کتاب سبک زندگی اسلامی در اندیشه مقام معظم رهبری، اثر ابوالفضل احمدی؛ درصدد برآمده تا بر اهمیت سبک زندگی در دههی اخیر تأکید نماید و در این راستا، میتوان به مواردی از قبیل جایگزین شدن این مفهوم به جای طبقه و جهتگیری جامعهشناسی معاصر به سمت پذیرش اهمیت رو به افزایش حوزه مصرف و فعالیتهای سبک زندگی در شکل دادن به هویت شخصی و جمعی انسانها اشاره نمود که بدین ترتیب درهم تنیدگی سبک زندگی با فرهنگ هر جامعهای قابل مشاهده میباشد و این دیدگاه د ر کشور ایران که دارای فرهنگ دینی و اسلامی است، بالطبع میبایست سبک زندگی بیانگر هویت دینی و اسلامی افراد باشد.
با هدف شناخت گفتمان و مؤلفههای سبک زندگی دینی در اندیشهی مقام معظم رهبری، ابتدا مروری بر تعریف، شاخصها و ویژگیهای مفهوم سبک زندگی به طور عام نموده و سپس نظرات محققان و جامعهشناسان را در خصوص سبک زندگی مورد بررسی قرار داده است.
مفهوم سبک زندگی
معنای لغوی سبک زندگی
سبک زندگی از ترکیب دو واژهی «سبک» و «زندگی» تشکیل شده است که در این ترکیب، معنی و مفهوم زندگی بر همگان روشن و مبرهن است، لیکن میبایست برای روشن شدن مفهوم سبک زندگی، معنی سبک را از میان فرهنگهای لغات استخراج نموده تا بتوانیم جایگاه لغوی آن را به دست آوریم. شایان ذکر است، مفهوم سبک زندگی معادل «LIFESTYLE» در زبان انگلیسی است که میبایست کلمهی «STYLE» را معنا کنیم.
سبک، کل واحدی است که از اندیشهی هنرآفرین و تصاویری که برای بیان اندیشهی خود از مواد، حسی میسازد، پدید میآید.
در فرهنگ آکسفورد، معانی متفاوتی برای واژهی سبک ارائه شده است که عبارتند از:
1. شیوهی متمایز انجام دادن یا ارائه نمودن چیزی؛
2. طرح و شکل خاص اشیا؛
3. کیفیتی برجسته و مطابق روز؛
4. شیوه و طریقی که به واسطهی آن اثری هنری، ساختمان یا چیز دیگری به مشخصهی دورهی تاریخی، مکان یا شخصی خاص تبدیل میشود؛
5. شیوهای از نگاشتن که مشخصهی نویسنده، دوره یا نوعی از ادبیات است.. .