وقتی سراغ این سؤال می رویم که «ویژگی های یک فرمانده خوب چیست؟ » گزاره های مختلف و متعددی به ذهن می رسد. این ویژگی ها با توجه به نوع نگاه ما به انسان و فرهنگ، و انتظارات ما از فرمانده و مسائلی مانند سطح فرماندهی و ... بسیار متفاوت خواهد بود. بر این اساس سؤال دیگری برای ما مطرح می شود که در وضعیتی مانند دوران دفاع مقدس که تغییرات و بحران های متعددی پیش روی انقلاب اسلامی وجود داشت، از جمله فقدان ارتشی منسجم و خالی بودن عرصه نظامی
از فرماندهان باتجربه و آموزش دیده، چطور در مدتی کوتاه فرماندهان جوانی ظهور کردند و جنگ مغلوبه را در دست گرفتند و حماسه ای جاودانه را رقم زدند؟
پر واضح است روشی که در بدترین وضعیت یکی از بهترین نتایج را در تاریخ این ملت به وجود آورد، می تواند حاوی راهکارهایی مفید برای شرایطی بهتر نیز باشد. بنابراین در این دوران که بسیاری از محدودیت ها از جمله دسترسی نداشتن به امکانات و تجهیزات نظامی تا حد زیادی برطرف شده است، استفاده از رهیافت ها و الگوهای دوران دفاع مقدس می تواند قدرتی دوچندان در بعد مادی و معنوی به نقش آفرینان کنونی دهد. همچنین الهام از موفقیت ها و دستاوردهای آن دوران، برای نسل جوانی که زیر بمباران رسانه ای و هجمه های یأس و ناامیدی دشمنان داخلی و خارجی قرار دارند، بسی الهام بخش و امیدآفرین خواهد بود.
مطالب این کتاب بر اساس غنی سازی و جمع بندی مصاحبه هایی از خبرگان دفاع مقدس است که با استفاده از تحلیل کیفی و در چارچوب یک درخت دانشی، به نظم درآمده است. مشروح مصاحبه هایی که در این کتاب آورده می شود، در جلد اول این کتاب منتشر شده است.
«جنگ، کار پیچیده ای است. مدیریت جنگ و فرماندهی جنگ، کار بسیار سنگین و پیچیده ای است. این کار را جوان های نورس ما در بسیاری از بخش ها انجام می دادند. این تدبیر، این حکمت، چیز بسیار شگفت آوری است؛ مظهر شکوفایی استعدادها و ظرفیت هاست. چقدر جوان های کم سال رفتند در جبهه و توانستند در آنجا کارهای بزرگ از خودشان نشان بدهند. بعضی شهید شدند، بعضی هم جزو سرمایه های انقلاب بودند، بعدها کشور از اینها استفاده کرد. حقیقتاً این جوری بود که سپاه پاسداران یکی از مراکز صدور نیرو به همه جای کشور شده در طول این بیست وهفت، هشت سال؛ به خاطر اینکه جنگ توانست از یک مجموعه جوان، مجموعه ای از عناصر کارآمد و بااستعداد درست کند و تحویل بدهد؛ چون استعدادها در اینها شکوفا شد.