امتیاز
5 / 0.0
نصب فراکتاب
مطالعه در کتابخوان
15,000
نظر شما چیست؟

معرفی کتاب رمز بیداری

کتاب رمز بیداری نوشته محمدباقر پورامینی است و در انتشارات دانشگاه مذاهب اسلامی به چاپ رسیده است.

رمز بیداری زندگینامه علامه شیخ محمدرضا مظفر است که ترجمه دست‌نوشته‌ها و یادداشت‌های روزانه علامه مظفر نیز ضمیمه این کتاب شده است. شخصیت ایشان به خاطر آوردن ایده‌های نو به حوزه‌های علمیه معروفند. علامه مظفر به دلیل تاسیس مدارس «منتدی‌النشر» در نجف و ایجاد قوانینی تازه در روش‌های تدریسی حوزه؛ به عنوان شخصیتی تحول‌‌ساز شناخته شده است. 

محمدرضا مظفر (۱۳۲۲- ۱۳۸۳ق) مشهور به علامه مظفر عالم و نویسنده شیعه قرن چهاردهم قمری. او تحصیلاتش را در حوزه علمیه نجف آغاز کرد و از درس محمد حسین نائینی، آقا ضیاء عراقی، قاضی طباطبایی بهره برد و خود نیز شاگردانی را تربیت کرد. مظفر با استفاده از موقعیتش در حوزه نجف و برای تحقق اندیشه‌هایش دست به تأسیس مراکز علمی و فرهنگی متعددی از جمله جمعیت منتدی‌النشر زد و در تقریب بین مذاهب و شیعه و سنی گام برداشت. تألیفات او به شیوه نو و ساده، نگارش شده و برخی کتاب‌هایش مثل اصول‌الفقه و المنطق، از منابع درسی حوزه‌های علمیه است.

شیخ محمدرضا در شب ۱۶ رمضان ۱۳۸۳ق در نجف درگذشت و در کنار مزار برادرش شیخ محمدحسن به خاک سپرده شد. برنامه‌ها و فعالیت‌های اصلاحی مظفر نام او را در زمره یکی از احیاگران عصر حاضر، در تاریخ کهن حوزه علمیه نجف اشرف جاودان ساخت، برخی از اقدامات اصلاحی آیت‌الله مظفر به قرار ذیل است: 

  • جمعیت منتدی‌النشر: مرحوم مظفر با تشکیل جمعیت «منتدی النشر» کم‌کم به اهداف اصلاحی خود نزدیک‌تر شد. این نهاد کاملاً علمی و مذهبی در سال ۱۳۵۳ قمری، مجوز تأسیس را از دولت عراق گرفت و بهترین حرکت اصلاحی در حوزه‌های علمیه بود. این نهاد بهترین وسیله برای تحقق اهداف اصلاحی در پی نشر فرهنگ دینی و ایجاد روح اسلامی در مردم و استحکام اخلاق بود. آیت‌الله مظفر و هم‌فکران دیگر او، خطر تهاجم فرهنگی غرب را به‌هنگام شناخته و به سرعت جوانان را دریافتند و برای در امان ساختن آنان از شبیخون دشمن، ایشان را در زیر چتر‌ اندیشه‌های اسلامی جای دادند و مراکز عالی آموزشی را تاسیس کردند. 
  • دانشکده منتدی: آیت‌الله مظفر در سال ۱۳۵۵ ق. به دنبال تحقق اهداف جمعیت منتدی النشر، یک مدرسه عالی علوم دینی و به عبارتی «دانشکده اجتهاد» را تاسیس کرد و در دوره اول چهار ماده درسی هم‌چون فقه استدلالی، تفسیر، علم اصول و فلسفه به دانش‌پژوهان ارائه می‌شد.
  • مدارس منتدی: تاسیس مدارس منتدی‌النشر گام بعدی استاد مظفر بود که با استقبال بزرگان حوزه نجف و خاندان‌های مشهور این شهر مواجه شد و این اقبال عمومی در توسعه‌اش کارگشا بود. در این مدارس، در طول چند دهه، مقاطع تحصیلی ابتدایی، متوسطه و پیش دانشگاهی دایر بود و در مجموع دروس جدید با گرایش ترویج فرهنگ دینی آموزش داده می‌شد.
  • دانشکده فقه: آیت‌الله مظفر در سال ۱۳۷۶ ق. دانشکده فقه را در نجف اشرف تاسیس کرد و وزارت فرهنگ عراق در سال ۱۳۷۷ آن را به رسمیت شناخت.

گزیده کتاب رمز بیداری

او در مسیر کسب دانش تنها به علوم دینی بسنده نکرد؛ بلکه پا فراتر نهاد و به فراگیری دانش‌های نوین چون حساب، هندسه، جبر، هیأت و عروض روی آورد و حتی در ۲۱ سالگی کتابی در علم عروض با بهره‌گیری از سبکی نو و قالبی جدید به رشته تحریر در آورد. او هم پای فرهنگ معاصر گام برمی‌داشت و آن زمان که هنوز سخنی از فرهنگ نو در حوزه نجف مطرح نبود یا به ندرت از آن یاد می‌شد، با تعالیم و مشخصه‌های آن آشنا بود و با آنکه سنین جوانی را می‌گذراند، سعی در آشنا ساختن حوزویان با فرهنگ نوین داشت و برای نیل به این منظور به همراه سایر همفکران در جذب آثار و نوشته‌های آنان کوشید و آثاری چون نوشته‌های طنطاوی جوهری در تفسیر و برخی از مجلات مصر و کتاب‌های ادبی را طلبید و این روند در طول زندگی او به چشم می خورد. مظفر لحظه‌ای از فرهنگ و ادبیات نوین عقب نماند و ویژگی‌ها و برجستگی‌های پسندیده آن را گزینش می‌کرد. این خصیصه در آثار فقهی اصولی، فلسفی و عقیدتی او به چشم می‌خورد.

دیویی :
‏‫‭۲۹۷/۹۹۸
کتابشناسی ملی :
2485305
شابک :
9786009052509
سال نشر :
1390
صفحات کتاب :
172
کنگره :
‏‫BP۵۴/۱‭‬ ‭/م۶‏‫‭پ۹ ۱۳۹۰

کتاب های مشابه رمز بیداری