کتاب ضرورت محاکمه جنایات داعش نوشتهی ایمان مهرورزان میباشد و انتشارات قانون یار آنرا به چاپ رسانده است. این کتاب به تحلیل جرم شناختی و رفتار گروهکهای تروریستی از جمله داعش میپردازد و زمینههای محاکمه این گروه ها را با نگاهی علمی مورد بررسی قرار می دهد.
هدف این کتاب جرم انگاری و تعیین مجازات برای گروههای تروریستی علی الخصوص داعش در کنوانسیونها و اسناد بین المللی است. برای درک بهتر موضوع پایه های فکری شکل گیری داعش به همراه تحلیل جرم شناختی آن را از طریق روش توصیفی_تحلیلی با رویکرد روش کتابخانه ای به صورت فیش برداری از منابع و اسناد (کتب، فصلنامه ها، مجلات و منابع معتبر اینترنتی) انجام پذیرفته است.در حال حاضر دغدغه اصلی، بقاء این گروهک تروریستی نیست و خیلی زود پرونده داعش نیز بسته خواهد شد، اما نباید از این نکته غافل شد که گروهی به مراتب خطرناک تر از داعش در آینده به وجود خواهد آمد که بی شک این قبیل ریشه یابی موضوع میتواند از پیشامد آن جلوگیری نماید.
اگر نگاهی به سیر تکاملی گروه های تروریستی بیاندازیم خیلی زود به این نتیجه می رسیم که آن ها هر روزه خطرناک تر از قبل میشوند و قدرت و وسعت بیشتری به کار خود میدهند که در حال حاضر این مساله را در داعش به طور محسوس میتوان مشاهده نمود. از نظر نگارنده زنگهای خطر به صدا درآمده است و خیلی زود جوامع انسانی باید تدبیری بیاندیشند تا ریشه این نوع افکار خشکانده شود که البته راهی سخت و دشوار در پیش است. بی شک نمی توان بدون در نظر گرفتن وضعیت جوامع از منظر سیاسی، اقتصادی، حقوقی، جرم شناختی و بسیاری از موارد دیگر به جمع بندی مناسبی برای مقابله با این پدیده وحشتناک رسید، اما این کار غیر ممکن نیست و نیاز به بازنگری جدی در تئوری های روابط بین الملل است.
داعش پس از تقویت خود در سوریه به تدریج حضور و نقش آفرینی اش را در عراق نیز گسترش داد. عناصر داعش که در سال 2013 حضور پراکنده ای در عراق داشتند، از ابتدای 2014 نقش خود را در این کشور بسیار توسعه دادند. بر این اساس آن ها توانستند بر مناطق گسترده ای از عراق در استان الانبار مسلط شوند و شهرهای مهم رمادی و فلوجه را به تصرف خود درآوردند. هرچند نیروهای عراقی توانستند مناطق مهمی از جمله رمادی را از کنترل داعش خارج سازند اما شهرهایی مانند فلوجه همچنان در دست داعش باقی ماند. در حالی که ارتش عراق در حال تشدید اقدامات اطلاعاتی و نظامی خود برای خارج ساختن داعش از فلوجه بود، مرحله جدیدی از عملیات نظامی و پیشروی های این گروه در استان های صلاح الدین، نینوا، دیالی و کرکوک آغاز شده بود. داعش بعد از ناکامی در تصرف سامرا به موصل حمله کرد و توانست بر این شهر مسلط شود. سپس پیشروی های این گروه به سوی سایر مناطق عراق ادامه یافت و از جمله موجب تسلط بر تکریت شد. در حال حاضر داعش بر مناطق قابل توجهی از سوریه به خصوص قسمت های شرقی مانند: الرقه و همچنین بخش های مهمی از مرکز و غرب عراق مسلط است. در چنین شرایطی که با گسترش توان مالی و انسانی داعش و همکاری برخی گروههای محلی با آن همراه است، تهدیدات مختلف ناشی از آن در منطقه در حال گسترش است.