کتاب تاریخ ایران کیمبریج - جلد پنجم نوشته ویلیامبین فیشر و ترجمه تیمور قادری میباشد و انتشارات امیرکبیر آن را به چاپ رسانده است.
در پنجمین جلد از مجموعه 7جلدی "تاریخ ایران " پژوهش دانشگاه کمبریج تاریخ ایران در فاصله زمانی روی کار آمدن سلجوقیان تا فروپاشی دولت ایلخانان بررسی و ارزیابی میشود .این پژوهش در قالب ده بخش و به اهتمام گروهی از پژوهشگران تدوین شده است.
نزدیک به هزار سال - درواقع تا قرن حاضر - دودمان هایی که بر ایران حکومت راندهاند عموماً غی رایرانی بوده اند. این دودمانها غالباً ترک و گاه مغول یا کُرد بودند. این استیلا در نهایت امر کمتر از آنچه انتظار می رفت بر روا نشناسی ملی و شعور ادبی مردم ایران تأثیر گذاشت، زیرا همۀ دودمانهای بیگانه ای که بر این سرزمین حکومت راندند، از اقوامی برخاسته بودند که از لحاظ رشد فرهنگی در مراحل پستی قرار داشتند و بدین ترتیب فاقد تجربه و کارایی لازم برای حکمرانی بر سرزمینی بودند که مردم و تمدنی باستانی داشت. این دودمانها، خواه آگاهانه، خواه ناآگاهانه، در دربارهای خود، فرهنگ ایرانی را پذیرفتند و به کار بستند و برای ادارۀ کشور و جمع و جبایت مالیات ها ناگزیر به استخدام کارگزاران ایرانی گردیدند.