کتاب روح القوانین (جلد اول) نوشته شارل بارون دو منتسکیو، اندیشمند برجسته فرانسوی عصر روشنگری با ترجمه علی اکبر مهتدی به رشته تحریر درآمده و توسط انتشارات امیرکبیر نیز منتشر شده است. روحالقوانین رسالهای درباره نظریه سیاسی منتسکیو است.
مفهوم جدایی سه قوه قضائیه، مقننه و مجریه، یکی از انگارههای پایهای قوانین اساسی همه حکومتهای پارلمانی اروپا و جهان، نخستینبار در کتاب روحالقوانین تدوین و تنظیم شد. روحالقوانین تأثیری ژرف بر جمهوری فرانسه و دیگر جنبشهای دموکراتیک و لیبرال جهان آن روزگار گذاشت و به مهمترین منبع تدوین قانون اساسی آمریکا و اغلب مردمسالاریهای اروپایی بدل شد. در این کتاب، شارل منتسکیو نقش اقلیم را بر ویژگیهای ملتها برشمرد. وی معتقد بود ملتهای گرمسیر مستعد تنبلی و دیکتاتوری و استبداد و ملتهای سردسیر جاهطلب و خشن و ملتهای با آبوهوای معتدل آزادیخواه و دموکراسیخواه هستند. وی معتقد است بالای نود درصد جنگها، شمالیها جنوبیها را مغلوب کردند. شمال نیروساز و جنوب از بین برنده نیرو است. تفکیک قوا در نظام جمهوری از یادگارهای این فیلسوف است. کتابهای منتسکیو در کشور خودش فرانسه با استقبال مواجه نشد، ولی برعکس وی در بین انگلیسیها محبوبیت فراوان پیدا کرد.
نویسنده ابتدا افراد بشر را مورد بررسی قرار داده و چنان پنداشته که بشر در این تشتت بی نهایت قوانین و رسوم تنها از هوی و هوس خود پیروی می نماید، سپس اصول را وضع کرده و آنگاه مشاهده کرده که قضایای خصوصی خود به خود با آن ها وفق می دهند و تاریخ تمام ملل دنباله آن هاست و هر قانون خصوصی با قانون دیگری وابسته و یا تابع قانون عمومی تر است.
هنگامـی کـه روزگار باسـتان را در نظـر گرفته است، روح آن را جسـت وجو کرده تا قضایایی را که درحقیقت مختلف اسـت یکسـان نپنداریم و اختلاف آن هایی که ظاهراً یکسـان به نظر می رسند، از نظر دور نداریم.
در کتاب روح القوانین نـکات برجسـته ای کـه جنبـه ظاهرسـازی و عوام فریبی دارد نخواهیـد یافت زیرا همیـن کـه قضایـا را بـا نظـر وسـیعی مـورد مطالعـه قـرار دهیـم پیرایه هایـی که به آنان بسـته شـده، از بین می رود، این پیرایه ها و ظاهرسـازی ها ناشـی از کوته نظری و محدود بودن فکر مؤلفان اسـت و به ایـن جهـت ایـن پیرایه هـا را می بندنـد کـه ذهـن و دقـت خودشـان را فقـط به یـک طـرف قضایا متوجه کرده سایر جهات را...
با جلو رفتن در صفحات کتاب از یکپارچگی فصول کاسته میشود. در فصل اول تا هشتم با قوانین طبیعی و بشری و فساد حکومتها و اصول آنها آشنا میشویم. در ادامه در فصل نهم تا سیزدهم به بررسی قوانین و رابطه آنها با نیروی دفاعی دولت و آزادی و امنیت با ابزارهای حکومتی پرداخته می شود. از فصل چهاردهم به آخر نیز به بیان شرایط اقلیمی و خاک و اعتقادات مذهبی، تجارت و پول بر جمعیت و قانونگذاری می پردازیم.
قوانیـن به معنـای اعـم عبـارت از روابـط لازم و تأثیـرات و نتایـج مسـتقیمی هسـتند کـه از طبیعـت موجـودات حاصـل می گردنـد و به ایـن معنـی تمـام موجودات بـرای خود قوانینـی دارند: الوهیت، عقول عالیه بشری، دنیای مادی، انسان و جانوران هر یک قوانینی مربوط به خود دارند که از طبیعت آن ها حاصل شده و با آن قوانین زیست می کنند.
آن هایـی کـه گفته انـد تقدیـری کـور علـت پیدایـش تمـام آثـاری اسـت کـه مـا در جهـان می بینیم، و علتی که به معنای سرنوشـت تعبیر می شـود موجودات را به وجود آورده اسـت حرفی بی معنی زده اند، زیرا چه حرفی بی معنی تر از اینکه «تقدیر کور» بدون شعور، موجودات باهوش به وجود بیاورد!
پـس بـرای وجـود ایـن آثـار و معلـولات یک علت اصلی باشـعور وجود دارد و قوانیـن «روابطی» را گوینـد کـه میـان ایـن علـت اصلـی و موجـودات مختلـف و همچنیـن میـان خـود ایـن موجـودات وجود آن ها را بهم ارتباط می دهد.
خداوند چون آفریدگار و نگهبان عالم با عالم مربوط است، قوانینی که بر طبق آن ها این عالم را آفریـده اسـت هـم آن هایـی هسـتند که موجبات حفظ این عالم را نیز فراهـم می کنند، پروردگار مطابـق همـان قوانیـن بـا عالـم رفتـار کرده و آن ها را بخوبی می شناسـد زیرا خود موجـد و آفریننده آن هـا بـوده اسـت و آن هـا را تدویـن کـرده پـس آنچـه موجـود شـده، بـا عقـل و قـدرت خدای تعالی ارتباط کامل دارد.
نسخه چاپی کتاب روح القوانین در فراکتاب موجود می باشد. شما می توانید با سفارش این کتاب از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب، از مطالعه آن لذت ببرید.
نسخه الکترونیکی کتاب روح القوانین در فراکتاب موجود می باشد. شما می توانید با دانلود نسخه الکترونیکی این کتاب از طریق نرم افزار فراکتاب، از مطالعه آن در کتابخوان فراکتاب لذت ببرید.
مشخصات کتاب روح القوانین در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیرکبیر |
نویسنده: | منتسکیو |
مترجم: | علی اکبر مهتدی |
تعداد صفحه: | 515 |
موضوع: | سیاسی، فلسفه و منطق، حقوق و قوانین |
قالب: | چاپی و الکترونیک |