کتاب قرآن و زیبایی شناسی نوشته حسن خرقانی میباشد و انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی آنرا به چاپ رسانده است. کتاب حاضر دفتر نخست از سلسله مباحث زیباییشناسی قرآن است که در آن به تعریف زیباییشناسی و پیشینه آن و نیز دیدگاههای زیباشناسان و مکتبهای مختلف زیباییشناسی (توماس آکونیاس، کانت، پراگماتیسم، پسامدرنیسم و...) پرداخته شده است.
در ادامه پنج واژه زیبایی، شکوهمندی، زشتی، هنر و زیباییشناسی شرح و در ذیل هر یک موضوعهای مربوط به آن مطالعه گردیده است.
همچنین در کتاب با ارائه مقدمهای درباره رابطه قرآن کریم و زیباییشناسی به واژهشناسی زیبایی در قرآن کریم که بیش از دَه واژه را در بر گرفته، پرداخته شده و ضمن اشاره به پدیدههای زیباییشناختی، زیباییهای انسان، طبیعت، بهشت و... بررسی شده است. در پایان ابزارهای زیباسازی و نشانههای زیبایی بحث و مهمترین آثار مکتوب درباره زیباییشناسی قرآن معرفی شده است.
دانش زیبایی شناسی
فلسفه سه چیز را مورد بحث قرار میدهد وجود شناخت و ارزشها. ارزشها که خود هدف محسوب میشوند نه ابزاری برای بر آورده ساختن هدفی دیگر، سه مصداق دارند حقیقت خوبی و زیبایی برخی قداست دینی را به عنوان ارزش چهارمی در کنار آنها بر شمردهاند و بعضی دین و عقیده را پاس دارنده ارزشها و راهنمای انسانها به سوی آن میدانند.
زیبایی شناسی در آغاز به عنوان شاخهای از فلسفه به وجود آمد که به مطالعه فلسفی و نظری دریافت زیبایی و زشتی مربوط میشد. هم چنین می کوشید کشف کند که آیا ویژگیهای زیبایی شناختی به طور عینی در پدیدههایی که ادراک میکنیم نهفته یا ذهنی است و در عقل دریافت کننده زیبایی وجود دارد. بر این اساس، گروهی آن را چنین تعریف کرده اند: «زیبایی شناسی، شاخه ای از فلسفه است که با طبیعت زیبایی و داوری درباره آن سر و کار دارد» یا «گستردهای از دانش است که به توصیف پدیدههای هنری و تجربه زیبایی شناختی و تفسیر آن میپردازد.»