دعای افتتاح یکی از دعا های مشهور شیعیان می باشد و بیشتر در ستایش پروردگار آورده شده است. «دعای افتتاح» در معتبرترین منابع روایی شیعه نقل شده است.
دعای افتتاح دعایی است که محمد بن عثمان از نایبان خاص امام زمان (عج) آن را نقل کرده است. دعای افتتاح مشتمل بر مضامین خداشناسی است و عدهای از علما بر آن شرح نوشتهاند. شیعیان این دعا را در شبهای ماه رمضان میخوانند.
این دعا یک حلقه وصل و فرصتی است که در اختیار انسان قرار میگیرد تا با خواندن این دعا ارتباط خود را با عالم ملکوت بیش از پیش برقرار کند.
در این دعا به ویژگیهای حکومتی که شیعیان معتقدند امام مهدی پس از ظهور ایجاد خواهد کرد اشاره شدهاست. این حکومت را «دولت کریمه» گویند.
در فراکتاب در صورت نصب نرم افزار دعای افتتاح فرهمند صوتی همگام با متن، pdf دعای افتتاح نیز در لینک ذیل در اختیار شماست.
دعای افتتاح صوتی فرهمند در فراکتاب همگام با متن ارائه شده است. پس از نصب نرم افزار و دانلود دعای افتتاح فرهمند میتوانید صوت همگام با متن را در نرم افزار داشته باشید.
دعای افتتاح را سیدبن طاووس در اقبال الاعمال، شیخ طوسی در مصباح المتهجد، کفعمی در مصباح و البلد الامین، مجلسی در زاد المعاد و شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان، نقل کردهاند: «راوی این دعا محمد بن عثمان بن سعید، از نایبان امام زمان(عج) است. گرچه این دعا بحسب ظاهر از امام معصوم (ع) نقل نشده است لکن با توجه به این که ابو جعفر محمد بن عثمان بن سعید عمری از نوّاب خاص حضرت بقیة اللّه (عج) بوده و به خواندن این دعا مداومت داشته و نیز با توجه به مضامین عالیه دعا و اعتماد مرحوم سید بن طاووس، میتوان اطمینان پیدا کرد که این دعا از ناحیه مبارکه امام عصر (عج) و یا از سایر معصومین (ع) به دست ایشان رسیده باشد.»
نام این دعا، از آن جهت افتتاح گذاشته اند که، حمد و ثنای الهی را با این عبارت آغاز میکند: «اَللّهُمَّ اِنّی اَفْتَتِحُ الثَّنآءَ بِحَمْدِکَ: بار خدایا من ثنای تو را با حمدت آغاز میکنم.»
دعای افتتاح مطالبی درباره خداشناسی، توفیق عبادت، لزوم خوف و رجاء، حکمت تأخیر استجابت دعا و ارزش مناجات با خدا را در بر می گیرد.
دعای افتتاح با حمد و ستایش خداوند شروع میشود و سپس درباره انتخاب راه درست و مورد تایید الهی، لزوم ترس و پرهیزگاری، خشم و غضب خداوند، یادآوری نعمتهای خدا و اهمیت تفکر در نعمتهای خدا صحبت میکند. در فرازهای دیگر انسان را از تکبر و بیتوجهی نسبت به خداوند منع میکند و یادآوری میکند که درهای رحمت الهی همیشه به سوی بندگان گشوده است.
معنای تحت اللفظی یکی از فرازهای دعای افتتاح این است خدایا من ثنای خودم را بر حمل تو آغاز میکنم و ستایشم را از ذاتت با حمل تو آغاز می سازم؛ چرا که وقتی حمد بر کسی جاری شد حمد حکایت از معرفت دارد و بر خواسته از معرفت و خاستگاهش دلهای انسانهای ستایشگر است.
دعای افتتاح یکی از دعاهایی است که شیعیان در شبهای ماه رمضان میخوانند. آنها معتقدند که این دعا را امام زمان(عج) به محمد بن عثمان تعلیم داده است و او منتشر نموده است.
