهد، متشرع، آشنا با آیات قرآن، احادیث، تاریخ و ادبیات بود. او در جریان مبارزه با رژیم پهلوی با فرزندان مبارزش، به‌ویژه آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای همگام بوده است.

آیت‌الله خامنه‌ای درباره مادرشان می‌گویند: «مادرم خانم بسیار فهمیده، باسواد، کتابخوان، دارای ذوق شعری و هنری، حافظ شناس - البته حافظ شناس که میگویم، نه به معنای علمی و اینها، به معنای مأنوس بودن با دیوان حافظ - و با قرآن کاملاً آشنا بود و صدای خوشی هم داشت.

جوانی مقام معظم رهبری

تحصیل در مشهد

سیدعلی خامنه‌ای تحصیل را در چهار سالگی از مکتب‌خانه و با فراگیری قرآن کریم شروع کرد. دوره‌ی دبستان را در نخستین مدرسه‌ی اسلامی مشهد، دارالتعلیم دیانتی، گذراند. در همین ایام، یادگیری قرائت و تجوید قرآن را نزد برخی قاریان قرآن مشهد آغاز کرد.

هم‌زمان با تحصیل در کلاس پنجم دبستان، تحصیلات مقدماتی حوزوی را نیز آغاز کرد. شوق وافر او به تحصیلات حوزوی و تشویق والدین سبب شد که وی پس از اتمام دوره‌ی دبستان، وارد دنیای طلبگی شود و تحصیل علوم دینی را در مدرسه‌ی سلیمان‌خان ادامه دهد. وی بخشی از مقدمات را نیز نزد پدر طی کرد. سپس به مدرسه‌ی نواب رفت و دوره‌ی سطح را در آن به پایان برد. هم‌زمان با تحصیلات حوزوی دوره‌ی دبیرستان را تا سال دوم متوسطه ادامه داد.

وی معالم‌الاصول را نزد آیت‌الله سیدجلیل حسینی سیستانی و شرح لمعه را نزد پدر و میرزا احمد مدرس یزدی فرا گرفت. رسائل، مکاسب و کفایه را نیز نزد پدر و آیت‌الله حاج شیخ هاشم قزوینی آموخت. در سال ۱۳۳۴ش، در درس خارج فقه آیت‌الله سید محمدهادی میلانی حاضر شد.

حوزه نجف

وی در ۱۳۳۶ش طی سفر کوتاهی همراه خانواده به نجف اشرف مشرف شد و در دروس مدرسان بنام حوزه‌ی علمیه‌ی نجف، از جمله آیات سید محسن حکیم، سید ابوالقاسم خویی، سید محمود شاهرودی، میرزا باقر زنجانی و میرزا حسن بجنوردی حضور یافت، ولی به دلیل عدم تمایل پدر برای اقامت در آن شهر به مشهد بازگشت و به مدت یک سال دیگر در درس آیت‌الله میلانی حاضر شد. سپس در سال ۱۳۳۷ش به شوق ادامه تحصیل عازم حوزه‌ی علمیه‌ی قم شد. در همین سال و پیش از عزیمت به قم، آیت‌الله محمدهادی میلانی به وی اجازه‌ی روایت داده بود.

حوزه قم

سید علی خامنه ای، در قم نزد بزرگانی چون آیات حاج‌آقا حسین بروجردی، ‌امام خمینی، حاج شیخ‌مرتضی حائری یزدی، سیدمحمد محقق داماد و علامه طباطبایی تلمذ نمود. در مدت اقامت در قم اکثر وقت خود را به تحقیق، مطالعه و تدریس می‌گذراند.

