کتاب خوشا به حال چه کسی؟ نوشته مهدی عدالتیان می باشد و انتشارات راه روشن هدایت آن را منتشر کرده است.مولف در کتاب حاضر برخی کردارهای درست و نادرست مانند حسن خلق، بداخلاقی، انفاق، ریا، عیبجویی، توبه، ناامیدی، زهد و رحم را تشریح کرده و افزون بر آن روایات و احادیثی را با این مضامین گردآوری نموده است.
در گفتگوهای عرفی فراوان می شنویم که: خوشا به حال فلانی که چنان خانه ای دارد. خوشا به حال فلانی که چنین خودرویی دارد. خوشا به حال فلانی در بانک برنده ای جایزه ویژه شده. خوشا به حال فلانی که در دانشگاه قبول شده. خوشا به حال او که دارای فلان شغل است و جمالتی از این قبیل اما بسیاری هم پیش می آید که مردم با دیدن عاقبت کسی که می گفتند: خوشا به حالش. اعتراف می کنند که اشتباه کرده بودند و حساب نشده چنین سخنانی را بر زبان آورده بودند.
در قرآن آمده است که هنگام عبور قارون از کوچه و بازار، مردم می گفتند: خوشا به حال قارون، کاش ما به جای او بودیم، اما وقتی زمین دهان باز کرد و قارون و تمام ثروتش در آن فرو رفتند، همان مردم گفتند: چه خوب که ما بجای او نبودیم. اما اگر کسی بگوید خوشا به حال شما که به واقعیتها و باطن کارها اشراف دارد سخن او بجا و دقیق است و خوشبختانه در سخنان نورانی معصومین علیهم السلام به چنین مواردی برخورد می کنیم. آنها که به همه ی حقایق مسلط اند و بر تمام خوبی ها و بدی ها و نفع ها و ضرر ها آگاهی کامل دارند.
آری در سخنان آنان مواردی ذکر شده که می توان مصداق خوش به حالی حقیقی را از آنها دریافت. جا دارد که به بپردازیم و آنها را بشناسیم و رفتار و گفتار خود را با آن ارزش ها زینت بخشیم. در این مبحث، تلاش بر آن است که روایت و احادیثی که حاوی این مضمون هستند. بررسی شوند تا به حقیقت، دریابیم خوشا به حال چه کسانی. و تالش کنیم ما هم یکی از آنها باشیم.
به تعبیری دنیا تجارتخانه ی آخرت است و ما تاجرانی هستیم که با متاع دنیا برای خدا تجارت می کنیم. در این بازار، کسی سود میبرد که برای خدا و در راه خدا سرمایه گذاری کرده باشد: اگر عملی انجام میدهد، اگر چیزی فرا می گیرد، اگر به کسی مهر می ورزد و اگر کسی بیزار است، همه و همه برای خدا باشد. بدیهی است که خدا به کسی مزد (اجر) می دهد که برای او کار کند. این «عمل در راه خدا و برای خدا» به اخلاص تعبیر میشود.