کتاب ارزیابی شتابزده مجموع هجده مقاله از مرحوم جلال آلاحمد است. که توسط انتشارات امیر کبیر منتشر شده است. در مورد نحوه انتشار این مجموعه از زبان خود نویسنده میخوانیم:
یکی از روزهای اوایل بهمن1343حضرت «ساعدی» آمد(گوهر مراد) که چیزی ندارم برای انتشار؟ گفتم چرا. گفت ناشری را میشناسم تبریزی که نمایندهاش آمده تهران و میخواهد چیزی از تو منتشر کنند. گفتم مبارک است قرار و مدار گذاشتیم برای روز بعد و نشستیم و گپ زدیم و با انتشار این هجده مقاله که در این دفتر است توافق کردیم. من خواستم اسمش را هم بگذارم«هجده مقاله». عین آن دو چند مقاله دیگر. ولی ساعدی درآمد که نمیتوانی اسم دیگری بگذاری؟ گفتم چرا؟ گفت آخر اسمی بیانکنندهتر و از کلیاتبافی دورتر فکری کردم و گفتم «ارزیابی شتابزده»
ارزیابی گفتهام به این علت که اغلب اینها برداشتی است در جست و جوی نقدی. و شتابزده گفتهام به این علت که اغلبشان در فرصتهای کوتاه تهیه شدهاند.
«نیما» دیگر شعر نخواهد گفت
«نیما» زندگی را بدرود گفت. و به طریق اولی شعر را. اما به اعتقاد موافق و مخالف دفتر شعر فارسی هرگز نام او را بدرود نخواهد کرد. و افتخاری را که او به شعر تنکمایه معاصر داد به فراموشی نخواهد سپرد. چرا که طپش حیات شعر زمانه ما به مضراب او ضربانی تازه یافت. و چرا که پافشاری او در کار شعر از طاقت بشری بیرون بود. چون کوهی قد برافراشت تا پیشانی به هر باد مخالفی بساید و به سینه خود ضربت هر سیل و رگباری را به جان بخرد تا شاید در دامنهای آرام، ساقه نازک شعر معاصر فرصتی برای نشو و نما بیابد. چهل سال آزگار نیش و طعنه«قدمای ریش و سبیلدار» را تحمل کرد شاید شعرای جوان از گزند سرزنشها در امان باشند و از افسون غولان.
اکنون دیگر شاعر«افسانه» خود به دنیای افسانهها گریخته و سراینده«در فروبند» در ابدیت را به روی خود گشوده است. اما فریاد او تا قرنهای قرن شنیده خواهد شد.