کتاب احکام ربا بانک و بورس نوشته سیدعباس دیانت مقدم و دیگران میباشد و انتشارات حوزه علمیه خراسان آن را به چاپ رسانده است.
این کتاب به موضوع ربا در معاملات و احکام متنوع آن در مسائل روز، با تأ کید بر معاملات در بانک و بورس میپردازد. نظر به این که این احکام، نوعا در رسالههای عملیه ذکر نشده و یا به تفصیل قابل دستیابی نیست، تجمیع و گردآوری آنها در مجلد واحد، کمک شایانی به جویندگان احکام شرعی در موضوعات اقتصادی مینماید.
احکام اقتصادی اهمیتی فراوان در زندگی مومنین دارد؛ به عنوان نمونه در روایات اهل بیت(ع)، آثار سوءِ فراوانی برای حرامخواری ذکر شدهاست که تاثیر مال حرام در نسل، یکی از این آثار است. (الکافی (اسلامیه)، ج5، ص125) مبتنی بر این جایگاه، حرکت به سوی احکامی روشن در مباحث اقتصادی به ویژه موضوعاتی مانند بانک و بورس از وظائف امروز حوزههای علمیه است و این کتاب گامی است برای تحقق این هدف...
گفتار اول، تعریف ربای قرضی و حکم آن
در یک تعریف ابتدایی و اجمالی، ربای در قرض، یعنی قر ض دهنده در ضمن عقد قرض، زیاد های را که دارای ارزش مالی است، بر عهدۀ قر ض گیرنده شرط نماید. تفصیل این بحث و بیان بعضی از اختلافات در ضمن مسائل بعدی خواهد آمد.
1 .حکم ربا دادن و ربا گرفتن
ربا دادن و ربا گرفتن حرام است.
2 .حکم ربا در مورد اشخاص و عناوین حقوقی
امام خمینی و آی تالله خامن های: حرمت ربا برای همۀ اشخاص حقیقی و حقوقی، به طور یکسان، ثابت است... .