کتاب آموزههای وحی، دومین دفتر از مجموعه بارقههاست که در آن گفتارها، نوشتارهای پراکنده استاد شهیدسیدمحمدباقر صدر با موضوع قرآن گرد آمده است. شهیدسیدمحمدباقر صدر افزون بر مجموعه دروس تفسیر موضوعی خود با نام «سنتهای تاریخی در قرآن کریم» و نیز کتاب «علوم قرآن» که دو اثر قرآنی ویژه او هستند، در شماری از سخنرانیها و مقالات خود موضوعاتی مرتبط با قرآن کریم را مطرح کرده که این مطالب در کتاب آموزههای وحی گرد آمده است.
در بخش اول از کتاب دو سخنرانی شهیدصدر با موضوع «حقیقت وحی» و «تغییر در نبوت» آمده است. در بخش دوم نیز که نوشتارهای شهید صدر در مجلات مختلف است، مقالاتی از قبیل «شب قدر»، «عمل صالح در قرآن»، «آزادی در قرآن»، «آغاز تاریخ انسان در پرتو آموزهای قرآنی» و «مقایسه نوع جهاد اسلامی در مکه و مدینه» آمده که شهید صدر در هر یک از آنها در برتو برخی آیات قرآنی به بررسی یکی از موضوعات یاد شده پرداخته است.
در نهاد انسان از هنگامی که زاده میشود و کودک است، شهوتها و غریزههایی هست. اما او با این شهوتها و غریزهها تا مرحلههای بعدی زندگیاش به همان شکل به سر نمیبرد. بلکه چون به مرحلههای بعدی زندگیاش برسد، آن بذرها میشکفد و در این هنگام دیگر با فعلیت آن شهوتها و غریزهها زندگی میکند. این مطلب که در سطح شهوتها و غریزهها در کار است، در سطح چنین حسی که ارجمندترین و والاترین و شگفتترین نهاده در سرشت انسان است، نیز وجود دارد.
اما صدها میلیون تن از نوع بشر در گذر صدها هزار سال با این حس نزیستهاند؛ چرا که بذرش نشکفته بوده و تنها همچون آمادگی خام و زمینهای ذاتی بوده که به عنوان قابلیتی ذاتی در این نهاد وجود داشته است بدون آنکه چنین حسی شکوفا شود؛ زیرا شکوفایی آن بسته به همان ملازمات و شروطی بوده که گفتیم و البته گفتاری میخواهد گستردهتر از سخن امروز...