دکوپاژهای برزخی
تحلیلی بر سریال وضعیت سفید براساس مبانی معرفت شناسی سینمای دینی
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب دکوپاژهای برزخی
کتاب دکوپاژهای برزخی؛ تحلیلی بر سریال وضعیت سفید براساس مبانی معرفتشناسی سینمای دینی نوشته نعمتالله سعیدی توسط انتشارات راه یار چاپ و روانه بازار نشر شده است.
در بخشی از پیشگفتار این کتاب اینطور آمده است: «در تاریخ هنر از همسایگی فلسفه و ادبیات بسیار گفتهاند و نمایشنامه هم از صناعات ادبیات است و هم در شمار تفلسف. هنر مدرن در ایران امروز، اما بهدلایل و علل عمدی و سهوی، از معرفت بومی و تفکر ایرانی کموبیش جدا افتاده است. بازی «هنر برای هنر» بیش از آنکه در آرزوی رهایی هنر از سیاست باشد، دستاویز خروج هنر از ذیل فرهنگ بوده است؛ غافل، بلکه آگاه از اینکه هنر متعالی این سرزمین همواره به تابش مهر فرهنگ بالیده و آهنگ فر داشته است و نه ذوق ذلت. غربزدهها که «آلاحمد» مریضشان میدانست و اسیر وبایشان میدید، هیچگاه نپسندیدند که ایران در دوران معاصر همچونان دورۀ تمدن اسلامی، در جهان هنر، گردنفرازی و دگراندیشی کند و گمان بَرَد که فراتر از سقف غرب، آسمانی و آرمانی هست... در میانۀ چنین میدانی، کیمیایند هنرمردانی که پرچم هویت برافرازند؛ آهنگ فر در سر و خلعت آیین در بر، به جستوجوی خویش برآیند و دکان دگراندیشی در برابر بازار خودفروشی بگشایند... کتاب دکوپاژهای برزخی هرولهای است به شوق پیوند دوبارۀ اندیشه و هنر و حلقهای از یک مجموعه.
«سریالها و آثاری مثل وضعیت سفید، طلایهداران تاریخ و تمدنی دیگر هستند؛ تاریخی که شاید فعلاً هنوز خیلی از آن فاصله نگرفتهایم که قابل شناخت باشند و تمدنی که هنوز به آن خیلی نزدیک نشدهایم! این ویژگی را تمام پدیدههای عظیم دارند. مثلاً ما تا از کرۀ زمین فاصله نگیریم و از فضایی دوردست به آن خیره نشویم، متوجه شکل ظاهری و بسیاری از ویژگیهای آن نخواهیم شد. شاید همین سریال وضعیت سفید نیز نیاز داشت چند دهه صبر کند، تا بتواند بسیاری از ابعاد و جزئیات مقطع تاریخی مذکور را روایت کند.»
سریال تلویزیونی «وضعیت سفید» به کارگردانی حمید نعمتالله در سال ۱۳۹۰ از شبکه سه سیما پخش شد. داستان سریال مربوط به زمان شروع موشکباران تهران در جریان جنگ تحمیلی است که بر اثر آن، اعضای خانوادهای پرجمعیت که تقریباً همه با هم قهر هستند و اختلاف دارند برای دوری از حملات دشمن، ساکن باغ مادرشان در روستایی واقع در حومه تهران میشوند.
گزیده کتاب دکوپاژهای برزخی
تا قسمت چهارم سریال وضعیت سفید، تقریباً دهها آدم معرفی شدهاند. از طرفی، متوجه شدهایم داستان سریال در مقطعی از تاریخ میگذرد که کشور در اوج شرایط جنگی با دشمنی کاملاً ناجوانمرد روبهروست. حال پرسشی اساسی به وجود میآید: تنها شخصیتی که بهنوعی میتواند با جبهه و جنگ مرتبط باشد، شهروز است که او هم سربازفراری است.
پس چهکسی یا کسانی در جبههها میجنگند؟! آیا ایران نیز مثل کشورهای تازهنُونَوارشدۀ حاشیۀ خلیج فارس، برای جنگیدن از استخدام سربازان و مزدوران خارجی استفاده میکند؟! آیا سرباز از کلمبیا و پاکستان آورده است، یا بهکمک لشکر اجنه جنگ را اداره میکند؟! اینجاست که «احمدآقا»، شوهر «منیره» و داماد خاندان گلکار، نخستین سکانس خود را دشت میکند. نه! در خاندان حدوداً پنجاهنفره، یک رزمنده نیز وجود دارد...