محمد باقر مجلسی در زاد المعاد میگوید: امام زمان آن را برای شیعیان نوشته است که هر شب ماه رمضان بخوانند، فرشتگان میشنوند و برای خواننده ی آن استغفار میکنند.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
به نام خداوند بخشنده مهربان
اَللّهُمَّ اِنّی اَفْتَتِحُ الثَّنآءَ بِحَمْدِکَ وَ اَنْتَ مُسَدِّدٌ لِلصَّوابِ بِمَّنِکَ وَ اَیْقَنْتُ اَنَّکَ اَنْتَ
خدایا من ستایش را به وسیله حمد تو می گشایم و تویی که به نعمت بخشی خود بندگان را به درستی واداری و یقین دارم که براستی تو
اَرْحَمُ الرّاحِمینَ فی مَوْضِعِ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَهِ وَ اَشَدُّ الْمُعاقِبینَ فی
مهربانترین مهربانانی اما در جای گذشت و مهربانی ولی سخت ترین کیفرکننده ای در
مَوْضِعِ النَّکالِ وَالنَّقِمَهِ وَ اَعْظَمُ الْمُتَجَبِّرینَ فی مَوْضِعِ الْکِبْریآءِ
جای شکنجه و انتقام و بزرگترین جبارانی در جای بزرگی و
وَالْعَظَمَهِ اَللّهُمَّ اَذِنْتَ لی فی دُعآئِکَ وَ مَسْئَلَتِکَ فَاسْمَعْ یا سَمیعُ
عظمت خدایا تو به من اجازه دادی در این که بخوانمت و از تو درخواست کنم پس ای خدای شنوا
مِدْحَتی وَ اَجِبْ یا رَحیمُ دَعْوَتی وَ اَقِلْ یا غَفُورُ عَثْرَتی فَکَمْ یا
مدح و ثنایم را بشنو و پاسخ ده ای مهربان خواسته ام را و نادیده گیر ای آمرزنده لغزشم را ای
...
ادامه متن دعای افتتاح را در فراکتاب رایگان مطالعه بفرمایید.
برای دریافت رایگان کتاب الکترونیکی کامل دعای افتتاح می توانید به سایت و اپلیکیشن فراکتاب مراجعه کنید و بعد از دریافت، آن را در اپلیکیشن مطالعه بفرمایید.
دعای افتتاح یکی از دعاهای ماه رمضان است که به خواندن آن در شبهای این ماه توصیه بسیاری شده است. بزرگانی همچون میرزا آقا جواد ملکی تبریزی نیز برای این دعا، اهمیت زیادی قائل شده و آنها را مهم دانسته اند. علامه مجلسی در کتاب زاد المعاد به سند معتبر از امام عصر (عج) نقل کردهاند که آن را در حضور شیعیان توصیه کردند که دعای افتتاح را هر شب بخوانند چون دعای این ماه را ملائکه میشنوند و برای صاحب آن طلب استغفار میکنند.
از فضیلت های دعای افتتاح این است که، برای اما زمان (عج) خوانده می شود و ما را به درک عظیمی از مسئله ظهور میرساند. دعای افتتاح بین ما و آن حضرت انسی خاص ایجاد میکند، و ما را به امام زمان (عج) نزدیک کرده به همین خاطر گمان میرود که بهترین دعای ماه رمضان است. این دعا انسان را به امیدواری و یقین میرساند.
بهترین بهره ای که میتوان از ماه رمضان گرفت نزدیکتر شدن به امام زمان است که در شب قدر که قلب ماه رمضان است اتفاق میافتد. اگر انسان بتواند به آن حضرت نزدیک شود و تقدیر خدا را به دست امام عصر ببینید و به آن راضی باشد پس بهره لازم از ماه رمضان را برده است.
در نتیجه اصل ماه رمضان این است که انسان در شب قدر به امام خود برسد و پشت پیشوای امام عصر خود طی طریق کند و در راستای آن پیش برود.