بازگشت به مشهد

آیت‌الله خامنه‌ای در ۱۳۴۳ش به دلیل عارضه‌ی بینایی پدر و کمک به وی به ضرورت از قم به مشهد بازگشت و بار دیگر در جلسات درس آیت‌الله میلانی حضور یافت که تا سال ۱۳۴۹ ادامه داشت. او از ابتدای حضور در مشهد، به تدریس سطوح عالی فقه و اصول (رسائل، مکاسب و کفایه) و برگزاری جلسات تفسیر برای عموم همت گماشت. در این جلسات جمعیت کثیری از قشر جوان به ویژه دانشجویان حضور پیدا می‌کردند. در جلسات تفسیر خود، مهمترین پایه‌های فکری اسلام و اندیشه اسلامی را از خلال آیات قرآن استخراج و بیان می‌نمود و به تعمیق بنیان‌های اندیشه مبارزه و براندازی حکومت طاغوت می‌‌پرداخت به صورتی که شرکت‌کننده در درس تفسیر او به این نتیجه ضروری و طبیعی می‌رسید که حکومتی بر پایه اسلام و معارف دین باید در کشور تحقق یابد. یکی از اهداف اصلی او از تفسیر، انتقال مبانی انقلاب اسلامی به جامعه بود از سال ۱۳۴۷ درس تخصصی تفسیر را نیز برای طلاب علوم دینی شروع کرد که این دروس و جلسات تفسیر تا سال ۱۳۵۶ و قبل از دستگیری و تبعید به ایرانشهر ادامه داشت. جلسات تفسیر در سالیانی از دوره ریاست جمهوری و پس از آن ادامه داشت.

ایشان از سال ۱۳۶۹ش تدریس خارج فقه را آغاز کرد و تاکنون به تدریس ابواب جهاد، قصاص، مکاسب محرمه و صلاة مسافر پرداخته اند.

آیت‌الله خامنه‌ای تحقیق و تألیف را از دوران طلبگی آغاز کرد و تقریرات دروس اساتید خود را نگاشت و قبل از پیروزی انقلاب به ترجمه و تألیف چند اثر نیز همت گماشت.

سید علی خامنه ای

بهترین کتاب های مقام معظم رهبری

به برخی از محبوب‌ترین کتاب‌های مقام معظم رهبری(مدظله) اشاره می کنیم:

راهبردهای سیاست خارجی

این کتاب حاوی نکات مهم و برگزیده از بیانات معظم له در موضوع راهبردهای سیاست خارجی در جمع سفرا و نمایندگی های جمهوری اسلامی در خارج از کشور در طول سال های مسئولیت ریاست جمهوری و همچنین دوران رهبری انقلاب اسلامی می باشد.

دریافت رایگان pdf کتاب راهبردهای سیاست خارجی

برای دریافت pdf این کتاب به صورت رایگان به اپلیکیشن فراکتاب مراجعه کنید.

چهار گفتار در تبیین زمینه ها، علل و آثار حادثه ی عاشورا

این کتاب شامل چهار سخنرانی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای(مدّظلّه العالی) میباشد که موضوع مشترک سخنرانی ها تبیین و تحلیل زمینه ها و عوامل موثر در بروز حادثه عاشورای سال 61 هجری قمری در کربلا می باشد.

دریافت رایگان pdf کتاب چهار گفتار در تبیین زمینه ها

برای دریافت pdf این کتاب به صورت رایگان به اپلیکیشن فراکتاب مراجعه کنید. کتاب چهار گفتار در تبیین زمینه ها بصورت چاپی نیز در فراکتاب موجود می باشد.

آفتاب در مصاف

کتاب آفتاب در مصاف به نویسندگی آیت الله سید علی خامنه‌ای از انتشارات انقلاب اسلامی شامل مجموعه ی گفتارهای حضرت آیت الله العظمی خامنه ای(حفظه الله) درباره ی وجود مقدس امام حسین(ع) و تحلیل وقایع پیش بینی و پس از عاشورای سال 61 هجری است.

