5.0از 5

شرح دلبری

مروری بر وصیت نامه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی

۱۵٬۶۰۰
خرید
  • چاپی
  • الکترونیکی
  • معرفی کتاب
  • مشخصات کتاب

معرفی کتاب شرح دلبری


کتاب شرح دلبری به قلم محمدعلی تولایی، شرحی بر وصیت نامه سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی است. شهید قاسم سلیمانی نشان داد که دستش از سردار قاسم سلیمانی باز‌تر است و بیش از او می‌تواند مرز‌های انسانیت را از یوغ تجاوز نا‌اهلان و دشمنان توحید و ولایت رهایی بخشد. حاج قاسم بعد از شهادت، بیشتر و پر‌توان‌ تر از قبل، به فتوحات خود ادامه داد و فضایی در کشور پدید آورد که عطر توحید و وحدت آن تا سالیان سال در مشام امت‌ های مسلمان و بیدار باقی خواهد ماند. درست چهل روز بعد از آغاز عملیات بزرگ سپهبد شهید سلیمانی، حاج قاسم یکی از مهم ‌ترین اهداف خود را نشانه می ‌گیرد. چلهم حاج قاسم، موعد قرائت وصیت مردی می ‌شود که اکنون، پس از دفاع از در و دیوار حرم مطهر علوی و حسینی و زینبی، توفیق دفاع از حقیقت ولایت امیر‌‌المؤمنین علیه السّلام را پیدا کرده و طائف حرم عشق گشته است. حاج قاسم با وصیت خویش نشان داد که هنوز زنده است، نفس می‌ کشد، و بیش از پیش با دستان ساده اما پر‌توان خویش، بر سر یتیمان وادی عشق دست کشیده و نزد خداوند خود با ندای یَا لَیْتَ قَوْمِی یَعْلَمُونَ آنان را شفاعت می ‌کند! وصیت حاج قاسم، تحفه‌ ای بود برای تمام آنانی که توفیق پیدا نمودند، یک اربعین در سوز عشق وصال ذوب شوند و در کنار غم قاسم سلیمانی، به سرفرازی «مکتب سلیمانی» بیاندیشند و در آن وادی قدم گذارند.

در این اثر سعی شده است با نگاهی گذرا به وصیت ‌نامه حاج قاسم که در حقیقت منشور عشق و دلدادگی و انسانیت است، گریزی به اندیشه ‌های والای او بزنیم و از روزنه فهم بهتر غزل عاشقانه او، توشه‌ای جهت اعتلای مکتب سلیمانی اخذ نماییم.

گزیده کتاب شرح دلبری


حاج قاسم به‌خوبی می‌داند که امروز ولایت فقیه، یعنی سیّد علی خامنه‌ای؛ به همان اندازه که حفظ اسلام ضرورت دارد، باید برای راهکار حفظ و نشر آن یعنی تمدن‌سازی اسلامی ارزش قائل شویم و به همان اندازه که تمدن اسلامی ارزشمند است، باید برای ساز‌و‌کار تحقق آن، یعنی ولایت فقیه اهمیت قائل شویم و به همان اندازه که ولایت فقیه اهمیت دارد، ولیّ فقیه محترم است و امروز ولیّ فقیه یعنی حضرت آیه‌الله العظمی خامنه‌ای مدّظله العالی. به همین مناسبت است که سردار رو به مردم خود کرده و با صدای رسا می‌گوید:

 «خطاب به برادران و خواهران ایرانی...

برادران و خواهران عزیز ایرانی من، مردم پر افتخار و سربلند که جان من و امثال من، هزاران بار فدای شما باد، کما اینکه شما صد‌ها هزار جان را فدای اسلام و ایران کردید؛ از اصول مراقبت کنید. اصول یعنی ولیّ فقیه، خصوصاً این حکیم، مظلوم، وارسته در دین، فقه، عرفان، معرفت؛ خامنه‌ای عزیز را عزیز جان خود بدانید. حرمت او را حرمتِ مقدسات بدانید.»

اما آن‌چه که سردار، سربسته برای ما باقی می‌گذارد اشاره به نکتۀ عمیق‌تری است؛ از آن‌جا که ولایت فقیه بر اساس مبنای فقهی و دینی ما به دست آمده است، امروز اگر هر‌کس دیگری جز حضرت آیه‌الله خامنه‌ای بر مسند زعامت امت اسلامی می‌نشست، احترام او و اطاعت از فرامین وی بر تمام ما واجب بود، اما سخن حاج قاسم با ما این است که: این رهبر ویژگی‌های دارد که او را ممتاز می‌کند!


رهبر انقلاب برخاسته از متن اصیل حوزه‌های علمیه است؛ یعنی اساس سلوک فردی خود را در دو ساحت علم و عمل قرار داده و در هر دو این عرصه‌‌ها نیز، سوای اینکه در فنّی‌ترین و دقیق‌ترین جریانات قرار گرفته‌اند، خود از پیشتازان این عرصه به شمار می‌آیند.

در بعد علمی بسیاری از بزرگان به برجستگی، بلکه شایستگی مقام معظم رهبری اعتراف و اذعان داشته‌اند؛ تنها از باب آشنایی با مقام علمی حضرت آیه‌الله خامنه‌ای به ذکر نظر دو تن از اساتید بزرگ و مطرح حوزۀ علمیه قم بسنده می‌کنیم. مرحوم آیه‌الله مؤمن از شاگردان  مطرح و پختۀ مرحوم آیه‌الله بروجردی و رهبر فقید انقلاب رضوان الله تعالی علیهما می‌فرمایند: «در نخستین روزهایی که آیت‌الله خامنه‌ای سرپرستی نظام اسلامی را عهده‌دار شده بودند، برای اینکه دیگر علمای غیرمسئول که از دانش فقهی و علمی ایشان مطلع شوند، با برخی برادران فاضل خدمت آیت‌الله خامنه‌ای رسیدیم؛ به ایشان عرض کردیم: برای اینکه دیگران هم از معلومات و دانش فقهی شما مطلع شوند خوب است جلسه‌ای علمی داشته باشیم.

یادم هست که ایشان گفتند: فعلاً که مدت کمی است که من به‌عنوان رهبری تعیین شده‌ام ملاقات‌‌ها برای این کار مانع است. ما گفتیم: منظورمان همین امروز و فردا نیست، چند وقت دیگر (مثلاً یک ماه) اجازه بدهید، که ایشان قبول کردند.

این جلسات با حضور فقهای شورای نگهبان و برخی بزرگان که به‌لحاظ علمی شایسته بود و حوزه آنها را به‌عنوان اعلم قبول داشت، برگزار شد؛ یادم هست از میان علمای قم، جناب آقای کریمی که از علمای بزرگ قم بودند، جناب آقای هاشمی شاهرودی که آن زمان مسئولیت نداشتند، آقای حاتم یزدی و برخی بزرگان دیگر مثل جناب آقای مهدوی کنی به این جلسات دعوت شدند، این جلسات برگزار شد و مباحثه‌های علمی و فقهی بین فقها و آیت‌الله خامنه‌ای شکل گرفت و بر همه کسانی که در آن جلسات شرکت کرده بودند، روشن و قطعی شد ایشان در حوزه اجتهاد توانمند هستند و از نظر علمی، شخصیتی بسیار ارزشمند دارند و در تمام ابواب فقه از ملکه اجتهاد برخوردار هستند».