کتاب علم و فلسفه، توسط حمید پارسانیا نوشته شده است. این کتاب به بررسی مبانی علم مدرن میپردازد که مدعی بوده است بشریت را از بندهای اندیشهها، اعتقادات و ایدئولوژیهای محدودیتآور رها میسازد، لیکن خود محدودیت آورترین موضع را تحمیل کرده و علومی را از میراث فرهنگی و علمی اقوام متعدد بیرون رانده است که زمانی بنیانها و متن تمدنهایی عظیم را تحکیم میبخشیدند.
علم دینی، بدین ترتیب، به مدت چند سده خارج از مدارس عالی و دانشگاههای سراسر دنیا به حیات خود ادامه داده است. البته، این علم در بخشهایی از جهان حفظ شده است به خاطر بنیادهای هستی شناختی و معرفت شناختی مستحکم و تعریف مشخصی که از آن برخوردار است. مولف حمید پارسانیا، در کتاب علم و فلسفه زوایای گوناگون علم مدرن و علم دینی و تعاریف مختلف فلسفه را در ارتباط با معانی علم بررسی میکند.
یکی از قدیمیترین تعاریف که مورد اتفاق نظر حکمای مسلمان، اعم از حکمای مشا، اشراق و صاحبان حکمت متعالیه بوده و پیش از اسلام نیز در آثار حکمای یونان مورد توجه بوده است این تعریف است که فلسفه آگاهی و علم به موجود است، از آن جهت که موجود است.
هر موجود از آن جهت که موجود است احکامی دارد، مانند این که موجود معدوم نیست و با عم جمع نمیشود و هر موجود یا بینیاز و مستقل و یا فقیر و رابط است و هر موجود یا علت و یا معلول است.