کتاب نه شرقی نه غربی انسانی نوشته عبدالحسین زرین کوب می باشد و انتشارات امیرکبیر آن را منتشر کرده است.اثر حاضر مجموعهای است از مقالهها، تحقیقها، نقدها و نمایشواره ها. در این کتاب دعوت به کسب اعتلای روح انسان دوستی و اعتقاد به قانون تطور و تکامل جلب توجه میکند. نویسنده راز هنر را در شور زندگی میجوید و جنبه های مثبت عرفان را تأیید میکند.
علاقه به ایران باستان چنان رسوخی در افکار ما دارد که حتی قسمت عمده ای از ادبیات عامه و آنچه طبقات روستاییان، کارگران، و عشایر ما در هنگام فراغت می خوانند از نوع رستم نامه، اسکندرنامه، برزونامه و امثال آنهاست. این علاقه نه فقط از وجود شهنامه خوانان مشهور عهد تیموری و صفوی پیداست، از قول سعدی هم که صحبت از وجود شهنامه ها می کند و در سیرت پادشاهان راجع به یک پادشاه می گوید که «به مجلس او در کتاب شاهنامه می خواندند » به خوبی برمی آید.
به علاوه حتی قبل از سعدی شعر شاعران پر است از تلمیحات راجع به پهلوانان و پادشاهان شاهنامه و وجود بعضی از قصه های نظامی عروضی و پاره ای حکایات راجع به سلاجقه و غوریان هم از آشنایی آن ها با شاهنامه و از علاقۀ طبقات مختلف به گذشته های باستانی ایران حکایت دارد.
وجود منظومه هایی مثل سام نامۀ خواجو، شهریارنامۀ مختاری، و گرشاسپ نامۀ اسدی که درعین حال حاکی از وجود توجه عامه به این قصه هاست، نشان می دهد که بعد از فردوسی هم این علاقه به گذشته های باستانی در بین نویسندگان و گویندگان ما، کاستی نیافته است. چنان که اقدام خود فردوسی در نظم شاهنامه نیز نشان می دهد که تا چه حد در خراسان پایان عصر سامانیان توجه به گذشته های باستانی وجود داشته است.