منظومه آزادی
بررسی تطبیقی مفهوم و محدوده آزادی در اسلام و لیبرالیسم از دیدگاه آیت الله خامنه ای
- الکترونیکی
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب منظومه آزادی
در نگاه آیتالله خامنهای، ایمان به آزادی با ایمان به خدا پیوند خورده است. با توجه به همین نگاه است که ایشان آزادی را از چهار وجه «حقبودن»، «تکلیفبودن»، «ارزشبودن» و «محدودبودن» مطرح میکنند. در این دیدگاه، آزادی بهعنوان یکی از برترین ارزشها مطرح میشود. هرچند آزادی، یگانه ارزش عالم نیست و ارزشهای دیگری نیز وجود دارند که بر آزادی قبلی دارند.
از همینجا که محدودۀ آزادی مطرح میگردد؛ چرا که اگر آزادی صرفنظر از سایر ارزشها مطمح نظر باشد، همین مسئله به ضد آزادی دیگر و محدودۀ مشخص و معینی دشمن آزادی میگردد. بنابراین برای حفظ آزادی ضروری است محدودۀ آن نیز مشخص گردد. در کتاب منظومه آزادی، اثر سیدعلی مرندی؛ تلاش شده است در چارچوبی مشخص و نظاموار، نگاه آیتالله خامنهای در باب مفهوم و حد آزادی طرح شود و تفاوت آن با نگاه غربی در باب آزادی نیز آشکار گردد.
گزیده کتاب منظومه آزادی
1-2-2. آزادی اخلاقی
گاهی اوقات نیز مراد از کلمۀ آزادی «آزادی اخلاقی» است که براساس آن، انسان در پذیرفتن هر یک از نظامات اخلاقی اختیار دارد؛ چرا که مطابق این نظریه، اخلاق، مبتنی بر پذیرش اعتباریات و قرارداد است و اساس و مبنایی ندارد؛ بنابراین در یک نظام اخلاقی ممکن است همجنسبازی امری مطلوب باشد و در یک نظام اخلاقی دیگر امری شنیع و غیراخلاقی به شمار آید و انسان اختیار دارد و مجاز است هر کدام از نظامهای ارزشی را که میخواهد بپذیرد. منظور ایشان از مُجازبودن، اختیار و جواز قانونی نیست، بلکه منظور از آن جواز اخلاقی است؛ زیرا چنانچه بیان شد اساس اخلاق را مبتنی بر پذیرش اعتباریات میدانند.
مفهوم «آزادی اخلاقی» مبتنی بر یک «نسبیتگرایی اخلاقی» است و ارزشهای اخلاقی مطلق را رد میکند و در نهایت به «تکثرگرایی ارزشی» میرسد. در مقابل این نظریه، نظریۀ دیگری وجود دارد که معتقد است اخلاق دارای مبنا و اساس است؛ چنانچه اسلام نیز ارزشهای اخلاقی را مطلق میداند.. .