در فرازهایی از دعای افتتاح به حکمت تأخیر در استجابت دعا، تکبّر و بیتوجهّی انسان نسبت به خدا، ارزش انس و مناجات با خدا و به درهای همیشه گشوده رحمت الهی اشاره میکند و میگوید: خداوند هیچ گاه بندهاش را از خود طرد نمیکند و درِ رحمت خود بر او نمیبندد و او را نومید نمیسازد.
فرازهای پایانی دعای افتتاح که بر آن بسیار تأکید شده درباره اظهار علاقه نسبت به حکومت اسلامی است که در پرتو ظهور حضرت ولی عصر(عج) برقرار خواهد شد. در این دعا، هدف حکومت اسلامی و وظیفه ما نسبت به آن نیز بیان شده و به ضرورت پند گرفتن از امّتهای گذشته و اینکه پیامبر(ص) و ائمه(علیهم السلام) با ارزشترین نعمتها هستند تاکید شده است.
یکی از پیامهای این دعا نحوه ی ارتباط گیری با خداوند متعال را به نمایش میگذارد چرا که این دعا از سه قسمت اصلی تشکیل شده که قسمت اول سخن گفتن، حمد و ثنای پروردگار عالم است که این حمد و ثنا در قالب سخنان با سوز و گداز بیان میشود. در این دعا کلماتی مانند حمد، مدح، تسبیح، ثنا بیش از ۱۹ مرتبه تکرار شده است که در حقیقت به ما آموزش میدهد تا قبل از مطالبات خود ابتدا به بزرگی حضرت باری تعالی و کوچکی خودمان اقرار کنیم همچنین نیازمندی مطلق خود و بی نیازی مطلق او را بیان کنیم بعد نیازهای خود را از خدا درخواست کنیم.
قسمت دوم این دعا که بسیار مهم است بحث درود فرستادن و صلوات بر محمد و آل محمد است، این هم یک نوع آداب ویژه است. در روایت داریم هر زمان حاجتی از خداوند متعال داشتید قبل بیان حاجت صلواتی بر محمد و آل محمد بفرستید سپس درخواست حاجت کنید و در نهایت باز هم صلواتی بر محمد و آل محمد داشته باشید چرا که با این روش خواسته ی شما پذیرفته میشود چرا که صلوات از دعاهای مستجاب است که قبل و بعد از مطالبه حاجت اگر فرستاده شود خداوند این مطالبه میانی را مستجاب میکند کما اینکه دو حاجت قبل و بعد از مطالبه را اجابت میکند.
در قسمت سوم این دعا به مساله انتظار فرج پرداخته شده، اینکه مؤمنان را به آن عنصر بسیار ارزشمندی که سعادت انسانها در دنیا و آخرت به دست او خلاصه میشود یعنی فرج حضرت ولی عصر (عج) توجه میدهد و شکوایی از اینکه در عصر غیبت ما گرفتار دشمنان شدیم، گرفتار دوستان بی صفا و کمی دوستان شدیم و اظهار آمادگی برای تحقق دولت کریمه کنیم؛ برای همین به این دعا دعای افتتاح گفته میشود و میگوئیم اللّٰهُمَّ إِنِّی أَفْتَتِحُ الثَّناءَ بِحَمْدِکَ یعنی سخن و گفتارم را با حمد تو آغاز میکنم. شاید نام این دعا که به آن دعای افتتاح گفته میشود از فراز اول این دعا گرفته شده است.
با نصب نرم افزار فراکتاب علاوه بر دعای افتتاح دعاهای بیشمار دیگری را میتوانید رایگان در اختیار داشته باشید و در کنار آن از کتابهای ارائه شده در نرم افزار نیز استفاده بفرمایید.
مشخصات دعای افتتاح در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ارائه دهند: | فراکتاب |
گوینده: | محسن فرهمند |
زبان: | فارسی |
تعداد صفحه: | 19 |
قالب: | صوت همگام با متن و دانلود pdf |
نظر دیگران //= $contentName ?>
عالی...
سلام.هروقت این دعا وسایر ادعیه شمارا بخوانم واقعا دعایتان میکنم. لطفا دیگرکتب مفید مثل کتب مثل کتب آقای طاهرزا...