عاشورا و مجالس حسینی، از جمله رویدادهای جدایی ناپذیر و تأثیرگذار در زندگی شیعیان محسوب می‌شود، که این موضوع بارها و به مناسبتهای مختلف، از جمله در مناسبتهای مذهبی و تبلیغی، برقلم و بیان مقام معظم رهبری(مدظله العالی) جاری گشته است.

دریافت رایگان pdf کتاب آفتاب در مصاف

برای دانلود کتاب آفتاب در مصاف pdf به صورت رایگان از طریق فروشگاه اینترنتی فراکتاب اقدام کنید.

کتاب امام خامنه ای مرجع تقلید

کتاب اجوبه الاستفتائات که به آن رساله عملیه رهبر انقلاب حضرت آیت الله سید علی خامنه ای(مدظله العالی) هم گفته می‌شود. کتابی است از مجموعه‌ای از استفتائات و پرسش‌های شرعی که مطابق با فتوای آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (مدظله العالی) پاسخ داده شده است.

کتاب جدید رهبر

انتشارات انقلاب اسلامی به تازگی دو عنوان کتاب «تفسیر سوره منافقون» و «تفسیر سوره صف» را از مجموعه تفاسیر قرآن رهبر معظم انقلاب منتشر کرد.

کتاب تفسیر سوره منافقون

کتاب تفسیر سوره منافقون، متن ویراسته‌ی جلسات تفسیر سوره‌ی منافقون است. جلسات تفسیر سوره‌ی منافقون، در دوران مسئولیت ریاست جمهوری حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای(مدظله‌العالی) در جمع پاسداران و اعضای دفتر ریاست جمهوری در هشت جلسه از سیزدهم خردادماه تا بیست‌و‌چهارم شهریورماه 1362 برگزار شده و تمامی یازده آیه‌ی این سوره مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

خرید کتاب تفسیر سوره منافقون

این کتاب را در فراکتاب بصورت چاپی، با تخفیف ویژه خریداری نمایید.

معرفی کتاب تفسیر سوره صف

جلسات تفسیر سوره‌ی صف، در دوران مسئولیت ریاست جمهوری حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای(مدظله‌العالی) در جمع پاسداران و اعضای دفتر ریاست جمهوری در چهار جلسه از نوزدهم آذرماه تا بیست‌و‌چهارم دی‌ماه 1361 برگزار شده و تمامی چهاده آیه‌ی این سوره مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

خرید کتاب تفسیر سوره صف

این کتاب را در فراکتاب بصورت چاپی، با تخفیف ویژه خریداری کنید.

کتاب های توصیه شده رهبری برای جوانان

رهبر انقلاب همواره یکی از ضرورت های زندگی آحاد مردم به ویژه جوانان را کتابخوانی می دانند و بر این باورند که مسأله مطالعه و کتابخوانی مهم است.

ایشان در بخشی از بیانات خود در دیدار با معلمان و اساتید دانشگاه‌های خراسان شمالی چنین عنوان کردند: «در جامعه‌ی ما بی‌اعتنائی به کتاب وجود دارد، گاهی آدم می‌بیند در تلویزیون از این و آن سؤال می کنند: آقا شما چند ساعت در شبانه‌روز مطالعه می کنید، یا چقدر وقت کتابخوانی دارید؟ یکی می گوید پنج دقیقه، یکی می گوید نیم ساعت! انسان تعجب می کند. ما باید جوانان را به کتابخوانی عادت دهیم، کودکان را به کتابخوانی عادت دهیم که این تا آخر عمر همراهشان خواهد بود.

در جدول زیر بیوگرافی مفام معظم رهبری را مشاهده کنید.

زندگی نامه مقام معظم رهبری
نام و نام خانوادگی: سید علی حسینی خامنه ای
تاریخ تولد: 29 فروردین 1318
محل تولد: مشهد
حوزه فعالیت: معارف و تاریخ اسلام
مسئولیت فعلی: رهبر انقلاب اسلامی ایران

 

 

 

بیشتر