کتاب داعش از کاشت تا برداشت نوشته سیدمهدی نورانی است که به بررسی، شناخت و نحوه شکلگیری، تشکیلات سازمانی و اهداف گروه تروریستی «داعش» و نحوه مقابله با آن پرداخته است.
سلفیگری، انشعابی از مذهب حنبلی، یکی از مذاهب چهارگانهی اهلسنت است که افکار نادر آنان با هیچیک از سایر مذاهب اسلامی، اعم از سنی و شیعه، سازگاری ندارد. دیگر بر کسی پوشیده نیست که یکی از جریانهایی که در سالهای اخیر نقش بسزایی در سیاستهای منطقهای ایفا کرده و هر روز بر دامنه گسترش نفوذ آن در منطقه افزوده میشود، جریان سلفی است. دنیای امروز بخصوص جهان اسلام در حال حاضر با یکی از تهدیدات جدی در عرصه بینالمللی مواجه است. از زمان شکلگیری جریانهای تندرو با لباس سلفیگری در دنیای معاصر مدت زمان زیادی نمیگذرد اما وقوع برخی رویدادها و حمایت غرب از گروهی از مسلمانان که نگاهی افراطی به اسلام دارند، رشد سلفیگری و به تبع آن جریان تکفیریها را در پی داشته است.
ضرورت مطالعه و بررسی تفکر سلفی (جهادی تکفیری) به ظاهر اصلاحی که هر روز با قالبی نو قد علم میکند و در راستای اجرای اهداف استعمارگران غربی قدم برمیدارد، نویسنده را برآن داشته تا با نگارش کتاب داعش از کاشت تا برداشت، خوانندگان را با تندروترین این گروهها یعنی داعش که در ابتدا با نام (جماعت توحید و جهاد در عراق) در عراق ظهور کرد و در نهایت با اعلام خلافت و تشکیل دولت اسلامی هم اکنون در دو کشور عراق و سوریه فعالیت میکند و بخشهای وسیعی از این دو کشور را تحت تصرف خود دارد، آشنا کند.
کتاب داعش از کاشت تا برداشت، جریان داعش با تفکر سلفی (تکفیری جهادی) را با توجه به سخنان مقام معظم رهبری حضرت آیتالله خامنهای در سه سطح بررسی و تحلیل کرده است. سطح اول و ظاهری آن، که با شعار اسلام ناب تلاش دارند تا با شعلهور ساختن اختلاف مذهبی جریانهای مذهبی در کشورهای اسلامی را به جنگ با هم بکشانند، لذا بررسی نحوه تفکر و شکلگیری و سازماندهی و امکانات داعش میتواند ما را در شناخت آنان یاری کند.
سطح دوم و جریان اصلی آن دولتها و کشورهای منطقهای و فرامنطقهای هستند که با ابزار قرار دادن داعش به دنبال رسیدن به اهداف خود هستند. در رأس این کشورها آمریکا، رژیم صهیونیستی، ترکیه، قطر، عربستان و اردن هستند.
تفکر سلفی (تکفیری جهادی) همچون جماعت جهاد اسلامی در مصر و القاعده در پاکستان و افغانستان و سوریه و سایر کشورهای اسلامی و داعش در عراق و سوریه در سالهای اخیر به عنوان یکی از حرکتهای فکری شناخته شده و پرنفوذ در جهان اسلام محرک و موجد جنبشهای سیاسی و اجتماعی فراوانی در کشورهای اسلامی بوده است. همانطور که قبلا بیان کردیم مواضع و دیدگاههای گروههای سلفی همواره با توجه به شرایط زمانی و مکانی یا الزامات سیاسی اجتماعی در معرض تغییر و تحول بوده و گاه این دگرگونیها موجب تعارضات جدی میان اعضای گروههای سلفی در جهان اهل سنت شده است.