کتاب پاریس از دور نمایان شد، سفرنامه های مسافران عهد قاجاری به شهر زیبای پاریس می باشد که به همت علی اکبر شیروانی گردآوری و تدوین و توسط نشراطراف نیز منتشر شده است.
یکی از آموزنده ترین و جذاب ترین کتاب ها، سفرنامه ها هستند؛ سفرنامه ها علاوه این که غالبا حالتی داستان گونه دارند که بر جذابیت خواندن شان می افزاید، اطلاعات کامل و مفیدی نیز در مورد مناطق و مکان هایی که تاکنون به آنجا سفر نکرده ایم را به ما می دهند. سفرنامه های تاریخی علاوه بر موارد فوق مزیت دیگری نیز دارند و آن این که اطلاعات خوبی در مورد سابقه تاریخی آن مکان نیز در اختیار ما قرار می دهند. در سفرنامه های تاریخی اگر جست و جو کنیم بیشتر حجم سفرنامه ها مربوط به زمان قاجاریه است.
علی اکبر شیروانی روزنامه نگار ادبی، نویسنده و کارشناس علوم اجتماعی به همت نشر اطراف، با بررسی سفرنامه های عهد قاجار یک مجموعه چند جلدی تحت عنوان تماشای شهر که شامل سفرنامه هایی از ایرانیان عهد قاجاریه در سفرهایشان به شهرهای بزرگ جهان است را تهیه، تدوین و منتشر نموده است. پاریس از دور نمایان شد یکی از مجلدات این مجموعه است که به توصیف شهر پاریس از دیدگاه سفرنامه نویسان زمان قاجاریه می پردازد.
در عهد قاجار نفوذ کشورهای استعمارگر مثل انگلیس، فرانسه و روسیه در ایران زیاد شد و به دنبال آن، رفت و آمد شاهان قاجار به اروپا نیز رونق گرفت. این دلایل سبب گسترش راه های رفت و آمد بین ایران و کشورهای مختلف شد و به مرور زمان این امکان را فراهم آمد، که علاوه بر خاندان حکومتی سایر ایرانیان متمکن نیز در پی تفریح یا تجارت به کشورهای مختلف سفر کنند. در این بین آن ها که صاحب ذوق و قریحه نگارش بودند؛ خاطرات سفر خود را تحت عنوان سفرنامه به نگارش درآوردند.
در کتاب پاریس از دور نمایان شد، شیروانی تعدادی از این سفرنامه ها را که در باب سفر به فرانسه بودند گردآوری و جهت سهولت روان خوانی آن ها را ویرایش کرده و بعضی کلمات سنگین آن ها را اصلاح نموده و در اختیار خوانندگان قرار داده است.
پاریس از دور نمایان شد، شامل 10سفرنامه است که در هرکدام پاریس از دیدگاه یک تن اروپا رفتگان قاجاری توصیف و نگارش شده است. گرچه به علت نگاه پایین به بالای ایرانیان آنزمان به جوامع اروپایی این سفرنامه ها کارایی چندانی در شناخت اوضاع سیاسی و اجتماعی شهر پاریس در آن زمان ندارند؛ اما به خوبی می توانند خواننده را با شرایط سفر و اقامت در آن شهر، وضعیت ظاهری شهر و ساختمان های آن، برنامه های ویژه و جشن های شهر، پوشش مردم و زیبایی های شهر و نیز ذهنیت و دیدگاه ایرانیان آن زمان به اروپا و فرهنگ رایج بر آن آشنا کنند. لازم به ذکر است قلم زیبا و روان و انتخاب مناسب جملات و متون خواندن این سفرنامه ها را بسیار شیرین و جذاب نموده است.
عناوین سفرنامه های این کتاب از قرار زیر است:
اطلس گلدار زرد نیمرنگ ... علیخان ظهیرالدوله
پانوراما یعنی دورنما ... ناصرالدینشاه
شهره در دلفریبی و غارتگری ... میرزا عبدالرئوف
خانه نمره دوازدهم ... حاجی پیرزاده
جاهای خیلی تماشایی ... میرزا نصرالله
خونابه لطیف و درختان موزون .... میرزا ابوطالب خان
حوریها با لباسهای بسیار لطیف .... حاج سیاح
یک دسته موزیکانچی .... فرخخان امین الدوله
استخوان مردههای مقدسین ... مظفرالدینشاه
خیابانهای منظم، کوچههای وسیع تا به سرای سلطانی رسیدیم. برای تماشای عموم مردم در آنجا باز بود. هر که میخواست به تماشا میرفت. سرایدار با کمال ادب بر در ایستاده، هر که چتر یا عصا یا کفش غلافه داشت به او میسپرد و نمرهای به همان تعداد میگرفت و به چیزی میبست. چون شخص داخل میشد تماشای تالارها را مینمود که صورتهای کار نقاشهای معروف عالم را نصب نموده و وضع زیست پادشاه و تخت خوابگاه لویی فیلیپ و تصاویر بسیار ممتاز از پرده و غیره بیاندازه موجود بود وضع آن شهر هم. از آنجا بر طبقه فوقانی رفتیم. صورت وزرای سابق و در آن جماعت صورت عسکرخان سفیر سابق ایران را دیدم بر لوحی با لباس ایرانی. از آنجا مراجعت نموده، به پیشگاه سردرآمدیم. خیابانهای باغ را مشاهده کردیم. گویا تمام آنها را خیاطان به یک اندازه لباس دوختهاند گلها هم به نحو مزبور. در خیابانها ریگ ریخته، مسطّح ساخته، از دو طرف گلها کشته، دریاچه بسیار خوبی مقابل پیشگاه موضوع فوارههای آبجهنده زیاده با صفا بود.
از آنجا به زیر آمدیم دم در کلیسای بسیار خوب تذهیب شده، جای موسیقیان و غیره، کرسیهای مخمل در نهایت پاکیزگی و روشنی. روانه شدیم به باغ. از هر طرف خیابانها و عمارات بسیار بنا شده، اشجار جمله مردف و منظم. گیاه روی زمین را نیز به سان صورت مردم اصلاح نموده. از باغ به مدرسه شدیم. جویای تعداد نفوس شدم گفتند چهل و سه هزار و هشتصد و نود و نه نفر میباشد. اسم آن مدرسه اکونرمال، اهالی مدرسه به نهایت ادب، خیلی خوب تحصیل نموده بودند. از هر یک سؤالی کردم جواب دادند ولی خیلی ممنون شدم که ایشان از من چیزی نپرسیدند. از آنجا به مدرسه حربیه رفته، طلاب را به نهایت آراسته دیدم. چون از علم ایشان اطلاعی نداشتم چیزی نپرسیدم.
نسخه الکترونیک کتاب پاریس از دور نمایان شد را می توانید از طریق اپلیکیشن فراکتاب خریداری نموده و پس از دانلود در کتابخوان فراکتاب مطالعه نمایید و با مطالعه آن یک سفر تاریخی به قلب فرانسه داشته باشید.
مشخصات کتاب پاریس از دور نمایان شد در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | اطراف |
نویسنده: | علیاکبر شیروانی |
تعداد صفحه: | 228 |
موضوع: | سفرنامه |
قالب: | الکترونیک |