کتاب مدل سازی اجتماعی نوشته محمدصالح طیبنیا و در نشر مهرستان به چاپ رسیده است. مدل بازنمایی قابل فهمتری از واقعیت موجود است. مدلسازی زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که محقق به منظور حل مسئلهای از دنیای واقعی یا ارائۀ یافتههایش، تصویری از ارتباط میان مفاهیم را به نمایش می گذارد، تصویری که در حد فهم و درک مخاطب بوده و ابزاری برای ارتفاء قدرت تحلیل و تفکر و اتخاذ مناسبترین تصمیمات است.
مدلها، انواع گوناگونی داشته و کاربردهای حیاتی متنوع و فراوانی در همۀ زمینههای علوم و فناوری دارند، اما به کارگیری آنها در مسائل فرهنگی و اجتماعی جامعه که از قضا تعداد متغیرهای درگیر زیاد و ارتباطات پیچیده هستند، کمرنگ می باشد. تکنگاشت حاضر با مروری بر مفاهیم مدلسازی، انواع مدلها، فرایندها و کاربردها راهنمایی برای استفاده از این ابزار به ویژه در مسائل فرهنگی و اجتماعی است.
هدف اصلی این نوشتار پرداختن به بحث مدل و مدلسازی با همۀ گستردگی و کاربرد در همۀ شئون زندگی نیست و بدیهی است خوانندگان محترم نیز نباید چنین هدفی را از مطالعۀ این کتاب دنبال کنند.
بدین لحاظ، هرچند در ابتدا سعی میکنیم تعاریف مختلفی از مدل را جمعآوری نموده و به دستهبندیهای متنوعی که از انواع مدل ارائه شده اشاره داشته باشیم؛ اما در ادامه به جهت کاربردی شدن مطالب، دامنۀ بحث را کمی محدود نموده و توجه خود را به کاربرد مدل و مدلسازی در حوزۀ علوم اجتماعی معطوف خواهیم نمود.