امروزه سلاحهای ناتوانساز به عنوان یکی از فناوریهای نوین نوظهور در عرصه نظامی و انتظامی اهمیت بسیار زیادی پیدا نموده و نمونههای عملیاتی این نوع سلاحها در برخی کشورهای جهان شامل آمریکا، روسیه، کانادا، انگلیس، استرالیا، و چین وارد عملیات گوناگون نظامی، اجرای قانون و صلحبانی است.
هدف سلاحهای ناتوانساز که معمولا باعث صدمات منجر به مرگ نمیگردد، فراهم آوردن امکانات لازم برای نیروهای خودی جهت ناتوانسازی، ارعاب یا بازداری دشمن با استفاده از نیروی غیر مرگبار است.
با توجه به مزایای استفاده از این نوع سلاحها که عمدتا باعث کاهش تلفات و صدمات جانبی به غیرنظامیان میگردد و در نتیجه فشار تبلیغاتی و روانی کمتری را در سطح بینالمللی به بار میآورد و نیز کاربردهای گسترده آنها در زمینههای مختلف نظامی و غیرنظامی و همچنین اثرگذاری عمیق آنها در جنگها و عملیات آینده، بررسی بیشتر و جدیتر این نوع سلاحها از طرف مسئولین و کارشناسان نظامی، امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی ایران را بسیار ضروری میسازد.
از این رو کتاب مقدمه ای بر سلاح های ناتوان ساز جهت ارائه اطلاعات بیشتر در این زمینه توسط دانشگاه جامع امام حسین چاپ و منتشر شده است.
در دهه 1960 گروهی از سلاحهای مختلف تحت عنوان کلی «سلاحهای ناتوانساز» پا به عرصه عملیات نظامی گذاشتند. در این بین سلاحهای شیمیایی آزاددهنده، از کاملترین فناوریهای موجود در این گروه از سلاحها محسوب میشدند.که به عنوان بخش کاملکننده برنامههای سلاحهای شیمیایی نظامی از جنگ جهانی اول به حساب میآمدند و بلافاصله توسط نیروهای پلیس نیز به کار گرفته شدند. این نوع سلاحها در دهههای 1960 و 1970 توسط پلیس آمریکا به عنوان تنها سلاحهای ناتوانساز و نیز به عنوان جایگزین باتون و تفنگ، جهت استفاده در عملیات ضدشورش و سرکوب ناآرامیهای شهری مورد استفاده قرار گرفت.
در ماه ژوئن 1967 به دستور رئیسجمهور وقت آمریکا هیئتی تشکیل گردید تا مورد مزایا و معایب استفاده از سلاحهای ناتوانساز در عملیات ضدشورش و ناآرامیهای شهری گزارش ویژهای تهیه نماید.
این هیئت گزارش خود را پس از یکسال بررسی آماده و به کنگره این کشور تسلیم نمود. کنگره آمریکا تحت تاثیر این گزارش قانونی را تحت عنوان قانون جامع ایمنسازی و کنترل جرایم خیابانی تصویب نمود که باعث ایجاد اداره همیاری سازمانهای مجری قانون در داخل وزارت دادگستری این کشور گردید. تصویب این قانون تاثیر زیادی بر توسعه و ساخت سلاحهای ناتوانساز شیمیایی آزادهنده توسط پلیس این کشور گردید. تصویب این قانون طرفداران سلاحهای ناتوانساز را نسبت به چشمانداز این نوع سلاحها بسیار خوشبین نمود.