کتاب گفت و گو با امروز، اثر شهریار زرشناس؛ در قالب پنج مقاله «درباره مدرنیته»، «بحران کنونی سرمایهداری جهانی»، «آیا انقلاب اسلامی ایران، بسط انقلابهای فرانسه و روسیه است»، «انقلاب اسلامی ایران از منظر حکمت معنوی تاریخ» و «جنگ نرم و رسالت امروز ما» میکوشد مباحثی اندیشهای درباره نسبت اقتصاد با فرهنگ و سیاست به زبان نسل امروز جامعهمان بیان کند و در این رهگذر به مهمترین شبهات جریانهای غربگرا در این باره پاسخ گوید.
غرب تاریخی- فرهنگی چیست؟
بشر با تذکر به عهد امانت است که به ساحت انسانیت قدم میگذارد؛ تذکر به عهد الست به معنای پذیرش ولایت الهی است. این «تذکر» و «پذیرش» یا در مقابلش، «نسیان» و «طغیان» مربوط به ذات بشر است که از حیث «فردی» و «جمعی» تحقق تاریخی مییابد. آن هنگام که بشر در صورت نوعی و در تقرّر مثالیاش گرفتار «نسیان» میشود و عهد را میگسلد و سر به طغیان میگذارد، غرب به عنوانِ یک عالَم در معنای تاریخی-فرهنگیاش شروع میشود. در حقیقت، غرب با نسیان عهد الهی و انکار ولایت الهی، وجود تاریخی خود را در مقابل شرق آغاز میکند.
عالم غرب، عالم نسیان و انکار عهد و ولایت الهی است که در مسیر تطوّر تاریخی خود به طغیان تمام عیار علیه ولایت الهی میرسد. غرب در تحقق خود، یک عالَم تاریخی-فرهنگی است و با نیستانگاشتن حضور و هدایت قدسی آغاز شده و تداوم یافته است. این نیستانگاری را برخی متفکران غربی و گاهی منتقد مدرنیته، «نیهیلیسم» نامیدهاند.