کتاب آسیا در برابر غرب با قلم داریوش شایگان به رشته تحریر درآمده و در انتشارات امیرکبیر منتشر و در دسترس علاقه مندان به کتاب های تاریخی قرار گرفته است.
کتاب آسیا در برابر غرب به دو قِسم تقسیم بندی شده که قسمت اول آن به بررسی و تحلیل نیهیلیسم و تاثیر آن بر تقدیر تاریخ تمدن های آسیایی و قسمت دوم آن به بررسی و تحلیل موقعیت تمدن های آسیایی در برابر سیر تطور تفکر غربی پرداخته است.
تمدن های آسیایی در وضع کنونی شان، در دوره ی فترتند، دانستن این که این دوره ی فترت چگونه است و چه ماهیتی دارد، موضوعی است که این رساله می خواهد آن را بشکافد و بکاود. تمدن های آسیایی خواه ناخواه مقهور نیروی نابود کننده ای هستند که در نحوه ی صدور و تکوینش کوچکترین دخالتی نداشته اند. علت این که این جریان، یعنی نیهیلیسم در متن تمدن غربی متحقق گشت و بتدریج قوت یافت و سر انجام جهانگیر شد، تصادفی نیست، زیرا نطفه ی این دگرگونی، از همان آغاز طلوع این تفکر، در دوگانگی مضمر در ساخت بنیادی اش نهفته بوده است. آگاهی یا ناآگاهی تمدن های آسیایی از ماهیت تفکری که بر آنان تسلط یافته است در سرنوشتشان مؤثر است، حتی اگر معتقد باشیم که نیهیلیسم مصنوع ذهن متفکران خیال پردازست، باز مطرح کردن آن برای ما ضروری است و ضروری از آن رو که ما ناآگاهانه بسیاری از مفاهیم تفکر غربی را که امروز حکم آیه های منزل را یافته اند، بی چون و چرا و بدون دید تحلیلی و تاریخی می پذیریم و درباره ی ماهیت آن ها و نیز درباره ی این که چرا این مفاهیم در فرهنگ ما مصداق و ما به ازائی نداشته و ندارند چندان پرسش نمی کنیم. احتراز از این پرسش گویای آنست که ما به طور ضمنی این مفاهیم را می پذیریم و حتی معتقدات خود را نسبت به آن ها، کهنه، فرسوده و عقیم می پنداریم. به عبارت دیگر، با تمام کوشش پیگیری که در حفظ «هویت فرهنگی» خود می کنیم، خاطره ی قومی ما رو به زوال است. در چنین وضعی بحث درباره ی ضرورت یا عدم ضرورت سنن و هویت و غیره، بدون بحث ریشه ای درباره ی نیروهایی که مورد معارضه هستند، قشری است و تا موقعی که این بحث صورت نگیرد و ما موجودیت خود و تمدنی را که معروضش هستیم، نشناسیم و مورد پرسش قرار ندهیم، در این باره توفیقی نخواهیم یافت. مورد پرسش قرار دادن، یعنی اتخاذ روش تفکر فلسفی. فقط با این روش است که می توانیم به ماهیت تفکر غربی و هویت خودمان پی ببریم.
همان طور که گفته شد کتاب آسیا در برابر غرب در دو بخش به نگارش درآمده که هر بخش شامل هفت فصل می باشد که به بررسی و تحلیل موضوعات و عناوینی نظیر؛ (نیهیلیسم و تاثیر آن بر تقدیر تاریخی تمدن های آسیایی؛ «فصل یکم: تقدیر تاریخی چیست؟، فصل دوم: آثار بروز غربزدگی جمعی در آسیا، فصل سوم: دوره ی فترت، فصل چهارم: تفکر بی محمل، فصل پنجم: هنر بی جایگاه، فصل ششم: رفتارهای ناهنجار، فصل هفتم: رند وارونه»)، (موقعیت تمدن های آسیایی در برابر سیر تطور تفکر غربی؛ «فصل یکم: چرا تمدن های آسیایی دیگر با هم ارتباط ندارند؟، فصل دوم: چهار کانون بزرگ فرهنگ آسیایی، فصل سوم: آیین رهایی و تفکر فلسفی، فصل چهارم: برگذشتن از مرگ و مقابله با آن، فصل پنجم: جمال حق و نبوغ انسان، فصل ششم: حریم وحیاء، مرز و فاصله، فصل هفتم: تاریک اندشی جدید») و غیره می پردازد.
آیین رهایی و تفکر فلسفی
در این فصل و فصل های بعدی کوشیده ایم وجوه افتراق جوهر تجربه ی معنوی آسیا را با تفکر غربی در چهار زمینه بررسی کنیم. از آنجا که این موضوع بسیار وسیع است و نمی توانیم تمام جوانب آن را چنانکه باید و شاید بشکافیم، فقط به چند زمینه ی اساسی اکتفا می کنیم. در این فصل می کوشیم تا نشان دهیم که چرا تفکر فلسفی اصولا غربی است و اگر بخواهیم سیر فلسفه را عجین با تحول و دگرگونی های مفهوم هستی در نظر بیاوریم، چنانکه فی المثل هگل کرده است، باید نتیجه گرفت که تمدن های آسیایی به جز اسلام که تحت نفوذ یونانیت قرار گرفت، فلسفه بدان معنا که در غرب، از سقراط به بعد، پدید آمد، نداشته اند، بلکه تفکر آسیایی در اصل عرفانی است و هدف آنهم رستگاری. چون از طرف دیگر سیر تفکر غربی که یگانه فرهنگ متحول جهان است، در دید هنر و در نحوه ی برداشت انسان غربی از زندگی و مرگ و حتی آداب اجتماعی تأثیر گذاشته است ما این وجه افتراق را در هنر، در قلمرو تجربه ی «اگزیستانسیل» مرگ و سرانجام در آداب بررسی می کنیم و در هر مورد شکاف عظیمی را که میان دید این تمدن ها و تفکر غربی نسبت به آن چهار زمینه وجود دارد تا حد امکان روشن می کنیم.
اینک می پردازیم به تفکر غربی
تفکر غربی بسیار غنی است و از لحاظ تنوع مضامین و غنای موضوع هیچ فرهنگی را یارای رقابت با آن نیست. شاید بتوان تب پویایی آن را در حرکت تکاملی روح مطلق در فلسفه ی هگل جستجو کرد. تفکر غربی قرار ندارد و مدام در تکاپو و فزون طلبی و تکامل و پیشرفت است. چیزی نیست که نکاود، مطلبی نیست که نشکافد، مبارزه ای نیست که نطلبد. تصرف، کنجکاوی و دقت، پشتکار، توجه بیمارگونه به جزئیات، میل به طبقه بندی از جمله اوصاف بی شمارش است.. .
نسخه الکترونیک کتاب آسیا در برابر غرب را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کنید و سپس در کتابخوان فراکتاب آن را مورد مطالعه قرار دهید.
مشخصات کتاب آسیا در برابر غرب در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیر کبیر |
نویسنده: | داریوش شایگان |
تعداد صفحه: | 309 |
موضوع: | تاریخ ملل، سیاسی |
قالب: | الکترونیک |