کتاب چرا مردم از امریکا متنفر هستند؟ نوشته ضیاءالدین سردار و مریلوین دیوس با بررسی این پرسش که چرا مردم از آمریکا متنفرند، منتشر شده است. این کتاب از سوی موسسه خط ممتد اندیشه به فارسی ترجمه شده است.
چرا مردم از امریکا متنفر هستند؟ کتابی است که در آن تلاش میشود تا درباره تولیدات فرهنگی آمریکا و تصوری که ایالات متحده از خود باقی میگذارد و همچنین فهمی که از جهان دارد بحث و گفتوگو شود. این کتاب درباره پیوندهای میان تصویرها و ایدهها و اینکه این تصاویر چگونه بر نگرشهای سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی این کشور با دیگر کشورهای جهان تاثیر میگذارد، سخن میگوید. نگارندگان در این کتاب با تبیین رابطه میان توسعه فرهنگ آمریکایی و ابزارهای تجاری، فرهنگی و نظامی، دلایل اصلی نفرت مردم از آمریکا را در ساحتهای جهانشناختی، هستیشناختی، معرفتشناسی و اقتصادی جستوجو کردهاند.
کتاب حاضر، کتابی درباره 11 سپتامبر نیست، درباره اتفاقات پس از آن هم نیست. این کتابی است که متأثر از آن واقعه مهیب نوشته شده و به دنبال فهم پرسشی است که پس از آن ویرانی گسترده مطرح شد، چرا مردم از امریکا متنفر هستند؟ این کتاب درباره واقعه 11 سپتامبر نیست، چرا که پرسشی که آن حادثه سهمگین را ایجاد کرد، نیازمند بررسی مشکلاتی است که قبل از این حادثه وجود داشت، مشکلاتی که صرف نظر از آن حادثه همچنان وجود دارند. اگر چه اکنون پیچیدهتر و سیالتر شده و پرداختن به آنها ضرورت بیشتری پیدا کرده، اما بازهم آنچنان به چشم نمیآید، چرا که حادثه 11 سپتامبر که بحثی جدی و رسیدگی کاملی را به دنبال نداشت تنها باعث شد تا دوباره مسئله روابط آمریکا با دیگر کشورهای جهان مطرح شده و در اولویت قرار بگیرد.
در این کتاب به پیشزمینه و شرایطی پرداخته میشود که قبل از حادثه وجود داشتند. هدف نویسندگان از این کتاب، تکرار مکررات و تنها شکایت از آمریکا نیست، بلکه میخواهند به ابن موضوع بپردازند آن مسائل مهمی که مردم را به دو دسته تقسیم کرده، چیست و چه دلایلی برای تنفر مردم از آمریکا وجود دارد؟ بحث و گفتگوی نویسندگان درباره آمریکا به هیچ وجه یک بحث سیاسی ساده نیست یا یک گفتگو درباره الزامات اخلاقی نیست. این گفتگو در یک بافتار صورت میگیرد که از اسطورههای ملی و روایتهای تاریخی تشکیل شده و به تصویری که ایالات متحده از خویش دارد، شکل میدهد. مسائل مربوط به جنگ، تجارت و سیاست خارجی در بافتاری فرهنگی درک میشوند و با کمک تاریخ و اسطورههای ملی آمریکا رمزگذاری و رمزگشایی میشوند.
این کتاب در هفت فصل تنظیم شده است. نویسندگان در فصل نخست با تبیین و معرفی رویکرد خود، سرآغاز واکاوی پرسش این کتاب را از این منظر دنبال میکنند. در فصل دوم با پرداختن به مساله شر، کینه و آمریکا، به سراغ فصل بعدی و بررسی جهان به عنوان آمریکا میروند. در فصل چهارم به همبرگرهای آمریکایی و سایر ویروسهای تجاری و فرهنگی میپردازند. در فصل پنجم داستانها و داستانگوییهای آمریکایی را نقد و بررسی میکنند. همچنین در فصل ششم به رسالت قهرمان داستان آمریکا پرداخته و سرانجام در فصل آخر به بحث درباره آمریکای نفرتانگیز و نفرت در حال افزایش میپردازد.
تصویر هواپیمایی که آسمان آبی را شکافت، پیچ خورد و تقارن زیبای برج شیشهای را بر هم زد و آن را یکپارچه آتش نمود، تبدیل به تصویر تأثیرگذار قرن ۲۱ شده است. ما به صورت زنده از تلویزیون شاهد لحظهای بودیم که این اتفاق روی داد و تمام خرابیهای پس از آن را به چشم دیدیم. تمام مردم جهان، فاجعه ۱۱ سپتامبر را از طریق تلویزیون مشاهده کردند. امروزه آنچه ما از جهان پیرامون خود میدانیم، شدیداً تحت تأثیر تلویزیون است، رسانهای که تبدیل به اصلیترین سرگرمی و مهمترین منبع کسب اخبار و اطلاعات شده است.
ما در جهانی از تصاویر و بستههای داستانی بصری زندگی میکنیم که هر طرف که بچرخیم به سمت ما سرازیر میشوند - روی بیلبوردها، در روزنامهها و مجلات، در تلویزیون و سینما - و ما از این تصاویر بسیار بیشتر از آنچه در ظاهر نشان میدهند، میآموزیم و درک میکنیم. اما این تصویر، تصویری واقعی و بسیار هولناک بود. نمیتوانستیم واقعی بودن آن را نادیده بگیریم، اگرچه بسیار مشابه تصاویری بود که در حافظه بصری ما وجود داشت؛ تصاویری خیالی و غیرواقعی از یک ویرانی عظیم که در فیلمها دیده بودیم. آنچه اهمیت دارد، این است که تا چه حد واکنش ما نسبت به این تصویر واقعی - تلاش ما برای فهم معنای این اتفاق واقعی - متأثر از آن تصاویر خیالی است؟ چه پیوندی میان تصاویر واقعی و غیرواقعی وجود دارد، تصاویری که شکلدهنده رابطه ما با جهان پیرامونمان هستند؟